21 Kasım 2024
  • Kocaeli6°C
  • İstanbul7°C
  • Ankara13°C
  • Rize14°C

TÜBİTAK'TAN CANLI BOMBA TEŞHİS SİSTEMİ

NATO bünyesinde oluşturulan ve Paris metrosundaki testleri geçen canlı bomba teşhis sisteminin bir benzerini, TÜBİTAK geliştiriliyor.

TÜBİTAK'tan canlı bomba teşhis sistemi

30 Ekim 2015 Cuma 10:58

NATO’da 2002 yılında projesi başlatılan Canlı Bomba Teşhis Sistemi "STANDEX" projesinin benzeri Türkiye’de geliştiriliyor. Projenin Türkiye yürütücüsü olan Prof. Dr. Bahattin Türetken, NATO’daki sistem ve Türkiye’deki benzer projeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

 

X-RAY VE DEDEKTÖRDEN ÖNCE TARAYACAK
Aynı zamanda STANDEX projesinde değerlendirme hakemi olan Türetken, "Projenin başlaması 2002 yılına dayanmakta. Fransa, Hollanda, İtalya, Rusya ve Almanya’nın ortaklaşa yürüttüğü projeye daha sonrasında Türkiye, Amerika ve İngiltere de katıldı. Bu proje genellikle kalabalık ortamlarda özellikle canlı bombaların kontrol noktasına gelebileceği yerlerdeki X-Ray ve metal dedektörlerden önce örneğin metro ve alışveriş merkezinin girişinde daha önceden tespit amaçlı yapılan bir çalışmadır. Bu projedeki esas bunun güvenli mesafede tespit edilmesidir” dedi.

"PARİS METROSUNDAN DENENDİ, BAŞARILI OLDU"
Sistemde güvenli mesafe için “STANDEX” projesinin prototibinde menzillin 10 metrede tayin edildiğini belirten Türetken, “2002 yılında konsept olarak gündeme gelen proje 2010 yılında başladı. NATO’daki konsept canlı bombanın üzerindeki bombanın türüne de bakıyor. Burada elbisenin altına gizlenmiş bir objeyi buluyorsunuz. Teknolojinin elverdiği ölçüde ve kalabalık bir ortamda bunu yapıyorsunuz. Prototipi biz Paris metrosunda 3 bin kişi üzerinde denedik. Orada çok ciddi ve güzel sonuçlar elde edildi. Bunun akabinde projenin ikinci etabıyla ilgili çalışmalarda başlatıldı” dedi.

2011 YILINDA TÜRKİYE’DE BAŞLATILDI
Projenin NATO haricinde Türkiye’de de geliştirildiğini vurgulayan Türetken, benzer projenin 2011 yılında kendi yürütücülüğünde başladığını söyledi.

Türkiye’deki sistemle ilgili Türetken, “Tabiki bu teknoloji yeni bir teknoloji. Yani hemen bir cihaz yapmak çok da olası değil. Ama TUBİTAK’da buna benzer bir proje 2011 yılında benim yürütücülüğümde başlamıştı. Ve 2015 yılında da bu projenin ilk prototipi teslim edilme aşamasında. Buradaki konsept NATO’daki STANDEX’den biraz daha farklı. İnsanları sürekli gözlemlemeniz lazım. Çünkü o bölgeden binlerce insan geçecek ve bomba şüphelisi de onlardan bir tanesi. Bu bombacıyı bulmak için iyi gözlemlerde bulunmanız gerekiyor” açıklamasında bulundu.

2-130.jpg