21 Kasım 2024
  • Kocaeli20°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara15°C
  • Rize19°C

İZODER: “YANGIN GÜVENLİĞİNE YÖNELİK ÖNLEMLER HAYAT KURTARIYOR”

Hemen her gün yeni bir yangın haberi alıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın yayımladığı 2019-2023 yılı istatistikleri, yangın ile ilgili vahameti ortaya koyuyor.

İZODER: “Yangın güvenliğine yönelik önlemler hayat kurtarıyor”

07 Kasım 2024 Perşembe 15:23

2023 yılında sadece İstanbul’da 9 bin 922 bina yangını meydana geldi. Son olarak İstanbul Bahçelievler’de bir okulda meydana gelen yangın, alınması gereken tedbirlerin sıkılaşması gerektiğini gösterdi. Konu ile ilgili bir açıklama yapan İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “Yangınlara karşı can ve mal güvenliğinin korunmasında, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak yangın güvenliğine yönelik aktif ve pasif önlemlerinin alınması, doğru malzeme kullanımı ve yangın yalıtımı yapılması gerekiyor” dedi.

Ciddi can ve mal kayıplarına neden olan yangınların önlenmesinde yangın yalıtımının hayati bir öneme sahip olduğunu dile getiren İZODER-Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, şunları söyledi: “Ülkemizde önemi yeteri kadar bilinmese de yangın yalıtımı, yangının yayılma hızını engelleyerek bina içerisindeki insanların güvenli şekilde tahliyesinde önemli bir rol oynuyor. Binalara doğru ve standartlara uygun şekilde uygulanmış bir yangın yalıtımı, yangının daha kolay kontrol altına alınmasını ve insanların güvenli bir şekilde binadan tahliye edilmesini sağlıyor. Böylece can ve mal kayıpları önemli ölçüde azalıyor. Hastane, okul, AVM, sanayi tesisi, eğlence merkezleri, çok katlı yapılar gibi insanların topluca bir arada bulunduğu yerlerde daha da büyük önem taşıyan yangın yalıtımının güvenlik açısından tüm binalarda yapılması gerekiyor.”

Binalarımızı yangından korumanın yollarının yönetmelikle belirlendiğini söyleyen İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, uygulamada denetimin önemini vurgulayarak açıklamalarına şu sözlerle devam etti; “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, her türlü yapıda yangınların önlenmesi ve olası yangınlarda can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlamak üzere yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirlerin, organizasyonun, eğitimin ve denetimin usul ve esaslarını belirlemiş durumda. Yönetmelik, hangi binada hangi malzemelerin kullanılması gerektiği ve alınacak tedbirlere ilişkin bilgileri de içeriyor.”

Dış cephe kaplamalarında yanmaz özellikte kaplamalar tercih edilmeli

Dış cephelerde estetik kaygılar nedeniyle hatalı kaplamalar yapılmasının bazı yangınların hızla büyümesine sebep olduğunu belirten Emrullah Eruslu: “Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik, dış cephelerde meydana gelen yangınlardaki tecrübeler dikkate alınarak revize edildi. Yapılan değişiklik ile havalandırmalı cephe detaylarında hiçbir malzemenin yanmaması gerektiği özellikle vurgulanıyor. Dış cephe kaplamaları, dış duvar ile arasında havalandırma boşluğu kalacak şekilde cepheye yerleştiriliyor. Bu havalandırma boşluğu, yangınlarda baca etkisi yaparak alevlerin cephede hızla yayılmasına neden olduğu için yönetmelikte, bu tür havalandırmalı giydirme cephe detaylarında yalıtım malzemeleri de dahil olmak üzere hiçbir malzemenin yanmaması gerektiği belirtiliyor. Estetik kaygılar ile yangın güvenliği önlemlerinin aksatıldığı giydirme cephe uygulamalarında kötü sonuçlarla karşılaşmamak adına doğru detay ve malzeme seçimi konusundaki denetimlerin sıkılaştırılması gerekiyor” dedi.