22 Kasım 2024
  • Kocaeli17°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara16°C
  • Rize17°C

ACI BİBER UZUN YAŞAM KAYNAĞI

Bilim adamlarının ortak çalışmalarıyla elde edilen bilgilere göre acı tüketenlerin ölüm riski azalıyor. Acılı besinlerin yenilmesi kanser , kalp ve solunum hastalıklarını önledigi ve bunlara bağlı ölüm risklerini azalttıgı belirtildi.

Acı Biber Uzun Yaşam Kaynağı

07 Ağustos 2015 Cuma 15:03

 Bilim adamlarının ortak çalışmalarıyla elde edilen bilgilere göre acı tüketenlerin ölüm riski azalıyor. Acılı besinlerin yenilmesi kanser , kalp ve solunum hastalıklarını önledigi ve bunlara bağlı ölüm risklerini azalttıgı belirtildi. Bir çok ulustan bilim adamının  bulundugu bilim insanları topluluğı Çin'de 500bin insan üzerinde yapılan çalışmalar ile ortaya konulan araştırma sonuçlarında hergün acılı yemek yiyenlerin , Acısız yemek tüketenlere göre daha uzun  yaşadıkları veriler sonucu elde edildigini belirtti. 7 Yıl boyunca süren  çalışmalarda 22bin 224 kişi yaşamını yitirmesi verilere uygulamalı bir sonuç içinde etkili oldu. 7 Yıl süren çalışmanın sonuçları Bristish Medical Journal adlı yabancı sağlık dergisinde yayınlandı.  Araştırma sonuçlarına göre  acı biberin acı olmasında etkili olan madde “kapsaisin”, krebs hücrelerinin oluşmasını engellediği için kalp kan dolaşımını ve sindirim sistemini sağlıklı tutuyor.

ACI BİBERLERDEKİ KAPSAİSİN MADDESİ NEDİR?


Kapsaisin (8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide)((CH3)2CHCH=CH(CH2)4CONHCH2C6H3-4-(OH)-3-(OCH3)), acı biberin acı olmasını sağlayan maddedir.İnsan dilinde bulunan kapsaisin reseptörleri (alıgılıyıcıları), bu maddeden etkilenerek acı veya sıcak hissine neden olur. Kuşlar ve yılanlar gibi bazı hayvanlarda bu algılayıcılar olmadığından acıyı hissetmezler.


ACI BİBERİN FAYDA VE ZARARLARI 
 
Acının içeriğinde "kapsaisin" denilen bir madde vardır. Bu madde birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Aşağıda liste halinde bu rahatsızlıları sıraladım. Aynı zamanda acı günlük A vitamini kaynağı beta-karoten ve C vitamini ihtiyacımızın 2 katını karşılar. İçeriğinde bulunan lifler ise sağlığımızı olumlu yönde etkiler.
 
Küçük bir not eklemek istedim. Ne yazık ki piyasada içine kırmızı renkte boya katılmış biberler de bulunuyor. Bu nedenle güvendiğiniz ve bildiğiniz bir baharatçıdan almanızı ve özellikle acı isot tüketmenizi tavsiye ederim.
 
ACI BİBERİN FAYDALARI:
 
* En önemli faydası şudur: Kırmızı acı biberin kanserli hücreleri öldürdüğü kanıtlanmıştır. Bunu yaparken sağlıklı hücrelere hiçbir zarar vermemektedir. Kısaca acı kırmızı biber doğal bir kemoterapidir. Bu özellik en çok Urfa ve Antep yöresinde tüketilen "İsot"'ta bulunmaktadır.
 
* Migren ağrılarını azaltır ve gelmesini önler (Bakınız: Migren krizlerini engelleyin),
 
* İçerdiği lif oranıyla kabızlığa iyi gelir ve bağırsakların çalışmasını sağlar,
 
* İştah açar ve sindirimi kolaylaştırır,
 
* Balgam söktürücü işleviyle solunum zorluklarını giderir ve bronşite iyi gelir,
 
* Metabolizmayı hızlandırıp yağları yakar ve zayıflatır,
 
* Kan dolaşımını hızlandırarak kalp krizi riskinden korur,
 
* Kolestrolü ve trigliseriti düşürür,
 
* İçerdiği kapsaisin maddesiyle beynin endorfin salgılamasını sağlar. Endorfin ise vücudumuzda morfin etkisi göstererek ağrıları azaltır (romatizmal ağrılar, diş ağrısı vs)
 
* Grip mikrobunu öldürür ve vücut direncini arttırır,
 
* Yaşlanmayı geciktirir,
 
* Felç oluşumunu önlemede yardımcı olur,
 
* Kan şekerini dengeler, şekeri düşürür,
 
* Eklem iltihabı ağrılarını azaltır hatta yok eder (romatizma gibi)
 
* Burkma ve zedelemelerde şişmeyi ve morarmayı önler. Aynı zamanda iyileşmeyi hızlandırır (Bakınız: Burkma ve zedelemelere karşı tedavi),
 
* Sinüsleri dolu olanların solunum yollarının temizlenmesinde yardımcı olur,
 
* İktidarsızlığa karşı iyileştirme gücü vardır,
 
* Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.
 
ACI BİBERİN ZARARLARI:
 
Hiçbir hastalığınız yoksa, acı yemek size bir zarar vermez. Ancak şu hastalıklarda kişiyi etkileyebilir:
 
* Hemoroid hastalarını zor durumda bırakabilir,
 
* Ülseri olanlar için midede yanma yapabilir. (Hemen belirteyim acı biber kişiyi ülser hastası yapmaz. Çoğunlukla bu bilgi yanlış bilinir, acının mideye zarar verdiği düşünülür. Halbuki doğal acı tüketmek mideye zarar vermez. Sadece halihazırda ülser hastalığınız varsa bunu tetikler. Ama tek başına sizi ülser hastası kesinlikle yapmaz)
 
Ülser hastasıysanız ve düzenli olarak acı tüketecekseniz doktorunuza danışarak bir mide koruyucu ilaç da kullanabilirsiniz.
 
Acı biberi mümkünse yağda kavurmadan tüketin, faydası daha çok olacaktır.
 
* Son olarak acı yemenin kişiyi asabi yaptığı söylenir. Hatta bu nedenle acı yenen ülke insanlarının daha asabi ve saldırgan olduğu bilinir. Eh bunu da kendinizi bilinçli bir şekilde engelleyerek önleyebilirsiniz :o)
 
Bunlar da ilginizi çekebilir:
 
Karabiberin faydaları ve zararları
 
MİGREN KRİZLERİNİN GELMESİ ENGELLENEBİLİR