03 Ocak 2025
  • Kocaeli2°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara-2°C
  • Rize5°C

KULİN: "SORGULAMAYAN BİR TOPLUM OLDUK"

Yazar Ayşe Kulin, Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı (EBSOV) Kadınlar Birliği’ne konuk oldu. Kulin, yıllar önce ilk konuşmasını İzmir’de yaptığını, son konuşması için de yine İzmir’i tercih ettiğini kaydederek, “Aylin’i 1987’de yazdım ve o gün bu gündür konuş

Kulin: "Sorgulamayan Bir Toplum Olduk"

21 Nisan 2014 Pazartesi 17:03

- Yazar Ayşe Kulin, Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı (EBSOV) Kadınlar Birliği’ne konuk oldu. Kulin, yıllar önce ilk konuşmasını İzmir’de yaptığını, son konuşması için de yine İzmir’i tercih ettiğini kaydederek, “Aylin’i 1987’de yazdım ve o gün bu gündür konuşuyorum. Artık konuşma değil, çalışma zamanı. Konuk olduğum kurumların ve kendimin başını sıkıntıya sokmamak için son kez İzmir’de konuşuyorum” dedi.

Yazdığı dönem romanları ile beğenilen Ayşe Kulin, Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı (EBSOV) Kadınlar Birliği üyelerinin konuğu oldu. Türkiye’de kadınların iş gücüne ve sosyal hayata katılımı açısından Cumhuriyet kazanımlarına sahip çıkılamadığını ifade eden Kulin, şöyle konuştu: “Türk kadınının mesleklere girişi birer birer oldu, sonra gökyüzündeki yıldızlara döndü. Ama biz emanete maalesef iyi bakamadık.”

İLK KONFERANSINI İZMİR’DE VERDİ

Konuşmasının başında ilk konferansını İzmir’de verdiğini hatırlatan Kulin, “İlk kez de son kez de İzmir’de konuşuyorum. Hem konuk olduğum kurumların hem kendimin başını sıkıntıya sokmamak adına bundan sonra susacağım” dedi. Kadınların iş hayatı, siyaset ve sosyal yaşamdaki yeri ile ilgili çarpıcı rakamları paylaşan Kulin, sözlerini şöyle sürdürdü: “22 milyonda 7 milyon çalışan kadın var. Hükümetteki 26 bakandan sadece biri kadın. 2924 belediye başkanından sadece 26’sı, 34 bin 210 muhtardan 65’i, 81 validen 1’i, 103 rektörden 5’i kadın. 26 müsteşar arasında maşallah hiç kadın yok. Kadın-erkek eşitliği konusunda dünya sıralamasında 134 ülkeden 126. sıradayız. Gelişmiş ülkelerde kadın istihdamın oranı yüzde 60-70’lerdeyken Türkiye’de yüzde 31 ile dünya ortalamasının yarısının altında.”

EĞİTİM REFORMU ELEŞTİRİSİ

Kadınların iş ve sosyal hayattaki geri kalmışlığında önemli unsuru eğitim sisteminin yetersizliği olarak yorumlayan Kulin, sözlerine şöyle devam etti: “Biz fevkalade iyi netice veren 8 yıllık eğitimimizi, 4 yıl sonra kızları tekrar evde tutabilelim, kocalara satalım da para gelsin oradan diyen zihniyete eğilerek 4+4+4 yaptık. Biat kültürü ile araştırmayan, merak etmeyen eğitim böyle netice veriyor. Size söyleneni pat diye alıp cebinize koyuyor ve sorgulamıyorsunuz.”

Tüm yaşananlara karşın umutsuzluğa kapılmama çağrısında bulunan Kulin, şunları söyledi: “Aşağı doğru bir grafik var evet ama ben yine de ümitsiz değilim. Çünkü biz Kurtuluş Savaşı’nı kazanmış bir milletiz. Okur yazar değildik o zaman. İmanımızla, direncimizle kazandık. Batmakta olan gemiyi nasıl bir millete dönüştürebildiysek bu eğitimde eşitsizlikte hızla aşağı inen trendi de hızla yukarı çıkaracağımıza inanıyorum.” Konuşmasının ardından kadınların sorularını yanıtlayan Kulin, kitaplarını imzalayarak kadın konuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

“HAYAL EDEREK BAŞLAR”

EBSOV Kadınlar Birliği Başkanı İhsan Özduran ise özgürlük savaşçısı Martin Luther King’in bundan 50 yıl önce iyilik, güzellik, barış ve adalet mesajlarını içiren ‘Bir Hayalim Var’ başlıklı konuşma yaptığını hatırlatarak, “Hayata, insana dair, kişisel gelişime dair yapılacak her güzel şey önce hayal edilir ve çevrenizdeki tüm insanlar tıpkı bugün bu birliktelik hayalinin gerçekleşmesi gibi birer görevli olur. İnsan hayal ettiği müddetçe yaşar.”