ZEYTİNOĞLU: KOCAELİ’YE YENİ SANAYİ ALANLARI ŞART
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli’nin sanılanın aksine “sanayi yoğunluklu” bir kent olmadığını kaydederken, “Sanayicilerin yatırım taleplerine yanıt veremiyoruz. Kocaeli’ye yeni OSB ve sanayi alanları şart” dedi
18 Ağustos 2022 Perşembe 12:54
Gazete yöneticileri ve köşe yazarlarıyla bir araya gelen Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli’ nin yeni OSB ve sanayi alanlarına ihtiyacı olduğunu kaydetti. Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli’nin sanılanın aksine “sanayi yoğunluklu” bir kent olmadığını kaydederken, “Sanayicilerin yatırım taleplerine yanıt veremiyoruz” ifadelerini kullandı. Zeytinoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’a yeni alanların belirlenmesi çağrısında bulundu
YÜZDE 1,9’U SANAYİ
Türkiye’nin sadece yüzde 0,36’lık bölümü sanayi alanı olduğunu kaydeden Zeytinoğlu, bu oranın Almanya’da yüzde 4, olduğunu ifade ederken, “Ülkemizdeki sanayi alanlarının; yüzde 39,3’ü Organize Sanayi Bölgesi alanına ait iken, yüzde 7’si Küçük Sanayi Sitesi, yüzde 5,6’sı Endüstri Bölgesi, yüzde 0,9’u da Serbest Bölge alanına aittir. İlimize bakacak olursak; Kocaeli yüzölçümü 339.700 hektar. İlimizdeki sanayi alanları toplamı 6.487 hektar. İlimiz yüzölçümünün sadece yüzde 1,9’luk kısmı sanayi alanıdır” dedi.
ÖNEMLİ FIRSATLAR
Kocaeli’de OSB’lerin 4.030 hektarda, küçük sanayi sitelerinin 87 hektarda, serbest bölgelerin 116 hektarda, diğer sanayi alanlarının ise 2.254 hektarda yer aldığını kaydeden Zeytinoğlu, “Sanayi alanının büyüklüğü açısından ilk 15 il arasında 13. sıradayız. Türkiye’deki toplam Organize Sanayi Bölgesi alanlarında 109.140 hektar ile 7. sıradayız. Konumunun ve ilimizde bulunan 35 liman ve iskelenin ilimizi rekabetçi kıldığını biliyoruz. Konum olarak çok şanslı bir ildeyiz. Avrupa ile Asya bağlantı yolları üzerinde ve Avrupa pazarına çok yakınız. Sanayi kuruluşlarının doğal bir liman olan İzmit Körfezi etrafında konuşlanması firmalarımıza lojistik anlamda da önemli fırsatlar sunuyor.
LİMANLARIN PAYI
2021 yılında limanlan ilimiz gelirlerindeki payının yüzde 65 olduğuna dikkat çeken Zeytinoğlu, “Kocaeli vergi gelirlerinde içinde ithalde alınan KDV vergisinin payı yüzde 65’tir. 2021 yılı vergi gelirleri 110.216.808, ithalde alınan KDV 71.278.248’dir. Sonuç olarak; Türkiye imalat sanayine yüzde 13 katkı sağlayan ilimiz diğer illere göre çok daha ufak bir alanda üretim yapmaya çalışıyor. Bu sebeple ilimizde yeni sanayi parsellerine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
ÇAĞRIDA BULUNDU
Zeytinoğlu, Kocaeli’de sanayi için artık boş yerin olmadığına dikkat çekerken, “Geçtiğimiz aylarsa yabancı sermayeli bir şirket, kendisine ait iki firmayı bir yerde birleştirmek istedi. Ama yer bulamadı. Bu büyük şirketlerin taleplerine cevap veremiyoruz. Kocaeli, arazinin en değerli olduğu kentlerden biri. Sanayici buna rağmen gelmek istiyor. Ama arsa yok. Kocaeli olarak bu taleplere yanıt vermeliyiz. Ben bu yüzden, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve hükümetimize yeni sanayi alanları için çağrıda bulunuyorum” dedi.
ÇEVRE KONUSUNDA FAZLASIYLA HASSASIZ
Kocaeli’de sanayicilerin çevre konusunda çok hassas olduğuna vurgu yapan Zeytinoğlu, “Türkiye’ye referans olan birçok çevre çalışması bu kentte yapıldı. Öte yandan bu kentte sanayi alanları 24 saat denetlenir. Kocaeli Büyükşehir’in uçağı 23 saat körfezi denetler. Her sanayi kuruluşu başta ÇED olmak üzere çevre konusunda birçok şartı yerine getirmek zorundadır. Dolayısıyla çevre konusunda sanayiciyi suçlamak doğru değil. Kocaeli’ye gelecek yatırımcılara kapımızın açık olması gerekir” dedi.
KARARI BİZ VERMEYİZ
Yeni OSB ve sanayi alanları ile ilgili yer önerisi sunmaktan kaçına Zeytinoğlu, “Bizler kesinlikle şurası olsun demiyoruz. Burada yetkili Büyükşehir Belediyesi’dir. Neresinin tarım arazisi olduğu, neresinin tarım arazisi hüviyetini kaybettiği onların bilgisi dahilindedir. Bizler kamunun yerleri belirlemesi ve duyurması gerektiği düşüncesindeyiz. Bizim talebimiz net: Yeni yerlerin açılması. Bunun karar vericisi kamudur” şeklinde konuştu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 Milli Hakimiyet