22 Kasım 2024
  • Kocaeli13°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara14°C
  • Rize16°C

GEBZE’DE AİLE İÇİ ŞİDDET PANELİ

Kocaeli Barosu ve Kadın Hakları Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Gebze Adliyesi Konferans Salonunda panel düzenlendi.

Gebze’de aile içi şiddet paneli

07 Mart 2019 Perşembe 16:16

Kocaeli Barosu ve Kadın Hakları Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Gebze Adliyesi Konferans Salonu’nda panel düzenlendi.Panele konuşmacı olarak Kocaeli 3. Aile Mahkemesi Hakimi Erol Karaaslan,  Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Gültekin,Gebze Cumhuriyet Başsavcısı Erdal Kuruçay, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Afet Gülen Büberci, Kocaeli Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdür Vekili Tuba Uğur Çinal, Polis Memuru Süheyla Altunkerim ve Polis Memuru Şefik Keten katıldı.

 Cumhuriyet Başsavcısı Erdal Kuruçay, “Kadına yönelik şiddet toplumun bütün kesimini ilgilendiren, çok ciddi insan hakları ihlallerine yol açan bir durumdur. Türk hukukunda son olarak 8 Mart 2012 tarihinde 6284 sayılı kanun ailenin korunması ve kadına şiddetin önlenmesine dair çıkarılmış ve kabul edilmiş bir kanundur. Bu kanunla şiddet gerçekleşmeden önlemek amaçlanmaktadır. Esasen şiddetin önlenebilmesi için yasal düzenlemelerinde tek başına yeterli olmadığı görüşündeyim. Sorunun çözümüyle ilgili, tüm kurul ve kuruluşların iş birliği içerisinde mücadele ederek toplumu bilinçlendirmesi gerekmektedir.Hiç şüphesiz uygulayıcılara daha büyük görev düşmektedir. Unutmamalıyız ki dünyanın en iyi kanunları, kötü bir uygulayıcının elinde adaletsiz  sonuçlar verebilir. En kötü kanunlarda iyi bir uygulayıcının elinde adil bir sonuç doğurabilir.Yani yasal düzenlenmelerin etkin bir biçimde uygulanması için şiddet konusunda her kurumun ve bireyin üzerine düşen sorumlulukları aktif ve ciddi şekilde yerine getirmesi gerekir. Bunu yaparak şiddetin önlenmesinin mümkün kılmasak bile, en azından minimum seviyeye indirebileceğimize inanmaktayım.” şeklinde konuştu.

ŞİDDETİ BAŞLAMADAN ÖNLEYEBİLECEK PROJELERE SAHİP OLMALIYIZ

Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Gültekin, şiddetin aile ortamlarında her an görüldüğünü vurgulayarak, sözlerine şu şekilde devam etti; “Toplumun en küçük birimi aile ortamında da şiddeti her an görüyoruz. Gün geçmiyor ki şiddet mağduru bir kadına dair haber duymayalım.Sadece kadına değil çocuklarımıza ve hayvanlarımızda.Toplumdan şiddeti tamamen kaldıracaklar kamusal politikalar, eğitim politikaları üretmemiz gerekiyor. Şiddeti başlamadan önleyebilecek projelere sahip olmalıyız Hayatımızın her alanında  hakim gelmeye çalışan şiddeti terörünü ortadan kaldırmalıyız. Şunu ifade etmeliyim ki, Kocaeli Barosu toplumda şiddetin önleyecek her çalışmanın destekçisi olmuştur olmaya da devam edecektir. Üretilebilecek herhangi bir projenin paydaşı olmaya hazırız. Şunu da söylemek isterim, bugün medya yoluyla da şiddet pompalanıyor. Çocuklarımız eskiden çelik çomakla oynarlardı şimdi ise savaş oyunlarıyla zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla aile hayatına, toplum hayatına hakim olan şiddeti ortadan kaldırmaya yönelik daha etkin projeler üretmek gereği ortadır. Bundan sonra ki süreçte de bu toplantıda bulunan ya da katılamayan tüm kamu kurum ve  kuruluşlarıyla şiddeti ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarımız devam edecek.”
 
6284 SAYILI KANUN

Avukat Gülen Özer Baylan,”Şiddet toplumun herkesimin de maalesef ki var. Bu sadece kırsal kesimde değil kentte de var. Fakirin sorunu değil zengininde sorunu. Eğitimli, eğitimsiz toplumun herkesimin de şiddet var. Toplumda şiddet denildiğinde, ilk akla gelen fiziksel boyutu. olsa da daha ağır çeşitli boyutları da var. Kadının hor görülmesi, özgürlüğünün kısıtlanması ve ekonomik bağımsızlığının elinden alınması şiddete verebileceğim örnekler arasında. Çok gizli tutulsa da, cinsel birlikteliğe zorlanması da bir şiddet. Şiddetin birçok türü var buna esas olan bu şiddet mağdurları ne yazık ki, kadınlar ve çocuklar. 6284 sayılı kanun bu konuda çok güzel geniş çerçevede tedbirler almıştır. Şiddete uğrayanı değil,uğrama tehlikesi olanı , nikahlı eşi değil partner hayatı yaşayan kadınlarımızı, yabancı uyruklu insanlarımızı da koruyor. Ve kanunumuz da yeni bir düzenleme daha var ısrarlı takip mağdurlarını da koruyacaktır.” ifadelerini kullandı.