İŞTE HAİN DARBE GECESİ KOCAELİ'NDE YAŞANANLAR!
15 Temmuz Hain darbe girişimin üzerinden 3 yıl geçti. Peki o geceden 16 Temmuz sabahına kadar Kocaeli’de neler olmuştu? İşte o gün Kocaeli’de yaşananlar.
15 Temmuz 2019 Pazartesi 10:48
15 Temmuz günü saat 22:00 civarında Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü bir grup asker tarafından araç trafiğine kapatıldı. Herkes birbirine “ne oluyor” diye soranken birden bir Ankara semalarında alçak uçuş yapan jetler görünmeye başladı. Kısa süre bu durum darbe girişi olduğu anlaşıldı. Yıllardı TSK içinde yuvalanmış FETÖ’cü hainler emellerini gerçekleştirmek için piyasaya çıkmıştı. Ama o planlar, yurtsever askerler, polisler ve halkın direnişi ile üzerlerinde balyoz gibi indi. Peki o gece ve ertesi günü kadar Kocaeli’de neler yaşandı? Kocaeli’de hain darbe kalkışmasına nereler dahil oldu?
Nerelerde hain darbeciler faaliyetteydi. İşte o gün Kocaeli’de yaşananlar. Kocaeli'de o gece 4 merkezde büyük bir haraketlilik vardı. Başiskele Seymen Tank Tabur Görev Komutanlığı bir grup darbesi tankları kışla dışına çıkardı. Gebze'de bulunan Turkcell Veri Merkezi işgal edildi. Kandıra 1.Motorize Piyade Tugay Komutan Yardımcılığı' da yine bir grup asker kışladan ayrılarak Sakarya’ya gitti. Gölcük Donanma Komutanlığı darbecilerin eline geçti. Askeri gemiler sefere çıkartıldı. Cengiz Topel Deniz Hava Üs Komutanlığı da yine darbeci askerlerin kontrolüne geçti.
KIŞLADAN ÇIKAN TANKLAR
15 Temmuz gecesi Kocaeli’deki ilk askeri hareketlilik Seymen Kışlası olarak bilinen General Nahit Şenoğul kışlasında yaşandı. Kışlayı kontrolüne alan darbeci hainler, dört adet tanka, bir adet ZPT (Zırhlı Personel Taşıyıcı ) araca ve bir adet askeri Land Rover marka araca el koydu. Kışladan çıkarılan askeri araçlar Sakarya’ya gitmek için yola çıktı. Sakarya 1.Motorize Piyade Tugay Komutanı Uğur Coşkun'un emri üzerine kışladan çıktığı belirlen bu askeri araçlar Kartepe’de polis ekipleri ve halkın direniş ile durduruldu. Araçlarda bulunan askerler gözaltına alındı.
VERİ MERKEZİNİN BASILMASI!
15 Temmuz gecesi stratejik yerleri kontrol altına almak isteyen FETÖ’cülerin hedefinde ise Gebze’de bulunan Turkcell veri merkezi vardı. Gebze İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli bir grup FETÖ/PDY terör örgütü mensubu, 15 Temmuz gecesi saat 23.35 sıralarında Turkcell veri merkezine gitti. 3 adet resmi Jandarma aracı ile yanlarında yeteri kadar silahlı askeri personel desteği ile Turkcell Veri Merkezi binasına giden darbeciler, burada görev yapan özel güvenlik personeli etkisiz hale getirip binanın kontrolünü ele geçirdi. Turkcell Veri Merkezi’nin tümüyle faal halde olmadığını anlayan darbeciler saat 00:40 sularında geldikleri araçlara binerek binadan ayrıldı. Bu eylemin planlayıcı ve sorumlusunun ise Kocaeli İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü olan Ümit İpek olduğu anlaşıldı. Söz konusu eylem ile ilgili olarak yapılan soruşturma kapsamında 13 Rütbeli Jandarma Personeli ile asker kişilerin mahrem abisi olarak tespit edilen 1 sivil tutuklandı. eylemin planlayıcı olan Ümit İpek ise hala firari durumda.
KOCAELİ’DEN SAKARYA’YA GİDEN DARBECİLER
15 Temmuz gecesi önemli bir hareketliliğin yaşandığı yerlerinden biride Kandıra’da buluna askeri birlikti. Kandıra 1.Motorize Piyade Tugay Komutan Yardımcılığındaki hareketlilik saat 22:30 sularında başladı. Birlikte görevli 30 asker, aldıkları talimat gereği saat:22.30 sıralarında birliklerinde toplanarak saat: 23.00 sularında ise 5 adet askeri araçla kışladan çıkarak Sakarya’ya doğru harekete geçti. Kandıra’dan Sakarya’da giden darbeci askerler, Valilik yakınlarında polisin kurmuş olduğu barikatın ve vatandaşların kendilerine engel olması üzerine, Sakarya 1. Motorize Tugay Komutanlığına geri gitmek zorunda kaldılar. Darbe girişimin bastırılması sonrası bu girişime kalkışan 8 rütbeli asker tutuklandı.
