23 Kasım 2024
  • Kocaeli14°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara10°C
  • Rize13°C

RAMAZAN’DA MUTLAKA TÜKETİN! BU BESİNLER ENERJİ VERİYOR

Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kaldı. Ramazana ayında uzun süren açlık özellikle sahur sonrası günün ilerleyen saatlerinde enerji düşüklüğüne ve bitkinliğe sebep oluyor. Açık zamanla konsantrasyon eksikliğine de sebep oluyor.

Ramazan’da mutlaka tüketin! Bu besinler enerji veriyor

30 Mart 2022 Çarşamba 12:20

Sağlıklı oruç tutabilmek için sahurda ve iftarda doğru beslenmek gerekiyor. Vücut direncini ve enerjiyi artırmak için vitamin içeren besinler tüketmek büyük önem taşıyor. Hem enerji veren hem de kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten besinler tüketmek oruç tutmayı daha kolay hale getirebilir. İşte Ramazan ayında tüketmeniz gereken enerji veren o yiyecekler... Ramazan ayında oruç tuttuğunuz için uzun süreli açlık sebebiyle gün içerisinde enerji ve motivasyon kaybı yaşayabilirsiniz. Gün içerisinde enerjini korumak adına bazı besinlerden yararlanabilirsiniz. Bu besinleri tükettiğinizde oruç tutmak sizin için daha kolay olacaktır. O besinlerden bazılarını aşağıda sıraladık.

#2
Foto - 1- YUMURTA Uzun süre tokluk hissi veren ve besleyici özelliği yüksek olan yumurta tüketilmesi gereken besinlerin başında geliyor. Protein kaynağı olan yumurta gün boyu tokluk hissi sağlayacağından sahurda mutlaka yenilmelidir. Sahurda haşlama ya da omlet şeklinde tüketeceğiniz yumurta gün içerisinde enerjini koruma görevi görür.

1- YUMURTA Uzun süre tokluk hissi veren ve besleyici özelliği yüksek olan yumurta tüketilmesi gereken besinlerin başında geliyor. Protein kaynağı olan yumurta gün boyu tokluk hissi sağlayacağından sahurda mutlaka yenilmelidir. Sahurda haşlama ya da omlet şeklinde tüketeceğiniz yumurta gün içerisinde enerjini koruma görevi görür.

#3
Foto - 2- CEVİZ Magnezyum, çinko, bakır, demir, fosfor, bir dizi vitamin içeren ceviz aynı amanda bol enerji vermesiyle ünlüdür. Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda mutlaka tüketilmesi gereken gıdaların başında gelir. İçerisinde fazlaca Omega 3 bulunduran ceviz tokluk hissi yaratma özelliğine sahiptir. Sahurda 2-3 adet ceviz iftara kadar olan sürenin daha dinç geçmesini sağlıyor. Gün içerisinde oruç tutarken enerji kaybı yaşıyorsanız ceviz tüketmeyi eksik etmeyin.

2- CEVİZ Magnezyum, çinko, bakır, demir, fosfor, bir dizi vitamin içeren ceviz aynı amanda bol enerji vermesiyle ünlüdür. Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda mutlaka tüketilmesi gereken gıdaların başında gelir. İçerisinde fazlaca Omega 3 bulunduran ceviz tokluk hissi yaratma özelliğine sahiptir. Sahurda 2-3 adet ceviz iftara kadar olan sürenin daha dinç geçmesini sağlıyor. Gün içerisinde oruç tutarken enerji kaybı yaşıyorsanız ceviz tüketmeyi eksik etmeyin.

#4
Foto - 3- BOL YOĞURT TÜKETİN Yoğurdun en bilinen faydalarından biri de bağışıklık arttırıcı olmasıdır. Yoğurt enfeksiyonlarla savaşarak hücreleri daha güçlü hale getirir. Yoğurt tam bir protein deposudur. Yoğurt tam bir fosfor kaynağıdır. Vücut için gerekli olan enerji üretimini destekler. Bu sebeple oruç tutarken yoğurt tüketmek çok önemlidir. Yoğurt sizin gün boyu zinde kalmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca yumuşak tüketimi sebebiyle size rahatsızlık hissi vermez. İftarda 1 kase cacık ya da 1 bardak ayran içmek hem sizi ferahlatır hem de metabolizmanızı güçlendir.

3- BOL YOĞURT TÜKETİN Yoğurdun en bilinen faydalarından biri de bağışıklık arttırıcı olmasıdır. Yoğurt enfeksiyonlarla savaşarak hücreleri daha güçlü hale getirir. Yoğurt tam bir protein deposudur. Yoğurt tam bir fosfor kaynağıdır. Vücut için gerekli olan enerji üretimini destekler. Bu sebeple oruç tutarken yoğurt tüketmek çok önemlidir. Yoğurt sizin gün boyu zinde kalmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca yumuşak tüketimi sebebiyle size rahatsızlık hissi vermez. İftarda 1 kase cacık ya da 1 bardak ayran içmek hem sizi ferahlatır hem de metabolizmanızı güçlendir.

