İZMİT'İN HAVASI DİLOVASI'NDAN DAHA TEHLİKELİ!
Kocaeli’nin Hava Kalitesi” nin konuşulduğu panelde açıklamalarda bulunan Çevre Mühendisleri Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı, “İlk etapta hep aklımıza Dilovası geliyor. Ama İzmit’in ve Gölcük’ün daha tehlikeli olduğunu gösteriyor” dedi
29 Nisan 2017 Cumartesi 00:10
“Kocaeli’nin Hava Kalitesi” adlı panel Makine Mühendisleri Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Çevre Yüksek Mühendisi Ediz Uyanık ve Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Özge Eskici katılım gösterirken panelin moderatörlüğünü Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Şube Müdürü Mesut Önem yaptı. Programa Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı ve oda üyesi mühendisler katılım gösterdi. Panelde konuşan Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğrencisi Özge Eskici ve Çevre Yüksek Mühendisi Ediz Uyanık kirletici maddeler ve sağlığa etkileri üzerine açıklamalarda bulunarak sunum gerçekleştirdiler.
“İZMİT VE GÖLCÜK DAHA TEHLİKELİ”
Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı hava kirliliğinde İzmit ve Gölcük’ün Dilovası’na oranla daha tehlikeli olduğunu ifade ederek, “İlk etapta hep aklımıza Dilovası geliyor. Ama incelendiğinde parametrik değerler kirlenme bakımından İzmit’in ve Gölcük’ün daha tehlikeli olduğunu görüyoruz. Dilovası sanayi kaynaklı İzmit ve Gölcük’te ise kirlenme trafik kaynaklı kirlenmeye maruz kalıyor. İlçeler bazında İzmit geneli hava kalitesi açısından yaşanabilir orta seviyede olduğunu görüyoruz ama bu sonuç istasyonların konumlarına göre çıkıyor” dedi.
KOCAELİ’DE 4 VAKADAN BİRİ KANSER”
Gebze gibi büyük bir yerde iki tane hava kalitesi izleme istasyonu var. Dolayısıyla orada sağlıklı bir ölçüm yapılamıyor” diyen Ağdacı, “Valiliğin sanayi sitelerindeki filtreleme sistemlerini denetlemesi lazım. Tamam ceza kesiliyor ama cezadan sonra adam eksiğini giderdi mi gidermedi mi? Dilovası’nda Türkiye genelindeki kanser rakamları yüzde 15. Kocaeli’de ise yüzde 20, Dilovası’nda yüzde 22. Türkiye’de her beş vakadan 1 kanser ama Kocaeli’de her 4 vakadan biri kanser. Bunun nedeni kirleticilerdir. Demir çelik fabrikalarında, atık yakma fabrikalarında tam yanmamadan dolayı çıkan partikül gazlar çok tehlikeli. Ben ölçümlerin tarafsız ölçüldüğünü düşünmüyorum. Bu ölçümlerin dışarıdan getirilen bazı firmalar yapmalı. Biz bazı kurumlardan bilgiler istiyoruz ama bilgi vermekten imtina ediyorlar” diye konuştu.
“HAVA KİRLİLİĞİ ARTIYOR”
Kocaeli’nin artık sanayiye doyduğunun altını çizen Ağdacı, “Kocaeli’de hava kirliliği artıyor. 2015 ve 2016 rakamlarına göre hava kirliliği artıyor. Bu sanayi kurumlarının ve insan nüfusunun artmasından kaynaklanıyor. Kocaeli 1 milyon 700 bin nüfusu var. 1 milyon araç kent içerisinde dolaşıyor. Kocaeli merkezdeki kirlenmenin nedeni bu. Trafikle ilgili olarak ulaştırma bakanlığı denetimlerini sıklaştırmalı. Patlak egzozlu araçlar havaya zehir salarak dolaşıyorlar. Bunlara yapılması gereken rutin kontroller layıkıyla yapılmalı. Kocaeli artık sanayiye doydu” değerlendirmesinde bulundu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 Milli Hakimiyet