51 GÜNDE AKARYAKIT FİYATLARI 36 KEZ DEĞİŞTİ!
Türkiye'de 51 günde benzinin litre yatı 24 kez değişirken, motorinin litre yatı 12 kez değişti. Bu zaman zarfında benzinin litre yatına 14 kez indirim gelirken motorinin litre yatına 8 kez indirim geldi.
01 Mayıs 2020 Cuma 13:45
Küresel piyasalarda petrol krizinin başlamasıyla birlikte Türkiye'de de akaryakıt yatları hemen hemen her gün değişmeye başladı. Bir gün indirim haberi alıyorsak diğer gün zam haberi aldık. Peki 10 Mart'tan bu yana (51 gün) benzinin ve motorinin litre yatı kaç kez değişti? 51 günde benzinin litre yatı 24 kez değişirken, motorinin litre yatı 12 kez değişti. Bu zaman zarfında benzinin litre yatına 14 kez indirim gelirken motorinin litre yatına 8 kez indirim geldi.
“YÜZDE 50'DEN FAZLA DÜŞÜŞ VAR”
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, "10 Mart 2020 de başlayan yat hareketi sonrasında akaryakıt istasyonlarında şehir merkezlerinde yüzde 60-70 civarında düşüş var. Şehirlerarası yollardaki istasyonlarda bu düşüş çok daha fazla durumda. Kırsaldaki istasyonlarda tarımın etkisi ile bu oran nispeten toparlanma gösterse de yine de yüzde 50'den fazla oranda düşüş var." dedi.
BENZİNİN LİTRE FİYATI NE KADAR UCUZLADI?
Yaklaşık 2 aydır sürekli yatların değiştiğini hatırlatan Aktaş, "OPEC toplantısında Rusya ile Suudi Arabistan'nın restleşmesi, ham petrol ve işlenmiş ürün olan akaryakıt yatlarında da inanılmaz düşüşler gösterdi. Daha sonra OPEC + toplantısı ile kısıntı kararı çıkmış olsa da bu süreçte üretilmiş ve satılamamış ürünlerin yarattığı devasa stoklar nedeniyle yatlar aşağı yönlü seyir halinde. 10 Mart'tan bu yana hemen hemen her gün değişim olmasına rağmen gün itibari ile litrede benzinde 1 lira 56 kuruş motorinde 1 lira 47 kuruşluk pompa yatlarına yansımış indirim var." dedi.
YENİDEN NORMALLEŞECEK
Tüketim alışkanlıklarının normal seviyeye gelmesiyle birlikte piyasalarında normale döneceğini söyleyen Aktaş, "Dünyada korona virüsün etkisini yitirmesi ile ve ülkelerin aldıkları tedbirleri gevşetmeye başlamışıyla tüketim alışkanlıkları yeniden eski haline gelmeye başladığında piyasalar da kendi normal sürecine girecektir. Biz de dünya da başlayacak olan o süreçte aynı etkileri yaşayacağız." dedi.
Kaynak: Milliyet
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 Milli Hakimiyet