ÜÇÜNCÜ KUŞAK İNSAN HAKLARI KISITLANIYOR
Yoğunlaşan kentleşmenin, şehirlerde yaşayan bireylerin bedensel ve ruhsal sağlığını olumlu yönde etkileyen sosyal aktiviteleri kısıtladığı ifade ediliyor.
06 Aralık 2024 Cuma 11:15
Yapılan bir Araştırmaya göre kentte yaşayanlar üçüncü kuşak insan hakları arasında gösterilen spor ve serbest zamanı değerlendirme haklarından tam olarak yararlanamıyor.
Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Arş. Gör. Dr. Aydın Akpınar’ın “Bir Kentli Hakkı Olarak Kentsel Alanlarda Spor ve Serbest Zamanı Değerlendirme Hakkı” isimli Araştırmasında bu hakkın yalnızca belirli bir kesimin ayrıcalığı olmadığı vurgulanıyor ve tüm bireylerin yaş, cinsiyet, etnik köken, sosyal statü veya engellilik durumuna bakılmaksızın spor ve serbest zaman aktivitelerine katılımının sağlanması gerektiği
Arş. Gör. Dr. Akpınar kent yönetiminin öncelikle kent sakinlerine spor yapma ve serbest zamanı değerlendirme faaliyetlerine erişim özgürlüğü sunması ardından da bu kentli haklarına ilişkin olanaklar oluşturması gerektiğini belirtti.
Kentli yoğun iş temposundan spor ile arınıyor
Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’nde yayınlanan Araştırmaya göre kentliler yoğun iş temposunun olumsuz etkilerini üzerlerinden atmak için spor ve dinlenme faaliyetlerine yöneliyor. Bu etkinlikler, iletişim, sosyal ve kültürel iletişim, kimlik geliştirme, yeni deneyimler edinme ve farkındalık kazanma gibi amaçlarla da tercih ediliyor.
Avrupa Kentsel Şartı’na (AKŞ) göre kentlilerin spor ve serbest zamanlarını değerlendirme hakları var
Betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilen Araştırmaya göre AKŞ’de kentlilerin spor ve serbest zamanı değerlendirme hakları bulunuyor ve şartta bu haklara dair beş kent hakkı yer alıyor. Bu şartlar sosyal entegrasyondan iyi yönetime, sürdürülebilirlikten erişilebilirliğe kadar spor ve serbest zamanı değerlendirme faaliyetlerini bir bütün olarak ele alıyor. Arş. Gör. Dr. Akpınar çalışmasında AKŞ, tüm kent sakinlerinin din, dil, ırk ve sosyoekonomik durum gözetilmeksizin, spor ve serbest zaman etkinliklerine katılım ve erişimini yerel yönetimlerin sorumluluğuna bırakıyor.
Spor ve serbest zaman değerlendirme hakkının kişisel motivasyonun en güçlü haklardan biri olduğunu işaret eden Arş. Gör. Dr. Aydın Akpınar kent yaşamında motivasyon eksikliğinin ilgili tesislerinin âtıl kalmasına neden olduğunu ve Akıllı Kent Şehircilik (AKŞ) projelerinin sürdürülebilir olamayacağını vurguladı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 Milli Hakimiyet