22 Kasım 2024
  • Kocaeli11°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara12°C
  • Rize13°C

DEPREMİN ŞEHİTLERİ MERKEZ ÜSSÜNDE ANILDI

17 Ağustos Felaketinin 21. yıl dönümünde, depremin merkez üssü olan Gölcük'te hayatını kaybedenler deprem gerçekleştirilen bir dizi etkinlikle anıldı.

Depremin şehitleri merkez üssünde anıldı

17 Ağustos 2020 Pazartesi 10:04

17 Ağustos 1999 felaketinin 21. Yıl dönümü, depreminin büyük yıkıma yol açtığı merkez üssü olan Gölcük ilçesi Kavaklı sahilinde gerçekleştirilen bir dizi etkinlik ile anıldı. Anma nedeniyle sahili dolduran vatandaşlar, o gece yaşamını yitirenler için dualar ederek, saygı duruşunda bulundu. Yapılan konuşmalar sonrası akşam programları son buldu. Ancak pek çok kişi sahilde depremin gerçekleştiği 03:02 ‘yi bekledi. Programda Fotoğraf sergisi ve stantların bulunduğu alanda farkındalık oluşturmak amacı ile sunumlar yapıldı. 

 

 

PTOTOKOL   VE VATANDAŞLAR

Gölcük Belediyesinin  ev sahipliğinde gerçekleşen programa TBMM Başkanvekili Haydar Akar, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Garnizon Komutanı Tuğamiral Refik Levent Tezcan, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Ümit İlbayı, Kocaeli Milletvekilleri Radiye Sezer Katırcıoğlu, İlyas Şeker, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Gölcük Cumhuriyet Başsavcısı Ökkeş Alpaslan Karcı, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Kızılay Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özer,  AFAD İl Müdür Salim Tekoğlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, CHP İl Başkanı Harun Yıldızlı, BBP İl Başkanı Remzi Kaya, Depremde yaşamını yitirenlerin yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

 

“45 SANİYEDE ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK”

Etkinlikte ilk konuşmayı Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer gerçekleştirdi. “17 Ağustos depremi, sadece 45 saniyede bir şehrin hayatının nasıl değiştiğini gösterdi” diyerek konuşmasına başlayan Sezer, 45 saniyede çok şey öğrendiklerini belirtti. Sözlerine devam eden Sezer, “Depremin değil binaların insan hayatını sonlandırdığını öğrendik. Bunun her zaman yaşanabileceğiniz bize gösterdi. Depremde hayatını kaybeden toplam 18 bin kişinin 5 binini Gölcük’te kaybettik.  Bunlara rağmen Gölcük’lü hemşerilerimiz yaşamaya devam etti. Gölcük küllerinden doğdu. Bugün depremin ciddiyetinin farkında olan ve geleceğe ümitle bakan bir gölcük var. Tekrar böyle bir depremin yaşanmamasını Allah’tan niyaz ediyorum.” Dedi.  

 

 

37 BİN BİNA YIKILDI

Başkan Sezer’in ardından kürsüye Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın çıktı. Başkan Büyükakın konuşmasında, “21 yıl önce asrın felaketi dediğimiz bir felaketi anmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Anma programları bizim için kıymetli. İstiyoruz ki bir daha başımıza gelmesin. Elhamdülillah hepimiz Müslümanız. Bu bize felaketlerden daha çabuk çıkma imkânı veriyor. Akla inanan bir dinimiz var. Bizlere düşen deprem gerçeğini bilimin sorumluluk alanına bırakmak. O günden bu güne birçok şey yapıldı. Şuanda Kocaeli’de 300 bin bina var. Çok sayıda bina yıkıldı. 37 bin bina yıkıldı o gün.” Dedi.  

