22 Kasım 2024
  • Kocaeli14°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C
  • Rize14°C

"6 AYDA 139 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ"

CHP Adana Kadın Kolları Başkanı Av. Rukiye Çinkılıç, 2014 yılının ilk 6 ayında 139 kadının öldürüldüğünü belirterek, Türkiye’de töre ya da namus kavramları bahane edilerek işlenen cinayetlerin önüne g...

"6 Ayda 139 Kadın Öldürüldü"

06 Temmuz 2014 Pazar 10:23

CHP Adana Kadın Kolları Başkanı Av. Rukiye Çinkılıç, 2014 yılının ilk 6 ayında 139 kadının öldürüldüğünü belirterek, Türkiye’de töre ya da namus kavramları bahane edilerek işlenen cinayetlerin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Çinkılıç, yaptığı açıklamada, Türkiye’de 2014 yılının ilk 6 ayında 139 kadının öldürüldüğünü belirtti. ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2014’ün ilk 6 ayında işlenen cinayetlerin en çok sırasıyla İstanbul, Gaziantep, Adana, Antalya, Hatay, Konya ve Mersin’de meydana geldiğini vurgulayan Çinkılıç, kadın cinayetlerinin son yıllarda yüzde 1400 artış gösterdiğini kaydetti. Çinkılıç, “Öldürülen kadınlarımızın birçoğu koruma isteminde bulunmasına rağmen yaşamını yitiriyor. Çoğu kadınımızın koruma talebi geri çevriliyor ya da çok geç kalınmış oluyor” dedi.

48 SAATTE 4 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Sadece haziran ayında 18 kadının cinayete kurban gittiğini, temmuz ayının başlarında olunmasına rağmen toplam 4 kadının vahşice öldürüldüğünü ifade eden Çinkılıç, “Artık, töre veya namus kavramı bahane edilerek kadınlarımızın öldürülmesini istemiyoruz. Hayatın her alanında mücadele eden, eşi, çocuğu, annesi veya babası için canını hiçe sayan kadınlarımız, ülkemizin Atatürk’ün çizdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşmasında önemli bir görev üstlenmiştir. Ekonomik özgürlüğüne izin verilmeyen, kendileriyle ilgili kararlara müdahale edilen, karar alma mekanizmalarında yer verilmeyen, siyasette yönetim kademelerinde yeterince göremediğimiz kadınlarımız için sadece yazılı önlemler almak yetmiyor. Türkiye’nin tamamına yayılacak etkin mücadele ağı, eğitim ve bilinçlendirme politikaları ile caydırıcı yöntemler kadınlarımızın değerinin daha fazla ortaya çıkmasını sağlayacaktır” diye konuştu.

Evlerinde, iş yerlerinde, kamusal alanda, kısacası yaşamın her alanında ölümle burun buruna gelen, şiddet gören kadınların kendi haklarını arayabilmesi için uygun ortam ve zeminlerin de hazırlanmasının gerekliliğine işaret eden Çinkılıç, başta kolluk kuvvetleri ve yargı mensupları olmak üzere toplumda sürekli bir eğitim modelinin hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.