TÜRKLER OLİMPİYAT STADINI İSTİYOR
Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanacak olan Almanya’nın başkenti Berlin’deki 140 bin Türk vatandaşı, kentteki Olimpiyat Stadı’nda oylarını kullanmak istiyor.Yapılan yasal değişiklikler sonrası Türki...
13 Mayıs 2014 Salı 11:48
Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanacak olan Almanya’nın başkenti Berlin’deki 140 bin Türk vatandaşı, kentteki Olimpiyat Stadı’nda oylarını kullanmak istiyor.
Yapılan yasal değişiklikler sonrası Türkiye tarihinde ilk kez Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek ve yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları ilk defa oy kullanacak. Yapılan değişiklik ile yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının da cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanabilmesinin önü açılmış oldu. Türkiye’de ilk turu 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları 31 Temmuz 2014 - 3 Ağustos 2014 tarihleri arasında oy kullanacak. Almanya’da rahat bir şekilde oy kullanmak isteyen gurbetçiler Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’ne başvuruda bulunarak, Berlin’de yaşayan 140 bin Türk vatandaşının söz konusu tarihte oylarını kullanabilmesi için Olimpiyat Stadı’na bir seçim merkezi kurulmasını istedi.
MERKEL DESTEK SÖZÜ VERMİŞTİ
Konuyla ilgili Alman medyasında yer alan haberlere göre toplam 7 kentte büyük seçim merkezinin kurulması planlanıyor. Kurulması planlanan seçim merkezleri arasında Berlin’in yanı sıra Hannover, Düsseldorf, Essen, Frankfurt/Main, Karlsruhe ve Münih de yer alıyor. Seçim merkezleriyle ilgili Almanya Başbakanı Angela Merkel, Şubat ayında Berlin’i ziyaret eden Başbakan Erdoğan’a destek sözü vermişti. Merkel açıklamasında, “Almanya’daki Türk vatandaşlarının oy haklarını kullanabilmeleri için Ankara ile yakın temas halinde olacağız” demişti.
ALMANYA FEDERAL İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ ONAY VERMESİ BEKLENİYOR
Türk Büyükelçiliğinin resmi makamlara başvurmasının ardından konu Federal Almanya İçişleri Bakanlığına iletildi. Talebin kabul edilmesi durumunda Berlin’de yaşayan Türk vatandaşları Olimpiyat Stadı’nın localarına kurulacak 50 sandıkta oy verecek. İHA’ya açıklama yapan Berlin Polisi Basın Sözcüsü Thomas Neuendorf, “Olimpiyat Stadyumu’nun seçim merkezi olarak kullanılabilmesi için 29 Nisan’da elimize bir güvenlik konsepti geçti. Şu an emniyet görevlileri tarafından burada güvenlik kontrolü yapıyor” diye konuştu. Önümüzdeki günlerde Olimpiyat Stadı’nın seçim merkezi olarak kullanılıp kullanılamayacağını onaylayıp bildireceklerini belirten Neuendorf, “Stadın seçim merkezi olarak kullanılabilmesinde büyük ihtimalle bir sorun çıkmayacak” dedi.
“HER İKİ TARAFIN DA HATALARI OLMUŞTU”
1995’ten beri Berlin’de gazetecilik yapan Münir Bağrıaçık ise bu kararın alınmasında geç bile kalındığını belirterek, “1995’ten beri yazdığımız bir konu bu. Her gelen politikacı bunu mutlaka dile getirir, nihayet olacak galiba. Geç kalındı ama her şeyin bir ilki vardır. Bu sefer olacak sanırım” diye konuştu. Oy kullanma ve seçim merkezi kurulması konularında hem Türk tarafının hem de Alman tarafının hatası olduğunu belirten Bağrıaçık, “Türk tarafı bu işi çok fazla ciddiye almadı. Bizler ikinci vatandaş olarak görüldük. Oysa biz asli vatandaşız. Almanya ise bu olayı kendi içişlerine bir müdahale olarak gördü. Orada da büyük bir hata var. Belli okullarda, konsolosluklarda bir sandık kurulur, belli bir süre içerisinde bu oy kullanılabilir. Şimdi Olimpiyat Stadyumu söyleniyor. Dilerim olur. Ve vatandaş hakikaten kendini ait hissettiği ülkesine karşı vatandaşlık görevini yapar” dedi. Bağrıaçık ayrıca, “Aynı zamanda buradan yola çıkarak hiçbir şey olmasa bile bu ülkede yerel seçimlerde insanımızın oy kullanmasını istiyorum. Bunu açıkça da yazıyoruz ama Alman politikacıların bir kulağından giriyor ya da duymuyorlar. Öyle bir sorun var. Ama bu olacak inşallah. Yerel seçimler de olacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi bir ilk olacak. Ardından genel seçimler gelecek. Onda da inşallah vatandaşımız burada vatandaşlık görevini yapmış olacak” ifadelerini kullandı. Almanların güvenlik kaygıları inandırıcı bulmadığını da dile getiren gazeteci Bağrıaçık, “Şöyle bir kaygı var onlarda; başka bir ülkenin başbakanı ya da başka bir ülkenin muhalefet partisi başkanı gelecek, burada seçmen kitlesine seslenecek. Onlara biraz ters geliyor. Oysa o kadar normal bir olay ki. Benim burada 3-3,5 milyon vatandaşım var. Bunun yaklaşık 1 milyonu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak seçmen. Bundan daha doğal bir şey olamaz” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin her şeyden önce bir vatandaşlık görevi olduğunu belirten bir başka Mehmet Cengiz isimli Türk vatandaşı, “Almanya’da, Berlin’de yaşayan Türk gurbetçileri olarak seçim yerimizin daha merkezi bir yerde olması en büyük temennimizdir. Demek istediğim Türklerin daha yoğun olduğu bölgelerde bir seçim ofisi açılabilir. Berlin’in herhangi bir yerinden uzaklara gidip de zaman kaybı olacağına, ya da imkânı olmayan insanlar için bir dezavantaj oluşturacağına merkezi bir yer seçilip Türklerin daha çok fazla yaşadığı noktalar tespit edilerek orada oy verme işlemi gerçekleştirilebilir” dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 Milli Hakimiyet