22 Kasım 2024
  • Kocaeli14°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C
  • Rize14°C

“İMAR BARIŞI” BİLGİLENDİRMESİ YAPILDI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Dilovası ilçesinde gerçekleştirilen toplantıda “İmar Barışı” düzenlemesi hakkında bilgilendirme yapıldı

“İmar Barışı” bilgilendirmesi yapıldı

18 Haziran 2018 Pazartesi 14:01

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi “İmar Barışı” ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Dilovası ilçesinde düzenlenen toplantıya Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Osman Günler, yöneticiler ve vatandaşlar katıldı. Toplantıda, “İmar Barışı nedir?” “Kimlerin imar barışına ihtiyacı var?” “İmar barışına nasıl başvurulur?” konularında bilgilendirme yapıldı.

RUHSATSIZ KONUTLAR KAYIT ALTINA ALINACAK

Toplantıda çılış konuşması yapan Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar, "Yakın gelecekte Dilovası İlçemiz için planlama çalışmaları tamamlanmış olacak ve plansız hiçbir bölgemiz kalmamış olacak. Yürürlüğe giren İmar Barışı düzenlemesi ile birlikte ruhsatsız olarak yapılmış olan yapıların kayıt altına alınması, daha önceden alınmış olan yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezalarının iptal edilmesi hususu halkımızın lehine sonuçlanacaktır."dedi

İMAR BARIŞI İLE MÜLKİYET SORUNU ORTADAN KALKACAK

Toltar, "Ayrıca İlçemiz Mimar Sinan Mahallesi, Orhangazi Mahallesi, Turgut Özal Mahallesi, Kayapınar Mahallesi sınırları dahilinde bulunan ve üzerinde yapı bulunan Orman alanlarının, Maliye Hazinesi ile takas yapılarak Orman sınırları dışına çıkarılması ve üzerinde yapısı bulunan vatandaşlara devri ile ilgili olarak çalışmalar tamamlanmıştır. Ormanlık alanlardaki yerleşim alanında ikamet eden vatandaşlarımız artık çok daha rahat bir şekilde elektrik, su ve doğal gaz gibi zaruri hizmetlerden sorunsuz bir şekilde faydalanabilecek. İmar Barışı ve Ormanlı Alanlardaki yerleşim alanlarda yaşanan mülkiyet hakkı gibi sorunları aşıldıktan sonra daha modern bir Dilovası için hiç bir engel kalmamış olacak yani Kentsel Dönüşümün önünü açmış olacağız.

KONUTLARIN %30'U ORMANLIK ALANDA

134 milyon 481 bin metrekare yüzey alanına sahip olan ilçemiz, toplam yerleşik konut alanı 3.616.359 metrekare olup Ormanlık alanda meydana gelmiş yerleşik alan 930 664 metrekaredir. Ormanlık yerleşik oranın toplam alana oranı yaklaşık %30’dur. Toplam ormanlık alan 5.519.935 metrekare olup; toplam tapulu alanımız 16.617.880 metrekaredir. ilçemiz 2.067.024 metrekare 2B alanı yüzölçümüne sahiptir.

9320 ADET BİNA VAR

İlçemiz sınırlarında toplamda 9 bin 320 adet bina inşa edilmiş, bu binalarda toplamda 21 bin 957 adet "Bağımsız Bölüme" yani daire bulunmaktadır.  Bu binaların Ruhsatlı-İskanlı konut adeti sadece 398'dir. Dilovası’ndaki konutların%4.3’ünün yapı ruhsatı bulunmaktadır. Oysa ruhsatlı olan konut yapı stoğunun yarıdan fazlasının yapı kullanım izin belgesi bulunmamaktadır. Dolayısı ile Dilovası’nda genel kaçak yapı oranı %98’e kadar yükselmektedir. Bunun en büyük sebebi ise Orman Alanlarına yapılan yapılaşmadan kaynaklandığı ortadadır.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Hükümetimiz bu durumu araştırmış, kangren olmuş bu soruna el atmış ve nihayetinde çözüme kavuşturmuştur. Artık konutlarımız yapılaşma kanuna uygun hale getirilip; yeni bir süreçle daha sağlıklı hale getirilecektir. Bu konuyu meclise taşıyan ve her türlü desteği veren Başbakan Yardımcısı Sayın Fikri Işık’a, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın İbrahim Karaosmanoğlun’a, bölge milletvekilimize ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim."dedi.

SORULAR CEVAPLANDIRILDI

Başkan Toltar'ın konuşmasının ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Dilovası ilçesinde İmar Barışı ile ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısında vatandaşın konuyla alakalı soruları cevaplandırıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvuru yapılması ifade edilerek başvuru süreci ile ilgili detaylı bilgiler verildi.

İMAR BARIŞI

İmar Barışı, imara aykırı veya mülkiyet sorunu çözülememiş olan, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olarak yapılmış yapıların kayıt altına alınması için getirilen bir yasal düzenlemedir.

img_0833-2.jpgimg_0796.jpg