DONANMA DARBECİLERİN ELİNDE
15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kocaeli’de en hareketli olan yerlerin başında Donanma Komutanlığı Gölcük Deniz Ana Üssü'ydü. O gece dışarıda yaşananlar, halkın direnişi, polis ekipleri ile Donanma kapısındaki askerlerin tartışması kamuoyuna yansımıştı. Ama o gece içeride neler olduğu ise büyük bir sırdı. O gece Gölcük Deniz Ana Üssü'nde yaşananlar, Ankara Cumhuriyet Başsavcılınca hazırlanan iddianamede ortaya çıktı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılınca Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, Gölcük Deniz Ana Üssü'ndeki gerçekleşen ve Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturulan eylemlere ilişkin bilgilere dikkat çekildi. Belgeler üzerindeki bilirkişi incelemesine göre, Gölcük Deniz Ana Üssü'ndeki faaliyetler 15 Temmuz 2016 saat 21.34'te başladı. Ertesi gün 08.40'ta ise kalkışma sona erdi. İddanamede, kalkışmaya Tuğamiral Hayrettin İmren ile Deniz İstihbarat Albay Muharrem Aslan, İmren'in Emir Astsubayı İsmet Çoşkun, Deniz Piyade Yüzbaşı Harun İlaslan, Deniz Piyade Üsteğmen Ahmet Aykut Şevik, Deniz Piyade Yüzbaşı Semih Aksel, Deniz Piyade Uzman Çavuş Murat Dikkaya ve Deniz Piyade Uzman Çavuş Abdülaziz Yıldız sayı ve kimlikleri tespit edilemeyen erbaş ve erlerin olaylara doğrudan karıştığı belirtildi.
PERSONELİ ÖLÜMLE TEHDİT ETMİŞ
İddianamede Hayrettin İmren ile ilgili oldukça çarpıcı bilgilere yer aldı. Üs kapılarını dolaşarak nöbetçi personele hitap eden İmren, "Arkadaşlar, şu an bir istiklal mücadelesi veriyoruz. Amiral rütbesinde komutanınız olarak sizin başınızdayım. Birlikte mücadele edip savaşacağız ve birlikte öleceğiz. Donanma Komutanınız, Cumhurbaşkanı ile birlikte hareket eden bir haindir" dediği iddanemede yer aldı. İmren'in, Deniz İstihbarat Albay Muharrem Aslan ve emir Astsubayı İsmet Çoşkun ile birlikte Gölcük Deniz Üssündeki kritik bölgeleri kontrol altına almaya çalıştığı, bu esnada kapılardaki nöbetçi personelin, "emirlere uyulmasını" isteyen İmren tarafından silah çekilerek ölümle tehdit edildiği anlatıldı.
KURMAY BAŞKANI TUTUKLATMIŞ
"Tanık ifadelerinden İmren'in ateş emri verdiği ve kendisine karşı çıkan personeli Merkez Komutanlığı nezarethanesinde tuttuğu, telefon ile gerek mülki makamlar gerekse de askeri personel tarafından yapılan 'Teslim ol' çağrılarına cevap vermediği anlaşılmaktadır. Gölcük Bölgesinde görevli Harp Filosu Komutanı Tümamiral Ahmet İskender Yıldırım ve Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğamiral Yalçın Payal, İmren tarafından tutuklanarak askeri cezaevine gönderilmek üzere tutuklu sevk aracı ile saat 00.43'te Gölcük Merkez Komutanlığından sevk edilmiştir. Sevk edilen cezaevinin neresi olduğu tutanaktan tespit edilememiştir. Gölcük bölgesinde yaşanan olayların özetlendiği belgeden iki amiralin daha sonra saat 04.00-05.00 arasında Gölcük'e döndükleri ve dönüşlerini müteakip olaylara karşı tedbir aldıkları, aldırmaya çalıştıkları tespit edilmiştir. Tüm bu süreç içerisinde 15-16 Temmuz 2016 günlerinde Gölcük bölgesinde görevli olmamalarına rağmen Tuğamiral Nazmi Ekici, İstihbarat Kurmay Albay Mahmut Arduç, Kuvvet Komutanı koruma astsubayları, Kuvvet Astsubayı Kadir Bükülmez'in ve kamera kaydında kim olduğu belirlenemeyen sivil giyimli bir kişinin de Gölcük Deniz Ana Üssü sınırları içerisinde bulunduğunun tespit edildiği belgelerde yer almaktadır.
