22 Kasım 2024
  • Kocaeli14°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C
  • Rize14°C

`AYNI GEMİDEYİZ, VİCDANSIZLIĞI BIRAKIN`

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu "Bankalara buradan sesleniyorum; bu vicdansızlığı bırakın, aynı gemide olduğumuzu unutmayın" dedi.

`Aynı Gemideyiz, Vicdansızlığı Bırakın`

11 Mayıs 2016 Çarşamba 17:02

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu "Bankalara buradan sesleniyorum; bu vicdansızlığı bırakın, aynı gemide olduğumuzu unutmayın" dedi.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bankalara buradan sesleniyorum; bu vicdansızlığı bırakın, aynı gemide olduğumuzu unutmayın." dedi.

TOBB'un 72. Genel Kurulu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Maliye Bakanı Naci Ağbal, İçişleri Bakanı Efkan Ala, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, bazı eski bakanlar, oda ve borsa başkanları ile diğer davetlilerin katılımıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde gerçekleştirildi.

Hisarcıklıoğlu, buradaki konuşmasına, özel sektöre desteğinden dolayı Başbakan Ahmet Davutoğlu'na teşekkürlerini ileterek başladı.

İş dünyası olarak "istişare sünnettir" öğüdüne bağlı kaldıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Bir olduk, iri olduk, diri olduk. Biz bir oldukça sesimiz daha gür çıktı. Engelleri aştık, yeni başarılara ulaştık." diye konuştu.

Oda ve borsaların bu zamana kadar yaptıkları başarılı çalışmaları anlatan Hisarcıklıoğlu, bunların yeterli görülmemesi gerektiğini, üreten, istihdam sağlayan, ihracat ve yatırım yapan iş dünyasının daha iyisini hak ettiğini söyledi.

Hedeflere ulaşmak için her gün bir önceki günden daha fazla çalışmalarının önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, dünyanın en zengin ülkelerinin bile küresel rekabette geride kalmamak için yeni ittifaklar kurduklarının altını çizdi.

'ÜLKEMİZİN YILDIZINI YENİDEN PARLATMALIYIZ'

Türkiye'nin son yıllarda müthiş bir başarı hikayesi yazdığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Artık aynı yöntemlerle büyümeyi sürdürmek, hatta yerimizi koruyabilmek mümkün değil. Yol haritamızı belirleyip her gün bir adım daha ileri gitmek zorundayız. Milletimize daha parlak bir gelecek kazandırmak için ülkemizin yıldızını yeniden parlatmalıyız. Reel sektörümüze yeniden heyecan vermeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yeni bir büyüme ve sanayileşme modeline ihtiyacı olduğunu ifade ederek, bu anlamda yapısal reform gündeminin korunması ve güçlendirilmesinin önemine dikkati çekti.

'YATIRIM VE TEŞVİK SİSTEMİ YENİLENMELİ'

Ticari davalardaki karar alma sürecinin yavaşlığına da değinen Hisarcıklıoğlu, bu yüzden arabuluculuk ve tahkim gibi mekanizmaların devreye girmesi gerektiğini söyledi.

Karşılıksız çek sorununun çözülmesi adına karekodlu çekin zorunlu olacağını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, belirli bir tutarın altındaki ticari uyuşmazlıklar için de zorunlu tahkim sistemine geçilmesi önerisinde bulundu.

Hisarcıklıoğlu, yatırım ve teşvik sisteminin günün şartlarına göre yenilenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Teknoloji getiren, üretimin katma değerini artıracak faaliyetler daha fazla desteklenmeli. Teşvik verilirken proje bazlı değerlendirmeler yapılmalı. Sadece yatırımlar değil, üretim de teşvik edilmeli." dedi.

'GİRİŞİMCİYİ BÜROKRASİNİN, DENETÇİNİN İNSAFINA BIRAKMAYIN'

Kayıtdışılığın ülke ekonomisinin en büyük sorunu olmaya devam ettiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Kayıtlı çalışmayı teşvik etmeli ve ödüllendirmeli, kayıtdışı kalmanın maliyetini artırmalıyız." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, vergi sisteminin işini düzgün yapan ile yapmayanı ayırt etmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elbette herkes gibi girişimcimiz de işini kanuna uygun yapacak. Düzgün çalışacak, yapmadığında hesabını verecek. Biz burada ayrıcalık istemiyoruz. Peki haksız yere bir girişimcinin hayatını karartmanın bedeli olmayacak mı? Nasıl biz iş hayatında hata yapınca bedelini ödüyorsak, hatalı ve keyfi denetimlerle bizleri zarara sokmanın da bir bedeli olsun. Üreten, alın teri döken girişimcimizi bürokrasinin, denetçinin insafına bırakmayın."

