KADINLARDA YAZIN ÇOK SIK GÖRÜLEN 3 ENFEKSİYON!
Yaz aylarının gelmesiyle tatil planları yapılmaya başlandı. Deniz, güneş ve kum üçlüsü tüm cazibesiyle göz kırpıyor ancak bazı noktalarda ihtiyatı elden bırakmamak gerekiyor.
12 Haziran 2024 Çarşamba 10:46
Zira sıcak hava, nem, deniz, havuz ve ortak tuvaletler derken bazı enfeksiyonlar kadınlarda ciddi riskleri beraberinde getirebiliyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Salih Yılmaz “Tatil sezonunda kadınlar genellikle idrar yolu enfeksiyonları, vajinal enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonları gibi sağlık sorunlarıyla sık karşılaşıyor. Kadınları bekleyen bu tür yaz hastalıkları tatil keyfini baltalarken, sağlık risklerini artırabildiğinden kıyafet seçiminden hijyene dek bazı önlemleri mutlaka almak gerekir” diyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Salih Yılmaz, yaz aylarında kadınlarda yaygın görülen 3 enfeksiyonu ve korunma yollarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
- Vajinal enfeksiyonlar
Yaz aylarında sıcak ve nemli ortamların yanı sıra deniz ve havuza girmek kadınların genital florasının bozulmasına neden olabilir. Özellikle dar çamaşırların giyilmesi, denize ve havuza girdikten sonra ıslak mayo veya bikini ile beklemek ve suyun içinde fazla kalmak risk faktörleridir. Vajinal floranın bozulmasıyla mantar ve bakteri enfeksiyonlarının görülmesi artabilir. Bunun sonucunda genital bölgede kaşıntı, akıntı, yanma hissi ve ilişki sırasında ağrı görülebilir. Bu belirtiler, kadınların günlük aktivitelerini ve ilişkilerini olumsuz etkileyebilir.
Nasıl korunulabilir?
Dr. Salih Yılmaz “Bu sorunlarla karşılaşmamak için; öncelikle vajinanın içi yıkanmamalı, günlük ped kullanılmamalı, pamuklu iç çamaşırları tercih edilmeli, ıslak mayo ve bikini ile durulmamalı, suyun içinde uzun süre kalınmamalı ve vajinanın kuru kalması sağlanmalıdır. Ayrıca tatlı gıdaların az tüketimi ve probiyotikten zengin beslenme vajinal floranın güçlü kalmasına yardımcı olur. Enfeksiyon geliştiyse mutlaka hekime başvurulmalı. Hekimin önerisiyle lokal olarak (fitil tedavisi) veya ağızdan alınacak antibiyotik ve antifungal ilaçlar ile vajinal enfeksiyon tedavi edilebilir. Hızlı ve doğru şekilde tedavi oldukça önemlidir. Aksi takdirde tekrarlayan inatçı enfeksiyonlar gelişebilir” diyor.
- İdrar yolu enfeksiyonları
Yaz aylarında, sık sık denize veya havuza girme, idrar yolu enfeksiyonlarının artmasına neden olabilir. Aynı zamanda terleme ile sıvı kaybının artması karşılığında bol sıvı alınmaması da bu sürecin sancılı geçmesine neden olur. İdrar çıkışının azalması ile bakterilerin idrar torbasına geçişi hızlanır. Öncelikle idrar torbasının enfeksiyonu (sistit) olarak başlar. Belirtileri ise sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi ve idrar renginin bulanık olmasıdır.
Nasıl korunulabilir?
Özellikle havuz ve soyunma kabinleri gibi ortak kullanım alanlarında zararlı bakterilerin bulaş riskinin arttığından dikkatli olmak gerektiğini belirten Dr. Salih Yılmaz sözlerine şöyle devam ediyor: “Vajina temizliğinde aşırıya kaçmamalı, ıslak mayo/bikini ile kalmamalı, havuz/deniz öncesi ve sonrasında mutlaka duş alınmalıdır. Kirli görünümlü denize ve temizliği şüpheli havuza girilmemelidir. Tuvalet temizliği önden arkaya doğru yapılmalıdır. Küvet yerine ayakta duş alınmalıdır. Olası bir sorunda mutlaka hekime başvurup önerilen tedaviye uyulmalı, bol su içilmelidir. Aksi halde böbreklere zarar verebilir ve çok daha ciddi hastalıklara yol açabilir.
- Mantar enfeksiyonları
Nemli ve sıcak ortamlarda mantar enfeksiyonları daha yaygın olabilir. Nemli bölgelerde mantarın üremesi kolaylaşır. Özellikle çok terleyen ve nemli kalan vücut bölgelerinde (koltukaltı, kasık bölgesi) mantar enfeksiyonları görülebilir. Belirtileri arasında kaşıntı, kızarıklık ve deride döküntüler bulunabilir.
Nasıl korunulabilir?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Salih Yılmaz, bağışıklık sistemini güçlendirmek için mevsim sebze ve meyveleri başta olmak üzere sağlıklı beslenmeye ve bol su içmeye özen göstermek, gereksiz antibiyotik kullanmaktan kaçınmak, hijyen uygulamalarında aşırıya kaçmamak, ortak kullanım alanlarında gerekli önlemleri almak, kişisel eşyaları başkalarıyla paylaşmamak ve ıslak mayo/bikiniyi hemen çıkarıp kurulanmak gerektiğini vurguluyor. Dr. Yılmaz “Mantar enfeksiyonları yaz aylarında özellikle kadınlarda ve kız çocuklarında başlıca sorunlar arasında yer alarak tatil keyfini kabusa çevirebiliyor. Bu nedenle bazı basit ama etkili kurallara uymak çok büyük önem taşıyor. Olası bir sorunda hekime başvurulmalı, önerilen antifungal kremler ve ilaçlarla tedavisi sağlanmalıdır” diyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 Milli Hakimiyet