BAŞARISIZLIK SONRASI KAÇTILAR
Silahlı darbe teşebbüsünün başarısızlığa uğraması ve emir komuta zincirinin tekrar tesis edilmesi sonucunda Tuğamiral Hayrettin İmren, Gölcük'teki gemilerin seyre kalkmasını emrettiği tespit edilen Tuğamiral Ayhan Bay, Tuğamiral Nazmi Ekici, yanlarında isimleri belirtilmeyen Kuvvet Komutanı koruma astsubayları ile birlikte poyraz rıhtımından TCSG-19 botuyla ayrılmış, takiben yine Gölcük üssünde bulunan bir başka iskeleden Albay Mahmut Arduç ve Astsubay Kadir Bükülmez ve video kaydında kim olduğu belirlenemeyen bir kişiyi alarak önce Kocaeli şehir merkezi iskeleleri yönünde ve sonra Marmara'daki seyir halindeki askeri gemilerin zaman-olaylar çizelgelerinde belirtildiği üzere batı yönünde uzaklaşmıştır."
GÖLCÜK'TEN 12 GEMİ
İddianamede, Donanma Komutanlığına bağlı firkateyn, korvet ve hücumbotların yüzde 70'ini oluşturan 29 askeri geminin 15 Temmuz akşamı seyre kalktığının belirlenirken Gölcük’ten 12 askeri gemini üsten ayrıldığı bilgisi yer aldı. Gemilerle ilgili en ilginç bilgi ise, çeşitli deniş üstlerden GEMİ kalkan asker gemiler içinde sadece Gölcük'ten hareket eden TCG YAVUZ ve TCG KEMALREİS gemilerinden silah kullanıldığı belirtildi.
.
KÖSELE’NİN KORUMA ASTSUBAYINA ATEŞ EDİLMİŞ
Yine iddianame yer alan bilgiye göre, darbeciler taradında alıkonulan Donanma Komutanı Veysel Kösele’nin koruma astsubayına TCG YAVUZ gemisinin Komutanı Albay Özgür Öztürk tarafında ateş edildiği bilgisi yer aldı. İddianameye olan şu şekilde yer aldı; "Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele ve 2. Hücumbot Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Levent Kerim Uça'nın, TCG YAVUZ Komutanı Albay Özgür Öztürk tarafından gemide silah kullanılarak amiral kamarasında alıkonulduğu ve alıkonma esnasında Oramiral Veysel Kösele'nin koruma astsubayının direnmesi karşısında TCG YAVUZ Komutanının tabancası ile 2 adet merminin ateşlendiği, silah atışı sonucunda yaralanma/ölüm olmadığı ve mermilerin geminin değişik yerlerine isabet ettiği tespit edilmiştir.
3 ADET TOP ATIŞI YAPILDI
Gölcük’ten kalkan TCG KEMALREİS gemisinde ise 2 adet top atışı yapıldığı iddianame yer aldı. İddianamede, TCG KEMALREİS tarafından 16 Temmuz 2016'da saat 05.51'de gemiden yaklaşık 3 bin metre uzakta deniz üzerine emniyetli bir sahaya 3 adet top atışı (ana batarya 127 mm top) icra edildiği ve Gölcük bölgesinde gemileri seyre çıkardığı tespit edilen Albay Önder Öngör tarafından aynı gemiye verilen ikinci atış emrinin ise 'top arızası' nedeniyle yapılamadığının ifade edildiği tespit edildiği bilgisi yer aldı. Darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 52'si tutuklu, 12'si firari 90 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.
HELİKOPTER MÜHİMAT DOLU BEKLEDİ
Kocaeli’de, Cengiz Topel Deniz Hava Meydan Komutanlığı, darbecilerin üs olarak kullandığı merkezlerden biriydi. Birliğim komutanı olan Tezcan Kızılelma, o gece ve ertesi sabaha kadar olan tüm süreci yönlendiren isimdi. Kızılelma o gece, izinli ve tayini çıkmış personelden bir kısmını göreve çağırdığı. Darbe girişimin bilgisinin alınmadı sonrası verilen, “hava da hiç bir askeri araç kalmayacak” emrine rağmen üstten uçakların kalkışına izin verdi. Üssün tüm giriş ve çıkışlarını kapatarak birlik komutanları dahil tüm personeli silahlandırdı. Cengiz Topel Sivil Havalimanının saat:03.00 da işgali önünde konuşma yaptığı belirlen Kızılelma, bir askeri mühimmatı yüklenmesi talimatını verdiği, darbe girişimi esnasında 2 adet VİP helikopterin pazartesi gününe hazırlanması emrini verdiği de belirlendi. Öte yandan şüpheli Tezcan Kızılelma'nın, Dalaman Deniz Hava Komutanlığına iniş yapan bir helikoptere yakıt verilmesi talimatını verdiği belirlendi. Bu helikopter ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı suikast için giden darbeci askerlere ait olduğu belirlendi. Darbe girişimin basılması sonra Tezcan Kızılelma ve onunla birlikte hareket eden asker personel tutuklandı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 Milli Hakimiyet