26 Aralık 2024
  • Kocaeli12°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara8°C
  • Rize15°C

MALİYE BAKANI ŞİMŞEK: "TARTIŞMALAR GERİDE KALDI"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı ile merkez Bankası arasındaki tartışmaların geride kaldığını belirterek, "Döviz eninde sonunda yatışacak. Tartışmalar geride kaldı. Türkiye’nin mali politika...

Maliye Bakanı Şimşek: Tartışmalar Geride Kaldı

14 Mart 2015 Cumartesi 18:23

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı ile merkez Bankası arasındaki tartışmaların geride kaldığını belirterek, "Döviz eninde sonunda yatışacak. Tartışmalar geride kaldı. Türkiye’nin mali politikası, cari açığı ve reformlarında bir sıkıntı yok" dedi.

Uludağ’da gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Şimşek, seçimden sonra güçlü reform programı, siyasi istikar ve Türkiye’nin sağlam temelleri ile yüksek büyüme patikasına oturacağını ifade etti.

Bunun da kur hareketlerine karşı direnç gücünün olacağını kaydeden Şimşek, "Tartışmalar geride kaldı. Gereken açıklamalar yapıldı. Onun için biz önümüze bakacağız. Türkiye nasıl ki, 2008 ve 2009 küresel krizlerinden en az etkilendiyse, süreci götürdüysek, bu andaki dalgalanmalardan da en az şekilde etkilenecek. Petrol fiyatlarındaki düşüş, dolardaki çıkış gelişmekte ülkeleri etkiledi ama bizi o kadar etkilemedi" diye konuştu.

Herkesin Türkiye’nin daha da güçlenmesi için çalıştığını hatırlatan Şimşek, "Şu anda Türkiye’nin yol haritası belli. Kamuoyu araştırmaları siyasi istikrarın süreceğini gösteriyor. İstikrarsızlık olursa Allah korusun yanımızda olanlara küresel konjektüre bakın. İnanıyorum ki, vatandaş siyasi istikrara sahip çıkacak. Güçlü reform, yol haritası ve siyasi istikrarla bu günler, inişli çıkışlı günler yerini Türkiye’nin daha güçlü patikasına oturduğu döneme bırakacak. Başkanlık da o zaman değerlendirilir" diye konuştu.

Başkanlık sistemnin istikrara katkılar koyacağını belirten Şigmşek, "Hiç bir sistem yapısal sorunları reform olmadan çözemez. Günübirlik piyasa hareketlerine yorum yapmadım. Kısa vadeli değerlendirmelerden orta uzun vadeli reform programından bahsettim. Hiç bir sistem reformsuz olmaz, Türkiye’nin sorunlarını çözmez, birinci lige yükseltmez. Yeni bir ekonomi programı var. Ekonomi programı sürekli yenileniyor. Ekonomiler canlı organizasma gibidir. Yerinizde duramazsınız. Sürekli bir şekilde makro ihtiyati çerçeve 2002’de vardı. Bir çok husus sürekli şekilde reform yapılıyor. Bireysel emeklilik fonları bu kadar teşvik vermeseydik fon büyüklüğü 40 milyar liraya ulaşmasaydı borsadaki hareketlilik ve aşağı yönlü yönü bu kadar sınırlı mı olacaktı. Ekonomi programı sürekli yenileniyor" şeklinde konuştu.