KAPLAN: SURİYELİLER ULUSAL GÜVENLİĞİMİZİ TEHDİT EDİYOR
CHP’li Kaplan, Anayasa’nın 98′inci ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105′inci maddeleri gereğince, Türkiye’de bulunan Suriyelilerle ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.
09 Temmuz 2014 Çarşamba 10:36
Kaplan, ülkemizde 1 milyon dolayında Suriyelinin bulunduğunu, bunların büyük bir bölümün kampların dışında kötü şartlar altında yaşamak zorunda kaldığını ve geçim sıkıntısı çeken bu insanların, dilencilik, kaçak çalışma gibi para kazanma yollarına başvurduğunu belirtti.
Türkiye’nin hemen her yanına yayılmış olan Suriyeli mültecilerin barınma, gıda, eğitim, ikamet, sağlık gibi hizmetler konusunda daha çok yardıma ihtiyaç duyduğunu söyleyen Kaplan, Suriyeli mülteciler konusunda hükümetin, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde çalışmasına olanak sağlayacak yeni stratejilere geliştirmesi gerektiğinin de altını çizdi.
ULUSAL GÜVENLİĞİMİZİ TEHDİT EDİYOR!
‘’Ülkemize bu kadar çok Suriyeli girişi, sağlık başta olmak üzere birçok açıdan ulusal güvenliğimizi tehdit etmektedir’’ diyen, CHP Kocaeli Milletvekili Dr. Mehmet Hilal KAPLAN, Meclis Başkanlığına Suriyeli sığınmacılarla ilgili verdiği araştırma komisyonu kurulmasıyla ilgili teklifin gerekçesinde şunlara yer verdi;
‘’2011 yılı Mart ayında Suriye’de yaşanan iç savaşla beraber başta komşu ülkeler olmak üzere Ortadoğu’nun birçok ülkesine mülteci hareketleri başlatmıştır. Yapılan açıklamalara göre Türkiye’ye gelen sığınmacı sayısı 1 milyon dolaylarındadır. 8 ayrı ildeki 17 mülteci kampında 300 binden fazla mülteci kalırken, bu sayıdan çok daha fazlası kampların dışında yaşamaktadır. Kamp dışında kalanlar kendi imkânlarıyla ev kiralamakta veya akrabalarının yanında kalmaktadırlar. Serbest ikamet edenler, Türkiye’nin farklı illerinde hatırı sayılır mülteci grupları oluşturmuştur.
Türkiye’nin hemen her yanına yayılmış olan Suriyeli mültecilerin barınma, gıda, eğitim, ikamet, sağlık gibi hizmetler konusunda daha çok yardıma ihtiyaç duydukları kuşkusuzdur.
Suriyeli mülteciler konusunda hükümetin, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde çalışmasına olanak sağlayacak yeni stratejilere ihtiyaç vardır.
Hem kampların bulunduğu illerde hem de diğer illerde yaşayan Suriyeli mültecilerin sayısının net olarak tespit edilmediği bilinmektedir.
2011 yılı Mart ayında başlayan bu göç dalgası günümüze kadar artarak devam etmektedir. Ülkesini terk etmek zorunda kalan Suriyeli mülteci sayısı her geçen gün artmaktadır.
Ülkemize sığınmış olan ve tam sayıları dahi belli olmayan Suriyelilerin ve ülkemiz insanın sağlık başta olmak üzere önümüzdeki dönemlerde karşı karşıya kalabilecekleri durumların tespit edilmesi, gerekli araştırma ve incelemelerin yapılması adına, Meclis'te araştırma komisyonu kurulması ülkemizin geleceği açısından son derece önem arz etmektedir.’’
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 Milli Hakimiyet