 

 

10 MİLYARLIK KENTSEL DÖNÜŞÜM

Büyükşehir Belediyesinin 41 adet istasyon kurduğunu belirterek sözlerine devam eden Başkan Büyükakın, “Deprem hareketleri inceleniyor. Bu planlar doğrultusunda kentsel dönüşüm master planı hazırlandı. Geçtiğimiz günlerde Sayın Çevre Şehircilik Bakanı bizzat teşrif etti.  Kentimizin çeşitli bölgelerinde yaklaşık 10 milyar liralık bir kentsel dönüşüm çalışmasının yapılacağını ifade ettiler. Geleceğe çok daha ciddi bir şekilde ilerleyeceğiz. Bir salgınla mücadele ediyoruz. Bu işin şakası yok. Ben buradan alanı görüyorum. Çok fazla iç içe. Bu kadar yakınlık korona için risk teşkil ediyor. Aramızdaki mesafeye dikkat edelim. İnşallah önümüzdeki yıllarda çok daha ideal politikalar hayata geçiririz.” Dedi. 

 

 

DEPREM VİRÜSTEN DAHA TEHLİKELİ

AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker kürsüde bir konuşma gerçekleştirdi. Deprem Koronavirüs’ten daha tehlikeli diyen Şeker, “Sadece Gölcük Depreminde 18 bina yakın kişi hayatını kaybetti. Belki Covit 19 hastalığı yeni yeni öğreniliyor. Ama deprem belli. Ön çalışmaları yaparsak binalar paket olmayacağı için insanlarımız hayatını kaybetmeyecektir. Hemen yanı başımızda İstanbul var. Beklenen İstanbul depremi olduğunda Kocaeli’de etkilenecektir. Devlet bu konuda üzerine düşeni yapıyor. Kentsel dönüşüm yasası ile 6 tane değişik deprem düzenlemesi yapıldı.” İfadelerini kullandı. 

 

 

“70 MİLYON KİRA YARDIMI YAPILDI”

Kentsel dönüşümde sadece Kocaeli’de 70 milyon TL kira yardımı yapıldığını ifade eden Şeker konuşmasının devamında, “1999 yılından önce yapılan Kocaeli’deki tüm binaların kontrollerinin yapılması gerekiyor. Biz bu sorumlulukları yerine getirmezsek bunun vebalinin altından kalkamayız. Kentsel Dönüşüm, rantsal dönüşüm diyorlar. Doğru. Değiştirdiği binada bir yakını kurtuluyorsa bu vatandaşın rantına olan bir ranttır. Depremde ben de 2-3 saat enkaz altında kaldım. Eğer komşularımızın yardımı olmasaydı ben ve eşim bugün hayatta olmayacaktık. Yüz bin bina yıkılırsa her binaya arama kurtarma ekibi gönderemezsiniz. Bu tür felaketlerde belki ilk yardımı yapacak olan yanı başımızda olan komşularımız olacak.” Dedi. 

 

 

670 BİNANIN YIKILMASI GEREKİYOR

Deprem etkinliğinde konuşan TBMM Başkan Vekili Kocaeli milletvekili Haydar Akar yaptığı konuşmada, “Bu akşam acılarımızı hatırlamak için buradayız. Gölcük depremini hep birlikte yaşadık. Asrın felaketi dedik, Kocaeli yıkıldı dedik. Bugün de deprem sonrası aynı şeyleri yapıyoruz. Gölcük depremi nasıl yardımların yapılması gerektiğini bizlere öğretti. Hızlı müdahale edebiliyoruz. Depremin insan öldürmediğini biliyoruz. Ülkemiz deprem ülkesi. Depremden zarar görmeyecek şekilde bir yapıyı inşa etmeliyiz. Kanunlar çıkıyor ama aynı sorunları yaşıyoruz. Gölcük yenilenmeli, Kocaeli yenilenmeli. Bu değişimi talep etmek zorundayız. Kocaeli’de yıkılması gereken 670 konut var. Ele ele vermeliyiz, değiştirilmesi gereken konutları değiştirmeliyiz” dedi.

