İKİ KİŞİNİN ZOR SIĞDIĞI DÜKKANDA 316 KİŞİ ÇALIŞIYOR
İzmir’de 15 metrekarelik dükkanda bobinaj işleri yapan Yahya ve Esen Türkcan kardeşler, yanlarında sigortalı olarak 316 kişinin çalıştığını öğrenince şoke oldu. Muhasebecilerinin SGK şifresinin çalındığı için 316 kişinin bir ay boyunca yanlarında sigortal
16 Nisan 2014 Çarşamba 11:33
- İzmir’de 15 metrekarelik dükkanda bobinaj işleri yapan Yahya ve Esen Türkcan kardeşler, yanlarında sigortalı olarak 316 kişinin çalıştığını öğrenince şoke oldu. Muhasebecilerinin SGK şifresinin çalındığı için 316 kişinin bir ay boyunca yanlarında sigortalı olarak görüldüğünü fark eden Türkcan kardeşler, savcılığa suç duyurusunda bulunurken, 200 bin TL civarındaki sigorta borcunu nasıl ödeyeceklerini düşünüyor.
İzmir’in Konak ilçesi Basmane semtinde akıllara durgunluk veren bir olay meydana geldi. Ağabey kardeş olarak yedi yıldır 15 metrekarelik küçük bir dükkanda bobinaj ve elektrik motorları sarım işleri ile uğraşan Yahya Türkcan ve Esen Türkcan, muhasebecilerinin SGK şifresinin çalınmasıyla kendilerini 200 bin TL civarındaki borcun içinde buldu. Kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişiler tarafından şifrelerinin çalınarak yanlarında 316 kişinin sigortalı olarak çalışıyormuş gibi göründüğünü öğrenen kardeşler, 316 kişinin tek tek isimlerini belirleyerek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılığın olayla ilgili soruşturmayı başlatacağını kaydeden dükkan sahibi Yahya Türkcan, 15 metrekarelik dükkana iki kişinin zor çalıştığını, bazen yer yetmeyince bahçe kısmında bile çalıştıklarını söyledi.
"ÜZERİMİZDE 200 BİN TL CİVARINDA BORÇ VAR"
316 kişinin yanlarında çalışıyormuş gibi göründüğünü ilk olarak muhasebecilerinden öğrendiğini ifade eden Yahya Türkcan, olayı şöyle anlattı:
“Ağabeyim yanımda sigortalı olarak çalışıyor. Muhasebecimiz ağabeyimin sigorta girişini her ay düzenli olarak yenilediği için yanımıza farklı kişilerin sokulduğunu fark ediyor ve bize bildiriyor. Olayı bu şekilde anlıyoruz. Bu 316 kişi yanımıza bir ay çalışmış gibi gözükmüş fakat olayı erken fark ettiğimiz için iptallerini verdik. Şu an sigortalı gözükmüyorlar ama bunun borcu bizde gözüküyor. Şu an üzerimde 200 bin TL civarında borç var. Kişilerin tek tek isimleri belli. Ben savcılığa isimleri de verdim. Savcılık şu anda araştırmada. Dükkanda iki kişi zaten zor çalışıyoruz. Yer yetmediği için bahçe kısmında bile çalıştığımız oluyor.”
"316 KİŞİNİN ÇALIŞMASI MÜMKÜN DEĞİL"
Yaşanan olaydan dolayı büyük bir mağduriyet yaşadıklarını söyleyen Yahya Türkcan, “Dükkanımız 15 metrekare bir dükkandır. Bu kadar yerde 316 kişinin çalışması zaten mümkün değildir. Konuyla ilgili gerekli mercilere suç duyurusunda bulunduk ama olay iki-üç aydır çözülmedi. Yasal olarak bu işlemin uzun süreceğini söylediler. İşimizi yapmaya fırsatımız olmuyor. Maaş hacizleri geliyor. Savcılıktan da henüz soruşturma başlamadı” dedi.
"PARAYI ÖDEYEMEYİZ"
Başlarına gelen talihsiz olayın yaşandığı güne kadar SGK şifrelerinin olduğunu bile bilmediklerini dile getiren Esen Türkcan ise muhasebecilerin daha dikkatli, tertipli ve düzenli olması gerektiğini belirtti. Erken fark edilmemiş olsaydı yanlarında belki de daha fazla kişinin çalışıyormuş gibi gözükebileceğini kaydeden Esen Türkcan, parayı ödeyemeyeceklerini belirterek suçluların bir an önce yakalanması gerektiğini söyledi. 316 kişinin yanlarında çalışıyormuş gibi gözükmesine rağmen haberlerinin olmamasının ilginç olarak nitelendiren Esen Türkcan, “Kredi kartı kullandığımızda bile ‘Kredi kartınızdan şu kadar kullanılmıştır’ diye mesaj geliyor. 316 kişinin yanımızda işe girip bizim hiç haberimizin olmaması ilginç bir şey. Biz de tesadüfen anladık. Gerçekten enteresan. Büyük bir mağduriyet yaşadık. İnsanların farkında olmadan başlarına gelebiliyor. Ne tür bir yaptırım olur bilmiyorum ama en azından suçlular daha kısa sürede yakalanıp bu borç bizim üzerimizden kaldırılırsa güzel olur. En azından başkaları da aynı şeyleri yaşamaz. Biz bu parayı ödeyemeyiz. Belki avukat tutup dava açabiliriz yoksa borç üzerimize kalır. İcra yoluyla herhalde parayı bizden alırlar” diye konuştu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 Milli Hakimiyet