YÜRÜYÜŞ YOLU'NUN PROJE LANSMANI GERÇEKLEŞTİ
Yıllar sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kez yenilenecek olan Yürüyüş Yolu'nun beklenen proje lansmanı gerçekleştirildi.
23 Eylül 2020 Çarşamba 14:49
2002 yılında demiryolunun D-100 Karayolu'nun alt kısmına alınmasının ardından raylar söküldü ve demiryolu Yürüyüş Yolu olarak düzenlendi. 2 yıllık çalışma ile tamamlanan Yürüyüş Yolu yıllar sonra ilk kez yeniden düzenlenecek. Projenin nasıl olacağını Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, kongre merkezinde düzenlenen lansmanda anlattı. Kocaeli Kongre Merkezinde gerçekleştirilen lansman törenine, Genel Sekreter Balamir Gündoğdu ve Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Altay katıldı. Programda projenin mimarı Mucip Ülger bir sunum gerçekleştirdi.
HÜRRİYET KAPANIYOR
Mimar Mucip Ülger İzmit Yürüyüş Yolu projesini şu cümlelerle anlattı: “Yürüyüş Yolu Kocaeli’nin en özgün kamusal alanı. Ve bu bölge ağır bir trafik yükü altında. Aslında bu biraz da tasarım sorunu. Alanın ölçülerinden kaynaklı sorunları da var. Çeşitli ebat sorunları var. Yürüyüş Yolunda kamusal alanı 36 bin metrekareye çıkarmak istiyoruz. Yeni düzende Hürriyet Caddesi araç trafiğine kapanmış olacak. Bu caddeyi tamamen yayalaştıracağız. Cumhuriyet Caddesinden trafik akmaya devam edecek.
HÜRRİYET CADDESİ KALDIRILACAK
Çok uzun yıllardır Yürüyüş Yolu kentin kültürel bir sahnesi. Kentin ticari hayatını da karşılıyor. Ağır bir trafik yükü altında. Bir takım oynamalarla rahatlatılmaya çalışılmış. Biz bunu daha da ileri taşımak istiyoruz. Alanın ölçülerinden kaynaklı bir takım sorunları var. Esnafın dış mekan ihtiyacı ve dar kaldırımlar var. Biz trafik dairesinin görüşü ve onayı ile birlikte bu alandaki trafik akışını değiştireceğiz. Hürriyet Caddesi’ni kaldırarak kamusal alana dahil edeceğiz. Bu alandaki yürüyüşün konforunu artıracağız. Bizim hedefimiz bu.
3 BÖLGEYE ODAKLANACAK
Bu alandaki deneyimi artırmak için 3 odak belirledik kendimize. Fevziye ve Yenicuma camileri, Belsa önü, meslek lisesi önü bizim için oldukça önemli. Bu alanlarda insanların yayılabileceği bölgeler oluşturduk. Kaldırımları kaldırarak dikine geçişleri daha rahat hale getirdik. Ve Hürriyet Caddesi’ni kapattık sonra bisiklet yolunu daha iyi bir alana taşıdık. Kamusal alanı 26 bin metrekareden 36 bin metrekareye çıkaracağız. Bizim için bu projede önemli şey ağaçları korumak önemli.
ÜCRETSİZ Wİ-Fİ ALANI
Biz Yürüyüş Yolu’na kaldırılabilir sergi alanları yerleştireceğiz. Vatandaşların dinlenebileceği alanlar oluşturacağız. Yeni Cuma Camii’ni ve Fevziye Camii’ni Yürüyüş Yolu ile bütünleştireceğiz. Ulugazi ile bütünleşen geniş bir çocuk oyun alanı inşa edeceğiz. Meslek Lisesi önündeki kısımda Hereke desenli bir yer kaplaması oluşturacağız. Ücretsiz Wi-fi sunulan çalışma ve dinlence alanları oluşturacağız. Yürüyüş Yolu’nun sonunda tramvayın olduğu bölüme ise bir amfi yerleştirmeyi düşünüyoruz
KARGA SORUNU
Karga sorununu çözmek için yapmak istediğimiz bazı planlar var. Bizim duyamayacağımız desibelde bir ses yayınlama olabilir. Bunun dışında ağaçlara kuşları ürkütmesi için bazı yansıtıcılar konulabilir. Birçok yöntem var. Bunları düşünüyoruz.”dedi
ULAŞIMI AYRICA ÇALIŞTIK
Projeyle ilgili kendisine gelen soruları yanıtlayan Başkan Büyükakın, “Projede ulaşımı ayrıca çalıştık. Hürriyet’ten dönen trafik İnönü Caddesinden dönecek. İnönü Caddesinde de başka bir düzenleme yapıyoruz. Bu projeye entegre olarak İnönü Caddesinde de değişiklik olacak. Hürriyet Caddesini kaybediyoruz ama ben buna bilgisayardan baktım. Bizim büyük saatimiz İnönü Caddesi. Oradan trafik akacak.
CUMHURİYET YAYALAŞIR MI?
Cumhuriyet Caddesinin yayalaşıp yayalaşmamasıyla ilgili defalarca çalıştık. Ancak bunun hayata geçirebilmesi için D-100’ün formunun değişmesi gerekiyor. Bu uygulanabilir bir durum değil. Bunu yapmak için en az 2 yıl inşaat çalışması gerekiyor.
TRAMVAYI YÜRÜYÜŞ YOLUNDAN GEÇİRMELİYDİK
Bizim aslında tramvayı Yürüyüş Yolundan geçirmemiz lazımdı. Tramvayın gitmesi gereken yer Yürüyüş Yoluydu. Tramvay Yürüyüş Yolundan geçecek böylece de Hürriyet ve Cumhuriyet Caddesi yayalaşacaktı. Alt caddemizi yani tramvayın geçtiği caddemizden de trafik akıtacaktık, sorunu çözecektik. Burası Beyoğlu İstiklal Caddesi gibi olacaktı. Ama biz tramvayı Ankara Caddesine koymak zorunda kaldığımızda artık bu şansımızı yitirdik. Şuanda da Cumhuriyet Caddesini akıtabileceğimiz yer yok.
YENİ BİR YÜRÜYÜŞ YOLU YAPIYORUZ
Büyükakın,” Şunda metre metre çalışıyorlar arkadaşlarımız. Hürriyet Caddesi'nin trafiğe kapatılacağı ve Yürüyüş Yolu'nun kot farkının indirileceği projede sadece Cumhuriyet Caddesi trafiğe açık olacak. Yürüyüş yolunu yenilemiyoruz. Yeni bir yürüyüş yolu yapıyoruz. Biz bunu 8 ay gibi bir sürede bitirmeyi planlıyoruz.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 Milli Hakimiyet