#5
Foto - HURMA Ramazan dendiğinde kuşkusuz akla ilk gelen besinlerin başında hurma gelir. Özellikle oruç açmak için iftarın vazgeçilmezleri arasında olan hurma sahurda da tüketilebilir. Hurma şeker ihtiyacınızı karşılar ve kan şekerinizi dengeler. Hurma uzun süreli aç kalma durumlarında vücuda enerji verme özelliğine sahiptir. İftarda yenilen 2 adet hurma düşük kan şekerini düzeltmeye yetiyor. Ramazanda gün boyu dengeli bir kan şekeri için ve enerjini kaybetmemek için hurma tüketmelisiniz.

HURMA Ramazan dendiğinde kuşkusuz akla ilk gelen besinlerin başında hurma gelir. Özellikle oruç açmak için iftarın vazgeçilmezleri arasında olan hurma sahurda da tüketilebilir. Hurma şeker ihtiyacınızı karşılar ve kan şekerinizi dengeler. Hurma uzun süreli aç kalma durumlarında vücuda enerji verme özelliğine sahiptir. İftarda yenilen 2 adet hurma düşük kan şekerini düzeltmeye yetiyor. Ramazanda gün boyu dengeli bir kan şekeri için ve enerjini kaybetmemek için hurma tüketmelisiniz.

#6
Foto - YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER Yeşil yapraklı sebzeler, içeriğindeki folat, C Vitamini, K Vitamini, kalsiyum ve beta karoten ile beyni çalıştıran enerjinin yükselmesini sağlar. Özellikle ıspanak ve lahana besleyicilik açısından çok güçlüdür. Bu iki güçlü sebze enerji vücuda enerji sağlar. Demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve A, C, E ve K vitaminince zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, ramazan ayı boyunca bolca tüketilmelidir. İftarda özellikle bol yeşillik tüketmek sizin iyi olacaktır. Ramazan boyunca gün içerisinde enerji kaybetmemenin yolu eşil yapraklı sebzeleri tüketmekten geçiyor.

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER Yeşil yapraklı sebzeler, içeriğindeki folat, C Vitamini, K Vitamini, kalsiyum ve beta karoten ile beyni çalıştıran enerjinin yükselmesini sağlar. Özellikle ıspanak ve lahana besleyicilik açısından çok güçlüdür. Bu iki güçlü sebze enerji vücuda enerji sağlar. Demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve A, C, E ve K vitaminince zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, ramazan ayı boyunca bolca tüketilmelidir. İftarda özellikle bol yeşillik tüketmek sizin iyi olacaktır. Ramazan boyunca gün içerisinde enerji kaybetmemenin yolu eşil yapraklı sebzeleri tüketmekten geçiyor.

#7
Foto - SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN Suyun vücudumuza yararı saymakla bitmez. Vücudun gün içerisinde susuz kalması enerji düşüklüğüne sebep olur. İftar ve sahurda bol su içmek vücudumuzu dengelemek için iyi olacaktır. Uzun süreli açlık ve susuzluk zamanlarında vücudunuzun su dengesini korumak için mutlaka iftar ve sahurda bolca su tüketin.

SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN Suyun vücudumuza yararı saymakla bitmez. Vücudun gün içerisinde susuz kalması enerji düşüklüğüne sebep olur. İftar ve sahurda bol su içmek vücudumuzu dengelemek için iyi olacaktır. Uzun süreli açlık ve susuzluk zamanlarında vücudunuzun su dengesini korumak için mutlaka iftar ve sahurda bolca su tüketin.

#8
Foto - ORUÇ TUTANLAR İÇİN BESLENME ÖNERİSİ Oruç tutarken sahur ve iftarda dengeli beslenmek gün boyu zorluk yaşamamamız için önemlidir. Sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden tüketin. İftarda ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Hafif beslenmeye özen gösterin. Aşırı şerbetli tatlılardan uzak durun. Mümkün olduğunca iftar ve sahurda badem, ceviz vb. tüketmeye özen gösterin. Su tüketimini ihmal etmeyin. İftar ve sahurda bol su tüketin. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapın.

ORUÇ TUTANLAR İÇİN BESLENME ÖNERİSİ Oruç tutarken sahur ve iftarda dengeli beslenmek gün boyu zorluk yaşamamamız için önemlidir. Sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden tüketin. İftarda ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Hafif beslenmeye özen gösterin. Aşırı şerbetli tatlılardan uzak durun. Mümkün olduğunca iftar ve sahurda badem, ceviz vb. tüketmeye özen gösterin. Su tüketimini ihmal etmeyin. İftar ve sahurda bol su tüketin. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapın.