22 Aralık 2024
  • Kocaeli8°C
  • İstanbul6°C
  • Ankara4°C
  • Rize10°C

KALBİNİZ İÇİN İYİMSER VE GÜLER YÜZLÜ OLUN

Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, kalp sağlığını korumada sağlıklı beslenme ve hareketin yanında hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak ve güler yüzlü olmanın..

Kalbiniz İçin İyimser Ve Güler Yüzlü Olun

12 Nisan 2014 Cumartesi 11:08

- Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, kalp sağlığını korumada sağlıklı beslenme ve hareketin yanında hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak ve güler yüzlü olmanın da önemli olduğunu bildirdi.

Doç. Dr. Başaralı, 12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Dünyada ve Türkiye’de kalp-damar hastalıklarının görülme sıklığının giderek arttığına dikkat çeken Başaralı, kalp-damar hastalıklarının ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını kaydetti. Özellikle yetersiz ve dengesiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının, kalp-damar hastalıkları nedenlerinin üçte birini oluşturduğuna işaret eden Başaralı, bireylerin risk faktörlerinde yapacakları küçük iyileştirmelerin bile toplum sağlığı için büyük yarar sağlayacağının altını çizdi.

Türkiye’de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranının tüm ölümler içinde yüzde 43 ile ilk sırada geldiğini belirten Başaralı, “Toplumumuzda koroner kalp hastalıklarından ölümler 45-74 yaş grubu için diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında, Avrupa ülkeleri arasında en yüksek seviyelerdedir” dedi.

Kalp damar hastalıklarının oluşumunda pek çok risk faktörünün etkili olduğunu ifade eden Başaralı, daha önce geçirilmiş kalp-damar hastalıkları, yaş, cinsiyet ve kalıtım faktörlerinin dışında en önemli risk faktörlerinin, yüksek kan basıncı, sigara, doymuş yağların yüksek miktarda tüketimi, aşırı tuz kullanımı, diyabet, şişmanlık, stres ve fiziksel aktivite yetersizliği ile eşlik eden yükselmiş kan yağları olduğu bilgisini verdi.

“HAYATA KARŞI İYİMSER OLUN”

Günümüzde kalp-damar hastalıklarında görülen artışın, koruyucu sağlık önlemlerinin değerini bir kez daha gösterdiğini dile getiren Başaralı, yaşam tarzı ve hayata bakışın önemi üzerinde durdu. Kalp sağlığının korunması için önerilerde bulunan Başaralı, şunları söyledi:

“Sağlıklı beslenme, aşırı tuz tüketiminin önüne geçilmesi, hazır gıdalar yerine taze doğal besinlerin tercihi, düzenli sağlık kontrolleri, kan değerlerine dikkat edilmesi kalp sağlığını koruma önlemleri arasındadır. Ayrıca hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak, güler yüzlü olmak da önemlidir. Kalp sağlığınızı korumak için sağlıklı beslenin, aktif/hareketli olun, tütüne ve alkole ‘hayır’ deyin, az tuz tüketin, özellikle rafine şekerden uzak durun, kan basıncınızı kontrol altında tutun, kan değerlerinizi düzenli ölçtürün.”