GEBZE’DE FLOR VERNİK UYGULAMASI
Gebze İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu ‘Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Dişler, Neşeli Gülüşler’ Kampanyası hakkında konuşarak Gebze’de çocuklara uygulanan Flor Vernik Uygulamasını değerlendirdi.
11 Şubat 2020 Salı 15:23
Kadıoğlu yaptığı yazılı açıklamada ise ; “Geleceğimiz olan çocuklarımızın ağız ve diş sağlığının korunması ve geliştirilmesi sürecinde konunun ehemmiyeti hakkında farkındalık oluşturmaya devam ediyoruz. ” dedi.
İlçe Sağlık Müdürü konuşmasına şöyle devam etti : ” Her sene olduğu gibi eğitim- öğretim dönemi içerisinde 60 ayını doldurmuş anasınıfı, ilkokul 1,2,3 ve 4 sınıf öğrencilerine sağlık personellerimiz tarafından gerçekleştirilen ağız - diş sağlığı taramaları ve eğitimlerin yanı sıra koruyucu diş hekimliği hizmetlerinin en önemli faktörlerinden birisi olan “Flor Vernik” uygulamasını Gebze ilçemizde bulunan tüm ilköğretim okulları öğrencilerine İlçe Sağlık Müdürlüğümüz tarafından görevlendirilen diş hekimleri ve sağlık personelleri ile Okulların kapanacağı tarihe kadar ilköğretim öğrencilerine ulaşılmasını planladık.” dedi.
Kadıoğlu ; “ Her sene olduğu gibi ailelerin onay formunu imzalaması gerekiyor. Ailenin onay vermediği öğrencilere ise uygulama yapılmıyor. 8 yıl önce uygulanmaya başlanan Flor Vernik uygulamasının yanı sıra Diş Hekimlerimiz tarafından öğrencilerimizin diş taraması da yapılıyor ve ağız ve diş sağlığı eğitimi veriyoruz. Velisinin izin verdiği öğrencilerimize flor vernik uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda diş taraması ve ağız diş sağlığı eğitimi veriyoruz. Flor vernik uygulaması koruyucu ağız ve diş sağlığı tedavileri arasında yer alıyor. Yani çocuklarımızın dişleri çürümeden müdahale etmiş oluyoruz” dedi.
FLOR VERNİK NEDİR ?
Flor diş çürüğünü azaltmak konusunda önemli etkinliğe sahip doğal bir elementtir. Dünya Sağlık Örgütü diş çürüğünün azaltılabilmesi için flor uygulamalarını önermektedir. Uluslararası güvenilirliği olan Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi profesyonel olarak uygulanan florürlü verniklerin, 6 yaşından küçük çocuklarda dahi risk faktörü olduğunu gösteren bilimsel kanıt olmadığını bildirmiştir. Yine, konu hakkında kanıta dayalı çalışmalar incelendiğinde; 3 yaş altında, yüksek dozda sistemik alım olmadıkça florozis riskinin olmadığı görülmektedir. Türk Dişhekimleri Birliği ve Türk Pedodonti Derneği’nin görüşleri de bu yöndedir. Tüm bu bilimsel veriler ışığında “Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Bilimsel Danışma Komisyonu” tarafından yapılan değerlendirmede, florürlü vernik uygulamasının, gerek 60 ay ve üzeri çocuklarda yapılması, gerekse az miktarda kullanılan florürlü verniğin, tükürükle temas ettiğinde diş yüzeyinde kısa sürede sertleşmesinden dolayı yutma riskinin az olması ve yılda iki kez lokal olarak yapılan bu uygulama ile sürekli bir sistemik alımın ve dental florozis riskinin söz konusu olmaması nedenleriyle herhangi bir sağlık riski oluşturmayacağı ve güvenle kullanılabileceği sonuçlarına varılmıştır.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 Milli Hakimiyet