GEBZE'DE DEPREM GERÇEKLERİ ANLATILDI
Gebze Belediyesi, Gebze Ticaret Odası ve TMMOB’un ortaklaşa gerçekleştirdiği, ‘Deprem olacak hazır mısın?’ programı Gebze 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’nda gerçekleşti.
24 Ağustos 2019 Cumartesi 11:24
Gebze’de 17 Ağustos depreminin 20. yılında anma programı düzenlendi. Gebze Belediyesi, Gebze Ticaret Odası ile TMMOB’un düzenlediği etkinlikte Program öncesinde 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’ne ilişkin fotoğraf sergisi ve 17 Ağustos deprem şehitleri için lokma dağıtımı yapıldı. Programa Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, Gebze Belediye Başkan Yardımcısı Selamet Güner, Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, AFAD Kocaeli İl Müdürü Salim Tekoğul, İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği Başkanı Ahmet Kadı, Makine Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Sinan Yücel, Mimarlar Odası Gebze İlçe Temsilcisi Nilay Çelikel, Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Ufuk Koçak, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, siyasi parti ilçe temsilcileri, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
BİR ADIM ÖNE ÇIKACAĞIZ
Programın açılış konuşmasını yapan Ahmet Kadı şunları dile getirdi; “20 yıl önce kaybettiğimiz tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Varlıkları varlık sebebimiz olan kadınlarımızın ve geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza yapılan şiddetin karşısındayız ve lanetliyorum. Bu alandan ayrılırken deprem konusunda bilgi ve bilinç düzeyimizi arttırarak bir adım öne çıkacağız. Bölgemiz denetimsiz yapılaşmanın yoğun olduğu bir yer olduğundan yüksek oranda afet riski içermekte.
GEBZE’YE YAKIŞIR TOPLANMA ALANLARI
Geçmişten ders alıp yüzünü geleceğe dönen bizler diyoruz ki, genel ve yerelde afet planlarının hazırlanması ve çalışabilirliğinin kontrol edilmesi, AFAD gibi bir oluşumun bölgemizin içinde de konuşlandırılması, bölgemizdeki bütün binalarını elden geçirelim ve risk haritası çıkartalım, dönüşüm vakti geldiğinde de buraları öncelik haline getirelim. Ayrıca Gebze’de dünyaya yarışır açık ve kapalı toplanma alanları oluşturalım. Biz depremlerde bir tek kardeşimizin bile burnunun kanamasını istemiyoruz.”
ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILDI
Kadı’nın ardından açıklamalarda bulunan Başkan Yardımcısı Selamet Güner, “Daha dün gibi hatırladığımız asrın felaketinde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Deprem gerçeği ile yaşamak zorundayız. Yaşadığımız bu güzel şehri gelecek nesillere gururla teslim etmek için biz yöneticilere önemli görev düşmektedir. Büyükşehir belediyemiz ve devletimizin ilgili bakanlıkları öncülüğünde sanayi bölgeleri ve yerleşim yerleri için deprem riski için önemli çalışmalar yapıldı. Deprem bilincinin tüm vatandaşlara öğretilmesi için üzerimize düşen tüm görevi dün olduğu gibi bundan sonra da üstlenmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
BİRLİK OLMAMIZ GEREK
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak ise, “20 yıl önce 17 Ağustos gecesinde ben de İzmi’te 7 katlı bir apartmanın 3. katında depremi iki kızımla yaşamıştım. 20 yıl önce çok büyük bir acı yaşadık. O gece kaybettiklerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Depremin en önemli konusu hazırlıklı yakalanmak çünkü deprem değil binalar öldürüyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak farkındalığı arttırmak amacıyla programlar düzenleyeceğiz. Şehrimizin ve beldelerimizin güzelliği için hepimizin birlik olması lazım” dedi.
“BİZ NELER YAPIYORUZ?”
Programda konuşma yapan Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, “Büyük kayıplar yaşadığımız Marmara Depremi’nin üstünden 20 yıl geçti. Gebze çok değerli bir insanını kaybetti. Alaettin Kurt’u da rahmetle anıyorum. Bu deprem bütün Türkiye’de hissedildi çünkü sanayinin başkenti Kocaeli, Kocaeli’nin kalbi de Gebze’dir. Bu felaketi doğal afet olarak izah edebilirsiniz ancak bu coğrafyanın yüzde 96lık bölümü aktif deprem kuşağı içinde. Peki biz bu konu hakkında neler yapıyoruz? Aslında bizi deprem değil, binalar öldürüyor. Herkes depremin sıcak bir günde olacağını düşünüyor. Deprem kara kışta da bizi yakalayabilir. Bundan dolayı kendimizi korumanın tek yolu önceden tedbir alabilmekten geçiyor. Eğer tedbir alamazsak, koyduğumuz hedeflere ulaşmamız mümkün değil.
“BİRLİKTELİĞİMİZ DEVAM EDECEK”
Askeri kışla bu bölgenin akciğeri dedik, millet parkı olacak yeri bozmadan bir toplanma yerine ihtiyacımız var. Sürdürülebilir bir kentleşme için teknoloji hayatımıza giriyor. Deprem olduğunda bize haber verebilecek bir laboratuvar ayağımıza kuruldu. Biz neden bundan faydalanmıyoruz? Deprem vergisi yaşanması muhtemel depremlere kaynak yaratmak için alınıyor. Bu özel iletişim vergisinin tamamının kaldırılmasını istiyoruz. Bu kenti yönetenlere çok büyük görevler düşüyor. Deprem güçlü ancak yaşamak daha da güçlü. Sağladığımız bu birliktelik devam edecek ve yaşadığımız kentin sorunlarını birlikte çözeceğiz” açıklamasında bulundu.
ESKİ ÇARŞI BOYUNCA YÜRÜDÜLER
Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Ufuk Koçak, hayat hikayesini ve deprem zamanında yaşadıklarını katılımcılara paylaştı. Koçak’ın anıları, anlattıkları ve depremden sonra kendine çizdiği yol ile başardıkları büyük alkış alırken, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, deprem konulu bir eğitim verdi. Kadıoğlu, deprem öncesinde, deprem anında ve deprem sonrasında yapılacaklar konusunda anlatımda bulundu. Konuşmaların hemen akabinde katılımcılar ellerinde fenerlerle depremde kaybettiklerimiz ve deprem farkındalığı yaratmak adına Eski Çarşı boyunca yürüyüş gerçekleştirdi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 Milli Hakimiyet