Gebze İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu ülkemizin ve dünyanın gündemini meşgul eden Corona Virüsü hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Kadıoğlu konuşmasında ; "Adına Covid-19 denilen koronavirüs (corona virüsü), Antarktika hariç tüm kıtalara yayıldığını ve Koronavirüse karşı aşı geliştirmek için bilim insanları zamanla yarıştığını hepimiz biliyoruz.
Tıp dünyasında bu tip belirsiz durumlar daha önce de görülmüştü.Son beş yılda Ebola salgını, Zika salgını ve yine bir koronavirüs olan MERS (Orta Doğu Solunum Yetmezliği) salgını yaşandı.
Covid-19'un belirti göstermeden bulaşıcı olabildiği 2 ila 14 günlük bir kuluçka dönemi olduğu biliniyor. Koronavirüsün en yaygın belirtileri, yüksek ateş, halsizlik ve kuru öksürük. Bazı hastalarda bu belirtilere boğaz ağrısı, burun akıntısı, ağrı ve ishal de eşlik ediyor. Koronavirüsün bulaştığı hastalardan bazıları belirti göstermeyebilir.
Dünya Sağlık Örgütü, virüsün bulaştığı hastaların yaklaşık yüzde 80'inin özel bir tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşebildiğini söylüyor. Koronavirüsün bulaştığı her 6 insandan birindeyse, hastalık ciddi boyutlara ulaşabiliyor ve solunum güçlükleri baş gösteriyor.
Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için standart öneriler arasında düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması, et ve yumurtaların iyice pişirilmesi yer almaktadır. Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.
Genellikle solunum yolu hastalığına neden olan koronavirüs , insanlara kendilerini ve çevresindeki kişileri hastalıktan nasıl koruyacakları konusunda tavsiyelere uyulması önem arz etmektedir.
Virüsün sıcak ortamlarda ömrünün kısa olduğunun altını çizerek hatırlatırım hava sıcaklığının artmasıyla bu salgının azalacağı konusunda dünyada, Dünya Sağlık Örgütü'nde ve bizim Bilim Kurullarımızda bir kanaat söz konusu. Bu süreci biz ne kadar uzatabilirsek ,ne kadar geciktirilebilirsek yeterli olacağına inanıyorum. Bütün arzumuz bu yönde.
Bu arada Bilişim Vadisinde bizleri misafir ederek programımıza katılım sağlayan Genel Müdür Yardımcımız sayın Mahmut GÜLERYÜZ başta olmak üzere Özel Afşin Bey Meslek Lisesi İdaresine , öğretmenlerine ve öğrencilerine Organ Bağışı konusunda farkındalık oluşturma adına düzenledikleri bu resim sergisinde hepsi birbirinden anlamlı çalışmalarını takdir ediyorum son olarak programımızı katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum. " dedi.
Konuşmasının ardından Sağlık Müdürü kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.
HASTALIK NASIL BULAŞIR ?
" Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır.
Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir.
Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir."
HASTALIK KİMLERİ DAHA FAZLA ETKİLER ?
"Elde edilen veriler doğrultusunda ileri yaş ve eşlik eden hastalığı (astım, diyabet, kalp hastalığı gibi) olanlarda virüsün ağır hastalık oluşturma riski daha yüksektir.
Dünya genelindeki verilere bakıldığında hastalığın %10-15 olguda ağır seyrettiği, yaklaşık %2 olguda da ölümle sonuçlandığı bilinmektedir."
NE GİBİ ÇALIŞMALAR YAPMAKTASINIZ ?
"Hastalığa yönelik tanı, olası vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili bir rehber hazırlanmıştır. Tespit edilen vakalara yönelik yönetim algoritmaları oluşturulmuştur ve ilgili tarafların görev ve sorumlulukları tanımlanmıştır. Rehberde ayrıca vaka görülen ülkelere gidecek veya oralardan gelecek kişilerin yapması gerekenler de yer almaktadır. Sürekli güncellenen bu rehbere ve rehberle ilgili sunumlara, sık sorulan soruların cevaplarına, afiş ve broşürlere Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesinden ulaşılabilmektedir.
Ayrıca olası vaka tanımına uyan kişilerden solunum yolu numunesi alınarak numune sonucu çıkana kadar sağlık tesisi koşullarında izole edilmektedir."
HASTALIĞA YAKALANMAMA ÖNERİLERİNİZ ?
" Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) için de geçerlidir.
Bunlar;
El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir. Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).
Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalıdır.
Bugün için ülkemizde sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek yoktur. Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnunu kapatması, mümkünse tıbbi maske kullanması önerilmektedir."
BİLİŞİM VADİSİ'NDE KORONAVİRÜS KONUŞULDU
Gebze Bilişim Vadisinde gerçekleşen programda , Özel Afşin Bey Meslek Lisesi öğrencilerinin Organ Bağışının önemine dikkat çekmek adına hazırlamış oldukları resim sergisinin sunumu ile başladı.
05 Mart 2020 Perşembe 12:39
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 Milli Hakimiyet