23 Kasım 2024
  • Kocaeli12°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C
  • Rize13°C

KÜREKÇİ; YHT VAR AMA BİLET AZ

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Murat Kürekci, ulaşımdaki bir çok soruna dikkat çekti. Kürekci, “Güzergah üzerinde bulunan illerden bilet bulmak başlangıç ve varış istasyonlarına göre daha zor durumdadır” dedi

Kürekçi; YHT var ama bilet az

16 Temmuz 2020 Perşembe 14:13

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Murat Kürekci, Kocaeli ve komşu illerin ulaşım sorununun her geçen gün daha da arttığını ifade ederek bir açıklama yaptı. Öncelikle, Adapazarı-Pendik arasında faaliyet gösteren Adapazarı treninin büyük ölçüde devre dışı kaldığını kaydeden Kürekci, “Halen 20’nin üzerinde tren istasyonu kapalı durumdadır (Derbent, Köseköy, Kırkikievler, Tavşancıl, Diliskelesi ve en önemlisi Haydarpaşa tren istasyonları halen faaliyette değildir.) Günlük 24 olan sefer sayısı 8 sefere, vagon sayısı da 7’den 4’e düşürülmüştür. Diğer yandan, pandemi sebebi ile durdurulan Bölgesel Tren Seferleri halen başlatılmamıştır. Daha önce yük taşımacılığı yapılan Haydarpaşa limanı gibi birçok liman demiryolu bağlantısı iptal edildiğinden, bu yükleri taşıyan araç trafiği de karayoluna eklenmiştir. Organize Sanayi Bölgeleri ve liman - demiryolu bağlantıları ile ilgili çalışma planı halen açıklanmamıştır” dedi.

 

 

BİLET SORUNU VAR

Hızlı tren konusunda bilet sorununun olduğuna da dikkat çeken Kürekci, “İstanbul Ankara arasında karşılıklı 16 sefer yapan hızlı tren ile sefer başına 410 kişi taşınarak, yaklaşık 6.500 kişi taşınabilmektedir. 5 yıl önce günlük yolcu potansiyeli 85.000 kişi olarak açıklanmış idi.  Yani, ifade edilen mevcut potansiyelin yüzde 10’u bile taşınamamaktadır. Güzergah üzerinde bulunan illerden bilet bulmak başlangıç ve varış istasyonlarına göre daha zor durumdadır. Hızlı tren sebebi ile kapatılan birçok tren istasyonu halen çalıştırılmamaktadır. Büyük kentlere göçü engellemek için ilçelerde yaşayan vatandaşların hızlı ve güvenli ulaşımını sağlamak gerekirken, mevcut tren istasyonlarını kapatmak son derece yanlış bir uygulamadır” dedi.

 

ÜCRETLER ÇOK YÜKSEK

Kürekci, köprü geçiş ücretlerine de değinirken, “Karayolu ulaşımında kullanılması hedeflenen Osmangazi Köprüsü, yüksek geçiş fiyatı sebebi ile tercih edilmeyip Kocaeli ili üzerinden Bursa ve İzmir illerine ulaşım devam etmektedir. Yüksek geçiş ücretleri, kent içi karayolu trafiğinde de araç yoğunluğuna sebep olmaktadır” dedi.

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR TAŞIMA

Diğer yandan Kürekci, şu ifadeleri kullandı: “Uzun vadeli raylı taşıma sistemleri yerine lastik tekerlekli taşıma sistemlerinin ön plana geçirilmesi sürdürülebilir taşıma prensiplerine aykırıdır. İthal edilen yakıt ile ucuz yolcu taşınması mümkün değildir. Günümüzde; Gebze-Gölcük arasında hizmete sokulan 700 nolu hat için yolcu taşıma ücretinin 25 TL/kişi olarak belirlenmesi bu durumun bir sonucudur. Hat 700 için belirlenen bu ücret halen Otogar-Kartal arasında yolcu taşıyan belediye otobüsü ücretine göre de yaklaşık 2,5 kat daha yüksektir. Tam ücret bedelinin kişisel araç ile yapılacak yolculukta tüketilecek yakıt ücretine yakın bir ücret belirlenmesi dikkat çekicidir. Osmangazi Köprüsü kullanılmadan Körfez dolaşılarak yapılan yolculuk 70 km olup, İzmit-Pendik arasında bu mesafe Adapazarı treni ile 10 TL/kişi ücret ile yapılabilmektedir.”