SAĞLIKLI BİR KIŞ İÇİN 7 ÖNEMLİ İPUCU
Mevsim değişikliği ile birlikte zayıflayan bağışıklık sisteminizi bu önemli ipuçları ile yeniden canlandırmanız mümkün.
05 Kasım 2015 Perşembe 16:59
Mevsim geçişlerinde metabolizma hızının değişmesi ve bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla enfeksiyon hastalıkları riski artıyor. Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer, proteinler yerine karbonhidrat tüketmeyin, A ve C vitamininden zengin havuç, maydanoz ve brokoli tüketin, yeşil yapraklı bitkiler, fındık, ceviz ve badem yiyin, su içmekten vazgeçmeyin önerilerinde bulundu.
Sonbaharı yaşadığımız bu günlerde,vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sistemini güçlendirmek büyük önem taşıyor. Bağışıklık sistemini korumanın yolu ise sağlıklı ve dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, sigara içmemek, yeterli ve kaliteli uyumak, kiloyu ve tansiyonu kontrol altında tutmak ve stresten uzaklaşmaktan geçiyor.
Her gün 7-9 saat uyumaya özen gösterin
Sağlıklı olmanın ana şartlarından biri de vücudun kendini yenilemesine imkan tanımaktır diyen Doç. Dr. İsmet Tamer, "Bu işlemler vücutta genellikle uykuda, istirahat ederken gerçekleşir. Bunun için de yeterli ve kaliteli bir uyku süresi gereklidir. Uyku araştırmacıları, 7 ila 9 saat arasında ve bölünmeden derin bir uykunun çok yararlı olduğunu belirtmektedirler. İyi bir uyku bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken, uyku eksikliği ise bağışıklık sistemi hücrelerinin düzgün işlev görmesine engel olabilir” uyarılarında bulundu.
Sigara ve alkolden uzak durun
Özellikle soğuk kış akşamlarında abartıya kaçan alkol bedeninizi yorar, hücrelerin kendilerini yenilemesini güçleştirir. Sigara içmek ve hatta soğuk günlerde pasif sigara içiciliğine maruz kalmak, başta akciğer hastalıkları olmak üzere kalp damar sistemi hastalıkları ve bazı kanserlere yol açabilir. Her iki durumda da bağışıklık sistemi sizi savunmak bir yana kendisine bile yardım edemez hale gelebilir. Bu yüzden sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak durmak sağlığınızı koruma adına atmanız gereken önemli adımlardan biridir.
Havuç, maydanoz, brokoli, fındık, ceviz tüketin
Beslenmemizde temel besin maddesi olan proteinler yerine yüksek kalori içeren karbonhidrat ve yağlara yönelmeyin. Soğuk kış günlerinde karamsarlığın getirdiği şekerli gıdalar tüketme isteğini bastırarak, taze sebze ve meyvelerden zengin bir diyete yönelmek mantıklı olacaktır.
Havuç, maydanoz ve brokoli gibi sebzeler antioksidan etkileri olan A ve C vitaminlerini bol miktarda içerirler. Taze sıkılmış meyve suları da özellikle C vitamini açısından zengindirler. Yeşil yapraklı bitkiler, fındık, ceviz ve badem hem E hem de A vitamini içerirler ve bağışıklık sistemini güçlendirirler. Ara öğünlerde alınacak az yağlı ve meyveli yoğurtlar, kuru meyveler ve kuru meyveli tahıllı ürünler hem tokluk hissi verir hem de mikrobesin ihtiyacımızın büyük kısmını karşılar.
D vitamini ve Omega 3 desteği alın
Kış günlerinde güneşi görmek pek mümkün olmayınca ülkemiz gibi ülkelerde D vitamini açığı da artar. Oysa D vitamini hem kalsiyum emilimi için önemlidir, hem de tiroid hastalığı, şeker hastalığı gibi çok önemli hastalıklara karşı vücudu koruyucu etkisi kanıtlanmış bir maddedir. Kışın yeterince balık tüketmek, süt ve süt ürünlerine diyetimizde yer vermek D vitamini ihtiyacımızı karşıladığı gibi kalp damar sağlığımız açısından çok önemli bir başka maddeyi, omega 3'ü de temin eder.
Havalar soğudu diye su içmekten vazgeçmeyin
Bu arada kışın havalar soğudu diye su içme isteğiniz kırılmasın! Yazın terlemeyle kaybedilen sıvı kadar bir değişiklik dışında günlük su ihtiyacımız kışın değişmez, günde ortalama sekiz bardak su içilerek sıvı gereksinimimizin karşılanması gerekir.
Ellerinizi sık sık sabunla yıkayın
Kış aylarında sık rastlanılan bulaşıcı hastalıklardan korunmanın ve bağışıklık sistemimize destek olmanın en önemli adımlarından birinin de sık sık sabunlu suyla ve en az bir dakika süreyle ovuşturarak ellerimizi yıkamak olduğunu unutmayın!
Stres seviyenizi kontrol altında tutmaya çalışın
Fiziksel stres bir dereceye kadar vücudu koruyucu mekanizmaları devreye sokarken, psikolojik ya da duygusal stres ise tam tersine beyaz kan hücrelerinin sayısı ve işlevleri üzerine olumsuz etki ederek bağışıklık sisteminin savunma görevini zayıflatır. Başarılı stres yönetimi, hayatınızdaki pek çok olumsuz değişikliği ve bunların bünyenizde ortaya çıkardığı kötü etkileri siler, bağışıklık sisteminizin zarar görmesini engelleyerek sağlığınızı korumaya yardımcı olur. Kronik stres, yalnızlık, sosyal aktivitelerden uzak kalma gibi durumlar hayatınızın kontrolünü kaybetmişsiniz hissi verebilir. Böyle durumlarda iyimser tavırlar, gevşeme ve nefes egzersizleri, sosyal ve arkadaş grupları içinde bulunmak da yararlı katkılar sağlar.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 Milli Hakimiyet