 

 

RİSK YÖNETİMİNİ ÖĞRENDİK

Kürsüye çıkan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz önemli açıklamalarda bulundu. Deprem tehlikesinin önemine vurgu yaparak konuşmasında başlayan Vali Yavuz konuşmasında, “Hepinizin bildiği gibi 1999 depremi bize depremi öğretti. Biz daha önce krizi yönetiyorduk. Şimdi ise biz risk yönetimini öğrendik. Biz artık 7 ve üstü depremlerde nasıl sağlam bina kurulur, nasıl kontrol edilir onları öğrendik. Sonrasında AFAD’ı kurduk ve AFAD artık hem ulusal olarak hem de yerel olarak büyük tecrübeler edindi.” Dedi. 

 

 

DÜNYA İLE YARIŞAN ŞEHİR

Depremin en çok Gölcük’ü etkilediğini belirten Vali yavuz konuşmasının devamında, “Buradaki kişilerin çoğu depremzede. Depremde ne kadar yardım edebilir? Bu sebeple de deprem yardım planı oluşturduk ve deprem anında yardıma koşacak birimler oluşturduk. Çok başlılık bu çağın en büyük sorunlarından birisidir. Dikkat ederseniz STK’lar, kurumlarımız hep bir elden çalışıyor. Depremlerde kayıplarımız artık çok sınırlıdır. 1999 depreminde hatırlarsanız birçok malzeme ulaştırılamamıştır. Kocaeli Türkiye’nin dünyayla yarışan şehridir. Buna bağlı olarak da Türkiye’de meydana gelecek depremde hazır olmalıyız ve bu konuyu çalışmalıyız. Kentsel dönüşüm konusunda kentsel dönüşüm planlamalarını Büyükşehirle birlikte çalışıyoruz. İnşallah bu planı Kocaeli’de hayata geçireceğiz.” İfadelerini kullandı.

 

 

YASAK KARARI ALIRIZ

Koronavirüs ile ilgili de vatandaşları uyaran Vali Yavuz, “Toplu taşıma noktasında Kocaelili büyüklerimiz kalabalık ortama girmemeleri gerekiyor. Özellikle kalabalık zamanlarda otobüslere binmemelerini istirham ediyorum. Sabah saatlerinde genç kardeşlerimiz işlere gidiyor. Yaşlılarımız o saatlerde işe gitmeyecekleri için otobüslere binmemelerini istiyorum. Valilik olarak henüz 65 yaş üstü bir yasak kararı almadık. Ama eğer ricalarımıza uyulmazsa yasak kararı alırız. Türkiye’de en çok virüsün bulaştığı yer taziyeler. Lütfen taziyelerde de çok dikkat edelim. Çocuklarımızın be gençlerimizin de bu konularda dikkatli olmasını istiyoruz. Covid-19 testleri pozitif olmuş ama atlatabilecek olan hastaları evlerde istirahat ettiriyoruz. Emniyet güçlerimiz geçen gün 21 tanesine işlem yaptı. Sokağa çıkıyorlar inatla bazıları. Sokağa çıkıp insanlara bulaştırıyor. Biz valilik olarak çok konuşmayı değil sokakta olmayı tercih ediyoruz. 

 

 

KENDİ OHALİMİZİ İLAN EDELİM

Sözlerine devam eden Vali Yavuz, “Maskeye, mesafeye ve hijyen kurallarına uymayı herkesi davet ediyoruz. Çok eğitim seviyesi yüksek ve arzulu şehir olan Kocaeli’de hepimiz kendi OHAL’imizi ilan ederek sorunu çözebiliriz. Sabah saatleriyle ilgili ikazımızı bir daha yapıyoruz. Covid-19 hastası ortalaması 40 altında ama yoğun bakım entübe olan hastalarımızın tamamı 65 yaş üstü. Hasta olabilirsiniz ama 65 yaş üstü yoğun bakıma gelebiliyor. Biz her gün bu rakamları inceliyoruz. 65 yaş üstü haricinde yoğun bakım hastamız çok düşük.” Dedi. yapılan konuşmalar sonrası akşam proğramı son bulduç ancak vatandaşlar depremin gerçekleştirği  03:02 yi beklemeye devam etti.