22 Kasım 2024
  • Kocaeli11°C
  • İstanbul9°C
  • Ankara9°C
  • Rize15°C

GTÜ'DE HEDEF BİLGİNİN TİCARİLEŞMESİ!

Sektörlerin sorunlarını çözen buluş ve çalışmalara imza atan GTÜ, çalışmaların korunması için yoğun mesai harcıyor.

GTÜ'de hedef bilginin ticarileşmesi!

05 Ağustos 2019 Pazartesi 09:26

Gebze Teknik Üniversitesi Fikri, Sınai ve Mülkiyet Hakları (FSMH) Kurulu yeni üyeleri ile birlikte toplandı. Kurul toplantısına Prof. Dr. Arif Çağdaş Aydınoğlu, Prof. Dr. Bülent Keskinler, Doç. Dr. Mustafa Türkmen, Doç. Dr. Fikret Yıldız, Doç. Dr. Mehmet Şahin Gök, Doç. Dr. Fitnat Cimşit Koş, Doç. Dr. Cemal Özer Yiğit,  Ayfer Berkkam, Aykut Ulgar, Buse Bakır katıldı. Gebze Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinin çalışmalarının tescillenerek, koruma altına alınması adına iki ayda bir toplanacak olan kurul, patent başvurularını değerlendirerek, ticari boyut kazanmasına da karar verecek.

YÜKSEK TEKNOLOJİK HİZMET
Kurul Başkanı Prof. Dr. Arif Çağdaş Aydınoğlu, “Gelişen teknoloji ile üniversiteler mevcut vizyonlarını değiştirip, bilginin ticari boyut ve değer kazanması adına inovatif yaklaşımlar sağlaması gerekmektedir. Üreten ve geliştiren bir üniversite olarak bilginin ticarileşmesi adına yeni modeller geliştirmekteyiz. Bu modeller ile katma değeri yüksek teknolojik ürün/hizmet ortaya çıkacaktır. Ülkemizin doğrudan kazanımına etki edecek olan bu teknolojik çalışmaların fikri hakları korunarak, ticarileşmesi sağlanacaktır” ifadelerinde bulundu.

TİCARİLEŞME GÖRÜŞMELERİ 
Fikri, Sınai ve Mülkiyet Hakları Kurul Üyeleri belirtmiş oldukları görüşlerde üniversite buluşlarının sektörlerin problemlerini çözmeye yönelik olması gerektiğini ifade ettiler. Bu doğrultuda her buluş öncesi sektörlerin analizi yapılmasının önemli olduğu belirtildi. Buluş bildirimi yapan öğretim üyeleri ile Teknoloji Transfer Ofisi uzmanları sektör analizi yaparak, elde edilen bulgulara yönelik ticarileştirme görüşmeleri yapacaklarını bildirdi.

YÖNETMELİĞE UYGUN OLARAK GÜNCELLENDİ
Toplantıda Ar-Ge ve teknoloji tabanlı buluşların ürün haline gelmesi ve ticarileşmesi söz konusu ise, Fikri, Sınai ve Mülkiyet Hakları (FSMH) esaslarına göre koruma altına alınması gerektiği görüşü paylaşıldı. Tescil olan ulusal/uluslararası patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım sayısı, patentin lisanslanması ve ticarileşmesi; Araştırma Üniversitesi göstergeleri, girişimcilik ve yenilikçilik endeksleri ve üniversite sıralama endeksleri için önemli parametreler olduğu ifade edildi. Üniversitenin FSMH yönergesi, yeni yönetmeliğe uygun olarak güncellendi.