'DİYETİSYEN EDA BOLAT UYARIYOR 'ÇOCUKLARDA BESİN ALERJİLERİ HAFİF VEYA ŞİDDETLİ OLABİLİR'
Kocaeli Şehir Hastanesinde görev yapmakta olan Diyetisyen Eda Bolat, Besin Alerjisi konusunda önemli bilgilendirmelerde bulundu.
19 Ocak 2024 Cuma 10:36
Besin alerjisi, bağışıklık sisteminin normal şartlarda zararsız olan bir besin maddesini tehdit olarak algılaması sonucu reaksiyon vermesi durumu olduğunu vurgulayan Dyt. Bolat “Bu besin maddesinin tüketilmesi, kokusunun duyulması, besinden üretilen herhangi bir ürün veya katkı maddesine karşı bağışıklık sistemi alerjik reaksiyonlar verir. Besin alerjileri daha çok çocukluk döneminin bir sorunudur. Yenidoğan döneminden itibaren her yaşta görülebilir. Bazı besin alerjileri bir yaşından önce bulgu verirken bazıları daha geç çocukluk döneminde ortaya çıkar. Alerjiler genetik geçişli olabilir, besin alerjisi olan bir ebeveyni, erkek kardeşi veya kız kardeşi olan bir bebeğin gıda alerjisi geliştirme riski daha yüksektir.” dedi.
Çocuklarda En Sık Görülen Besin Alerjileri Nelerdir?
Çocuklarda en çok görülen Besin Alerjilerine değinen Dyt. Bolat “Süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, soya, susam ve kivi alerjiye neden olan besinler arasındadır. Nadiren de olsa bal, çikolata, baharatlar (karabiber, hardal vb.), kurubaklagiller (bezelye, fasulye vb.) alerjiye neden olabilir. Birçok çocukta besin alerjileri yetişkinlikte devam etmez fakat fındık, ceviz, badem, yer fıstığı, balık ve kabuklu küçük deniz canlılarının alerjileri yaşam boyu sürebilir. Çocuklarda ve bebeklerde besin alerjisi olup olmadığını anlayabilmek için ilk kez verilen besinin 3 gün kuralına dikkat edilmelidir. İlk kez verilen besinin yanında 3 gün boyunca başka bir besin verilmemeli ve çocuğun vücudu gözlemlenmelidir. Besin ile ilgili belirtilerin çoğu yutulduktan sonraki birkaç dakika ile iki saat içerisinde ortaya çıkar. Bazı nadir durumlarda ise reaksiyon dört ila altı saat veya daha uzun sürede de ortaya çıkabilir.“ açıklamasında bulundu.
Besin Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Uyarılarına devam eden Dyt. Bolat “Besin alerjisinin belirtileri hafif veya şiddetli olabilir. En şiddetli alerjik reaksiyon anafilaksidir. Alerjik reaksiyon belirtileri cilt, sindirim sistemi, kardiyovasküler sistem ve solunum sistemini içerebilir. Kusma veya mide krampları, egzama, nefes darlığı, hırıltı, tekrarlayan öksürük, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, dilin şişmesi, konuşma veya nefes almada problemler, zayıf nabız, cildin soluk veya mavi renk alması, baş dönmesi veya bayılma, anafilaksi gibi belirtilerden bir veya daha fazlasına rastlanabilir. Besin alerjilerinin tedavi edilmesinde kullanılan yöntemler; Diyet Tedavisi (eliminasyon diyetleri, empirik diyet, birkaç besin diyeti, elemental diyet ) Hiposensitivizasyon, Semptomatik tedavidir.” dedi.
Besin Alerjisi Olan Çocuklarda Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Açıklamalarına devam eden Dyt. Bolat “Anne sütü ile beslenen bebeklerde besin alerjisi varsa eğer, annenin diyetinden alerjiye neden olan besinler çıkarılmalıdır. Anne ve bebeğe eliminasyon diyeti uygulanır. Örneğin bebeğin inek sütü alerjisi varsa, annenin süt ve süt içeren ürünlerden uzak durması gerekir. Fakat inek sütü protein alerjisinde süt ve süt ürünleri kesildiğinde annenin kalsiyumsuz kalmaması için gereken kalsiyum takviyesi de yapılmalıdır. İnek sütü alerjisi olan bebeklerde ilk altı ayda anne sütü tek başına yeterlidir, anne sütü yetmiyorsa inek sütü alerjeni içermeyen aminoasit bazlı ve ileri derece hidrolize mamalar kullanılabilir. Soya bazlı mamaların 6 aydan küçük bebeklerde ve keçi-koyun sütü içeren mamaların ise çapraz reaksiyon göstermesi nedeniyle kullanılmaları önerilmemektedir. Bebeğiniz ek gıdaya geçti ise, alerjiye neden olan besinleri bebeğinizin beslenme listesinden çıkarmanız gerekir. Alerjen içeren besin diyetten çıkarılırken, çocuklarda yetersiz beslenme riski göz ardı edilmemelidir. Özellikle zengin besin içeriği olan (örn: yumurta, süt) ürünler diyetten çıkarılırken bunların yerini alabilecek düzenlemeler profesyonel bir diyetisyen yardımı ile diyete eklenmelidir. Besin alerjisi olan çocuk ve ailesi, besin alerjenleri olan bu besinlerden kaçınma konusunda eğitilmelidir. Alışveriş yaparken besin etiketleri ve içerikleri dikkatli bir şekilde okunmalı, restoranlarda yenen yemeklerde de gizli besin alerjenleri olabileceği unutulmamalıdır. Yiyecek içerikleri hakkında dikkat edilmelidir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 Milli Hakimiyet