'TURİZM İŞLETMELERİNİN KAMUSAL YÜKLERİ HAFİFLETİLMELİ'

Reel sektörün rekabet gücünün korunması, istihdam üzerindeki mali yüklerin indirilmeye devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bazı mesleklerin zorunlu istihdamı gibi istihdamı cezalandıran uygulamaların değiştirilmesi, damga vergisinin de kaldırılması gerektiğini söyledi.

Tarım sektörünün dünya ile entegre hale getirilip markalaştırılmasını isteyen Hisarcıklıoğlu, finansmana erişim konusunda da firmaların bankalara bağımlı olmaktan kurtarılmasının önemine işaret etti. Hisarcıklıoğlu, "Bankalara buradan sesleniyorum; bu vicdansızlığı bırakın, aynı gemide olduğumuzu unutmayın. Bu salondakiler varsa siz de varsınız." ifadelerini kullandı.

Turizm için bu yılın zor bir sene olacağını belirten Hisarcıklıoğlu, rezervasyonların neredeyse yarı yarıya düştüğünü, böyle bir dönemde devletin desteğine ihtiyaç olduğunu bildirdi. Hisarcıklıoğlu, "Sektördeki işletmelerin üzerindeki kamusal yükler, belli bir süre için hafifletilmeli. Turizm Bakanımız Mahir Ünal'ın da bu konuya odaklandığını görmekten memnunuz. İnşallah bu kara bulutlar dağıldığında kaldığımız yerden koşmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

TOBB olarak kadın ve genç girişimcileri desteklediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, öte yandan Avrupa Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına vize muafiyeti tanınmasına yönelik tavsiye kararını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. AB ile ABD arasında yürütülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerine de değinen Hisarcıklıoğlu, bu ortaklığa Türkiye'nin de mutlaka dahil olması gerektiğine işaret etti.

Terör olayları nedeniyle bölge esnafının kepenk bile açamadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu insanların kendi haline bırakılmaması, ilave ve yeni tedbirlerle desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

'NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE BU SENE TEK ADAY KİLİS'TİR'

Hisarcıklıoğlu, nüfusu 130 bin olan Kilis'in, 130 bin Suriyeli sığınmacıyı misafir ettiğini belirterek, "Bu boyutta bir yardımlaşma, dayanışma ve ev sahipliğinin dünya tarihinde örneği yok. Kilisliler insanlık destanı yazıyor. Eğer Nobel Barış Ödülü, hakkıyla belirleniyorsa bu sene tek aday Kilis'tir." değerlendirmesinde bulundu.

Teröre göz yumanlara millet olarak karşı çıkılması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Açıkça söylüyorum, bu kirli oyunun karşısında 78 milyon birlikte dikiliriz. Terör üretenleri de bu topraklarda barındırmayız. Çünkü bu topraklarda yaşayan herkes birbirinin kardeşi, komşusu, akrabası. Çünkü Türkiye hepimizin." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, yeni anayasa ihtiyacını da dile getirerek, şunları kaydetti:

"Meclisimiz yeni anayasayı katılımcı bir yaklaşımla, uzlaşarak yapmalı. Yeni anayasada milletimizin olmazsa olmaz değerleri, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti yapımız korunmalı. Rahmetli Özal'ın vurguladığı gibi ifade hürriyeti, din ve vicdan hürriyeti ile teşebbüs hürriyeti garanti altına alınmalı. Vatandaşları arasında ayrım yapmayan, vatandaşına güvenen, vatandaşına hükmetmeyen bir devlet anlayışına geçmeliyiz. Devlet vatandaşının efendisi değil, hizmetkarı olmalı."

Türkiye'de çatışmanın değil, diyaloğun hakim olması gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, insanların fikri, kimliği ve giyimi üzerinden değil, başardıklarıyla değerlendirildiği bir ülke hayal ettiklerini söyledi.

'KOBİ'LERE İHRACAT ÖĞRETİLMELİ'

Türkiye'nin ihracat kapasitesinin artırılmasının önemine de işaret eden Hisarcıklıoğlu, aynı malları aynı şirketlerle aynı pazarlara satarak 2023'te 500 milyar ihracat hedefine ulaşılamayacağını belirtti.

Bu anlamda KOBİ'lere daha çok ihracat yapmanın öğretilmesi gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, ihracatçı firma sayısını 100 bine çıkarmak adına oda ve borsalarının rolüne işaret etti.

Hisarcıklıoğlu, dünyada son dönemde e-ticaretin öne çıktığını kaydederek, Türkiye'nin bu fırsatı değerlendirmesi ve ekonomide dijital dönüşümü sağlaması gerektiğini söyledi.

Biyo, nano ve bilgi iletişim teknolojilerinde sağlanan ilerlemelerin, ekonomilerin geleceğini belirleyeceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, söz konusu üç alanın, tüm sektörleri ve iş yapma biçimlerini kökten değiştireceğinin altını çizdi.