22 Kasım 2024
  • Kocaeli17°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara16°C
  • Rize15°C

ODALAR, TÜPRAŞ İÇİN TEK SES OLDU!

Koç Holding'in TÜPRAŞ’ın genel müdürlüğünü İstanbul’a taşıma kararı ile ilgili ortak basın açıklaması düzenleyen KSO, KOTO, GTO ve KTO başkanları “TÜPRAŞ için tek ses olup, ortak hareket edip Cumhurbaşkanımıza ulaşmalıyız” dedi

Odalar, TÜPRAŞ için tek ses oldu!

08 Ağustos 2019 Perşembe 12:37

TOBB Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler ve Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, Koç Holding'in TÜPRAŞ'ın genel müdürlüğünü İstanbul'a taşıma kararının ardından dün bir araya geldi. Kocaeli Sanayi Odası’nda toplanan oda başkanları, TÜPRAŞ’ın taşınma kararı ile ilgili açıklamalarda bulundular. 

2018 CİROSU 79 MİLYAR TL

Toplantıda ilk konuşan ev sahibi Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Öncelikle vurgulamak istediğim şu: TÜPRAŞ, Türkiye’nin bir numaralı üretim şirketi. İlimizde de uzun zamandan beri üretim yapmaktadır. 2018 itibariyle cirosu 79 milyar TL’dir. İSO 500 araştırmasına göre 2018 yılında TÜPRAŞ, yarattığı katma değer ve toplam geliriyle Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi olmuş ve üretimden satışlarda (79 milyar TL) birinci sırada ve toplam üretimden satışların yüzde 9’unu gerçekleştirmiştir. 3,8 milyar TL vergi sonrası kâr elde etmiştir. TÜPRAŞ Kocaeli ihracatının yüzde 8,6’sı, Kocaeli ithalatının yüzde 27,9’unu oluşturuyor. İlimiz Kocaeli 2018 yılında 73,5 milyar TL vergi ile 71 ilin vergi gelirlerinin toplamı kadar vergi vermiştir. 1,8 milyar TL kurumlar vergisi verilmesi ile birlikte bu rakamın içerisinde TÜPRAŞ kurumlar vergisi 207,4 milyon TL ile yüzde 11,2’sini oluşturmuştur” dedi. 

2017 KURUMLAR VERGİSİ 1,7 MİLYAR TL

Devamında Zeytinoğlu, “Vergi geliri 2017 yılında 69,4 milyar TL vergi ile 72 ilin vergi gelirlerinin toplamı kadar vergi verilmiştir. 2017 yılında kurumlar vergisi 1,7 milyar TL idi. Bu rakamın 463,2 milyon TL ile yüzde 27,3’lük payını TÜPRAŞ oluşturmuştur. Derneklerin aidat paylarında örneğin KSO payı, yıllık aidat TÜPRAŞ Raneri Müdürü’nün 625 TL, Genel Müdürü’nün 625 TL’dir. Munzam aidatta TÜPRAŞ Genel Müdürü’nün 3 bin 654,86’dir. Birden fazla odaya kayıtlı üyeler kayıtlı oldukları odaya yıllık aidatın yarısını öderler. Munzamda ise üye tarafından ilgili odalara eşit olarak paylaştırılır” ifadelerini kullandı. 

HİÇBİR ZAMAN ISRARCI OLMADIK

Zeytinoğlu, “Bize TÜPRAŞ’ın vergisel açıdan genel müdürlüğünün İstanbul’a taşınmasından dolayı herhangi bir önemli bir kayıp olmayacak denildi. Kocaeli’de 70’li yıllarda SEKA kültürü vardı. SEKA’nın kapanmasıyla birlikte maalesef o kültür yok oldu. Mannesman aynı şekilde. İstanbul bir nans merkezidir. Finans merkezinde genel müdürlüğün olmasını istemeleri çok doğal karşılıyorum. Ama hiçbir zaman biz genel müdürlüklerin burada olmaları konusunda ısrarcı olmadık. TÜPRAŞ ihracatta Türkiye 6’ncısı. Gelir vergisinde ise 2017’de Türkiye 12’ncisi” ifadelerine yer verdi.  

SİYASİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM

Devamında Zeytinoğlu, “Gitmeleri konusunda ısrar ederlerse, ‘Biz gitmek zorundayız’ derlerse bunun da önünü açmak gerekir diye düşünüyorum. Biz katı bir duruş sergilememeliyiz. Siyasi bir değişim nedeniyle İstanbul’a olan bakış açıları değişmiş olabilir. Ama bu taşınma isteğinin siyasi olduğunu düşünmüyorum. Tabi ki genel anlamda baktığımızda biz de gitmelerini istemiyoruz. Bizim şu anda Sayın Cumhurbaşkanına ulaşma çabamız olmalı” ifadelerini kullandı. 

ZENGİN KENTİN FAKİR BEKÇİLERİ OLACAĞIZ

Ardından Gebze Ticaret Odası Nail Çiler, “Bugün TÜPRAŞ yönetimi, yarın başka yönetimler. Diğer rmalar da genel müdürlüklerini İstanbul’a taşırsa zengin kentin fakir bekçileri olacağız. Çok büyük kaybı yaşayan bir ilçenin oda başkanı olarak söylemek istiyorum. Birkaç yıldır hep vergi tahakkukunda Türkiye birincisiyiz. 65 ilin vergilerinin toplamından fazla ihracat yapan Kocaeli. Kocaeli yüzölçümü olarak küçüktür. Ama etki alanı büyüktür. Belediyelerimizin de burada bir maliyetleri vardır” sözlerine yer verdi. 

SORUN KÖKÜNDEN HALLOLACAK

Devamında Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk ise, “Biz her zaman üyelerimizin yanında olmayı kendimize düstur edindik. Bir ilde üretim yapıldığı zaman alternatif maliyetleri doğal olarak artıyor. Bir kanun maddesi çıkartılırsa bu sorun kökünden hallolacaktır. Gelecekte verginin İstanbul’a verilmesi mümkün değildir” şeklinde konuştu. 

ORTAK HAREKET ETMELİYİZ  KOTO

Başkanı Necmi Bulut, “Kocaeli insanının tüm siyasi kimliklerini bir kenara bırakarak ortak hareket etmeleri gerekir. Burası bir sanayi kenti. Göç alan bir il. Ben burada henüz kaybedilmiş gözüyle bakmıyorum. Bu durumu Kocaelili olarak hareket edecek tüm paydaşlar ve ona bağlı kişilerin ortak hareket etmeleriyle ortadan kalkacaktır” ifadelerine yer verdi.