O İLDE ANLAŞMALI BOŞANMA REKOR KIRDI
Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) muvazaalı boşanma konusunda Zonguldak’tan yapılan ihbar sayısı 3 bin 772’ye ulaştı.
18 Nisan 2014 Cuma 16:06
SGK bünyesinde kurulan Alo 170 hattına yapılan ihbarla harekete geçen denetmenler, muvazaalı (gizli anlaşma) boşanarak aynı evde yaşayan çiftleri tespit ediyor. Türkiye genelinde Alo 170 hattına yapılan yaklaşık 7 bin ihbarın 3 bin 772’si Zonguldak’tan yapıldı. Denetmenler, emeklilerin vefatı halinde kız çocuklarının muvazaalı boşanma yapıp eşleriyle birlikte ikamet etmesi söz konusu olması üzerine harekete geçiyor. İz süren denetmenler, muvazaalı boşanmanın tespit edilmesi üzerine maaşın ödenmesini durduruyor. Maaşı kesilen diğer taraf, mahkemeye başvuruyor. Mahkeme ise boşanmanın muvazaalı olup olmadığını araştırdıktan sonra karar veriyor.
SGK Zonguldak İl Müdürü Çiğdem Acar, muvazaalı boşanma için giriştikleri çalışmaları aanlattı. Acar, maden yatakları ile Türkiye’de tanınan Zonguldak’ta böyle bir tablo ile karşılaşılmasının üzücü olduğunu vurguladı.
SGK İl Müdürü Çiğdem Acar, nüfusa oranla emekli sayısının Zonguldak’ta fazla olduğuna dikkat çekti. Zonguldak’ta sosyal güvenlik bilincinin yerleşmiş olmasına rağmen muvazaalı boşanmaların da fazla olmasının altını çizen Acar, şöyle konuştu:
“Zonguldak maden ocakları ve maden yataklarına sahip bir ilimiz. Bunun yanında baktığımızda madenle ilgili asırlara dayanan geçmişi var. Diğer illerimizle kıyasladığımız zaman nüfusa oranla emekli sayımızın Zonguldak'ta ne kadar fazla olduğunu görmekteyiz. Artık sosyal güvenlik bilincinin ne kadar yerleşmiş olduğunun göstergesidir. Bu bizim için gurur verici bir tablo. Fakat bu gurur verici tablonun altında ayrıca 5510 sayılı kanunumuzun 56. Maddesinin son fıkrasında anlaşmalı boşanmaya dayanan bir maddemiz yer almaktadır. Emeklilerimizin vefatı halinde kız çocuklarının anlaşmalı boşanma yapıp tekrar boşanmış olduğu eşleriyle yaşamaya devam etmektedir.”
Haksız yere gider kaydedildiği zaman Zonguldak için olumsuz bir izlenim oluştuğunu ifade eden Çiğdem Acar, ‘Zonguldak’ denildiğinde akıllara ‘Muvazaalı boşanma’ konusunun geldiğini hatırlattı. Denetmen arkadaşların sosyal sigorta işlemlerinin 114. Maddesine dayanarak gerekli incelemeleri büyük bir titizlik ve özveriyle yaptığını belirten Acar, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü haksız yere bir gider kaydedildiği zaman bu Zonguldak ilimiz için maalesef kötü bir izlenim oluyor. Her kime Zonguldak dediğimizde akla gelen konu muvazaalı boşanma oluyor. Biz bunun önüne geçmeye çalışıyoruz.”
MUHTARLARDAN DESTEK
Muvazaalı boşanmaların tespit edilmesinde yerel yönetimlerin, özellikle muhtarların büyük desteği olduğunu hatırlatan SGK İl Müdürü Çiğdem Acar, “Yerel yönetimle ilgili çok büyük destek alıyoruz. Özellikle muhtarlarımıza bu anlamda teşekkür ediyorum. Yeni muhtarlarımızdan ricamız bu anlamda denetmenlerimize yardımcı olmalarıdır” dedi.
SGK’nın Alo 170 hattına yapılan 3 bin 772 ihbarın 342’sinin asılsız çıktığını, bekleyen bin 524 adet daha işlemin olduğuna dikkat çeken Acar, vatandaşlara da çağrıda bulundu. Devletin haksız yere zarara uğratılması sebebiyle muvazaalı boşanmaların son bulmasını isteyen Acar, sözlerine şöyle devam etti:
“Orana baktığımız zaman geçmişten bu güne 3 bin 772 denetlenen ihbarımız var. Bunların sadece 342 tanesi asılsız. Yine bekleyen bin 524 evrak bulunmaktadır. Yine bunları değerlendireceğiz. Ama ben artık bunların son bulmasını istiyorum. Zonguldak’ın bu şekilde değil de zengin maden yatakları ve sosyal güvenlik bilincinin tam anlamıyla yerleşmiş olmasıyla anılmasını istiyorum. Alo 170 hattı bakanlığımız tarafından kuruldu. Oraya gelen ihbarların artık azalmasını istiyoruz, buna da dur demek istiyoruz. Bu anlamda vatandaşlarımızın da duyarlı olmasını istiyoruz.”
Alo 170 hattına yapılan ihbarların genellikle anne ya da kız kardeş tarafından yapıldığını ifade eden Acar, şöyle konuştu: “Bu ihbarlara dönüp baktığımız zaman yapılan ihbarlar ya anne tarafından ya kız kardeşi tarafından yani maddi zarara uğrayan kişiler tarafından yapılmaktadır. Akrabaları tarafından, komşuları tarafından yapılmaktadır. Bu anlamda buna son vermemiz için el birliği ile çalışalım buna son verelim.”
572 DAVA SGK LEHİNE
Muvazaalı boşanmaları tespit edilip yargıya intikal edilen 590 başvurudan 572’sinin SGK lehine sonuçlandığını dile getiren Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşlarımızın tabii ki hukuki olarak hakları var. Mahkemeye başvuruyorlar. Ancak bu güne kadar görülen davalarda 590 başvuru var. Bunun 572'si lehimize sonuçlanmış. Bu da maalesef bizler için kötü bir tablo. Maaş durumuna da baktığımız zaman 175 lira ile bin 200 lira arasında bağlanan maaşlar değişim göstermektedir. Bu da azımsanacak bir rakam değil. Bu anlamda devletimizi zarara sokmak istemiyoruz.”
Muvazaalı boşanmaların tespit edilip yargıya intikal edilmesinin ardından 2008 yılından bu yana devlet tarafından ödenen maaşlar, yasal faizi ile birlikte devlete geri ödeniyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 Milli Hakimiyet