TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ OYUNCAĞI DAL LUNAPARK'TAN
Gebze'de lunapark oyuncakları imalatı yapan Dal Lunapark Türkiye'nin ilk yerli 'Roller Coaster' lunapark oyuncağını yapmak için proje hazırlayarak, TÜBİTAK'a sundu.
12 Mart 2016 Cumartesi 12:33
Gebze'de lunapark oyuncakları imalatı yapan Dal Lunapark, Türkiye'nin ilk yerli 'Roller Coaster' lunapark oyuncağını yapmak için proje hazırlayarak, TÜBİTAK'a sundu. Yüksek rayların üzerinde ilerleyen vagonlardan oluşan Roller Coaster'ın lunapark oyuncakları üretiminde gelinen en son nokta olduğunu belirten firma sahibi Özcan Dal, "TÜBİTAK'a başvurumuz var. Bu oyuncağı yapabilirsek artık lunaparkta en son noktaya gelmiş olacağız. Türkiye'de ilk defa Türk mühendisinin projesiyle yapılacak ilk Roller Coaster olacak" dedi.
Gebze'de lunapark oyuncakları imalatı yapan Dal Lunapark, 70 çalışanı ile lunaparklarda kullanılan oyuncakları yapıyor. Almanya, İngiltere, Hollanda, Fransa, İspanya, İsveç, İsviçre, Norveç, Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Irak'a ihracatta bulunan firma, Hindistan'a da ihracatta bulunmak için görüşmelerini sürdürüyor. Firmalarının 1958 yılında kurulduğunu belirten Özcan Dal, "Tereciye tere satmak gibi olacak ama biz Almanlara makine satan bir firmayız. Lunapark makinelerinde bir firmanın gelebileceği en son noktadan bir önceki noktadır Almanya'ya lunapark oyuncağı satmak. Lunapark oyuncağı yapmak uçan makineler tehlike sınıfındadır. Yani uçak yapmakla lunapark oyuncağı yapmak aynı kategoridedir. Onun için Almanlara bu tür bir oyuncak satmak gerçekten çok güç ve zor bir iştir. Biz Almanya başta olmak üzere İngiltere, Hollanda, İrlanda, İsveç, İsviçre, Norveç, Fransa, İtalya, Yunanistan, İspanya ile çalışıyoruz. Örneğin İtalyan firmaları bizim ürünlerimizi kendi ürünleri gibi bütün dünyaya satarlar. Bugün Amerika'da birçok ürün vardır Dal Lunapark'ın. Bazı makinelerde gerçekten dünyada bir numarayız. Bunu övünerek söyleyebiliriz" dedi.
Özcan Dal, Avrupa'da ürettikleri 120'den fazla makine olduğunu söyleyerek, "Belki uçaktan bile daha önemli makineler yapıyorsunuz. Çünkü uçakta bir kabinin içerisinde gidiyorsunuz, ayağınız yere basıyor, sağınızı solunuzu kollayan zırhta var. Fakat lunapark oyuncağında maalesef ki 45 metre yukarıda eliniz, ayağınız ve kendiniz boştasınız. Eğer iyi bir hesap yapılmamışsa, iyi bir imalat denetimi yapılmamışsa en ufak kazalar çok üzücü sonuçlara neden olabilir. Biz bu konuda bugüne kadar herhangi bir makine kırılmasından kaynaklanan en ufak bir problem yaşamadık. Avrupa'da 120'den fazla makinemiz var. En ufak bir kazamız olmamıştır" diye konuştu.
HEDEFLERİ ROLLER COASTER ÜRETMEK
Özcan Dal lunapark dünyasında en son noktanın yüksekteki rayların üzerinde ilerleyen vagonlardan oluşan 'Roller Coaster' olduğunu ifade ederek, projeleriyle ilgili şu açıklamada bulundu:
"Lunapark oyuncağında son nokta Roller Coaster oyuncağını yapabilmek. Uzun zamandır bu konuda çalışıyoruz. TÜBİTAK'a da başvurumuz var. İnşallah başvurumuz değerlendikten sonra bu oyuncağı yapabilirsek artık lunaparkta en son noktaya gelmiş olacağız. Türkiye'de ilk Türk mühendisinin projesiyle yapılacak ilk Roller Coaster. Bu konuda Almanlar önde. İnşallah biz de bunu yaparak o en son olan adıma çıkmayı hayal ediyoruz. İnşallah başaracağız. Raylı oyuncaklarda bir çocuk için 'Family Coaster' var, bir de büyük 'Roller Coaster' var. Family Coaster üretimini çok uzun zamandır yapıyoruz. Fakat, Roller Coaster yaklaşık 75 kilometrenin üstünde hızla giden ve saatte bazen 200 kilometreye kadar çıkan lunapark oyuncakları. Bunlarda tabiki hesaplamalar da çok önemli, hassasiyette çok önemli. Aleti en yukarıdan bırakıyorsunuz ve artık onları tutacak hiçbir şey yok. O gidecek, dolaşıp tekrar bindiği yere yani istasyonuna gelecek. Saatte 200 kilometre sürat. Hiç de azımsanacak bir sürat değil. Onun için bunların kaynaklarından tutun boru bükümlerine, boru kalitelerine, kullanılan malzeme kaliteleri çok önemli"
4 üniversite ile çalışma yaptıklarını açıklayan Özcan Dal, "Tabi, Roller Coaster üretim süresi 1 yıldan başlayıp 2,5 yıla kadar çıkıyor. Bizim hayalimiz 1 yılda bunu bitirmek. Bizim başarımızın altında yatan ilim. İlim nerede? İlim de üniversitelerde. Biz 1990'lı yıllardan bu yana İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi Makine Mühendisliği ile beraber çalışan bir firmayız. Zaten üniversitelerdeki hocalarımızın bize desteği ile bugün Almanya'ya makine satar konuma geldik. İnşallah onlarla da bu Roller Coaster'ı yapacağımıza inanıyoruz" dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 Milli Hakimiyet