DARICA FARABİ EAH TIBBİ CİHAZLARI YENİLENMEYE DEVAM EDİYOR
Kocaeli Darıca Farabi EAH, tanı ve tedavi hizmetlerini geliştirmek ve daha iyi bir noktaya getirmek amacıyla, eskiyen bazı tıbbi cihaz ve ekipmanlarını modern teknolojiye uygun hale getiriyor.
11 Mayıs 2022 Çarşamba 15:59
Bu kapsamda ameliyathane laparoskopik cihazları, ameliyat masaları ve ameliyat ışık sistemi yenilendi. Son olarak ultrasonografi cihazları ve ikinci bir tomografi cihazı alınan hastanede, Üroloji Kliniği’nde böbrek taşlarının ameliyatsız tedavisinde kullanılan ESWL (Taş Kırma) cihazı da yenilenmiş oldu.
Hastane başhekimi Prof. Dr. Mustafa Güneş yaptığı açıklamada; Kaliteli ve daha iyi bir sağlık hizmetini sunmak amacıyla mevcut alt yapımıza ek olarak yeni ve modern hizmetleri hastanemize bir bir kazandırıp vatandaşlarımıza sunmak hedefindeyiz. Bu noktada bölgemizde büyük bir ihtiyaç olana taş kırma ünitesi (ESWL) ile hastanemizden hizmet alabilecek vatandaşlarımızın taş kırdırmak için uzak mesafelere gitmesini azaltmış olacağız” dedi. Güneş, ayrıca önümüzdeki süreçte toplum ruh sağlığı merkezi, yanık merkezi ve onkoloji hastanesinin açılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını belirtti.
ESWL’nin yüksek frekanslı ses dalgalarını vücudun dışından göndererek böbrek taşını küçük parçalara ayırıp idrar yollarından düşmesini sağlamaya yaradığına değinen Prof. Dr. Mustafa Güneş; “ESWL cihazlarının en büyük özelliği hedeflenen taşa çok küçük odaklı şok dalgaları uygulayabiliyor olmasıdır. Bu sayede taş kırma işlemi hastalar için ameliyata gerek kalmadan ağrısız ve konforlu bir şekilde gerçekleşmektedir. Ayrıca şok dalgalarının küçük bir odakta toplanarak taşa uygulanması, çevre böbrek dokularında meydana gelebilecek hasarı önlemekte ve yüksek parçalama verimliliği sunmaktadır. Bu cihaz elektromanyetik olarak şok dalgaları oluşturmakta, bu sayede efektif bir şekilde ses dalgasını odak noktasına ulaştırmaktadır. Bu işlem sırasında cihaz çok az ses çıkarttığı için hastayı rahatsız etmemektedir. Cihazın alım sürecinde desteklerinden dolayı il sağlık müdürlüğümüz ve bakanlığımıza teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.
ESWL’nin çoğunlukla anestezi gerektirmeyen bir yöntem olduğunu söyleyen Güneş “Ancak çocuk ve bebek hastalarda anestezi altında yapılmaktadır. Herhangi bir ön hazırlık gerektirmemekle beraber kan sulandırıcı ilaçlar işlemden 5-7 gün önce kesilmelidir. ESWL seansından yaklaşık 30 dk önce güçlü bir ağrı kesici ilaç verilerek beklenir ve hasta seansa alınır. Taş şikayeti olan hastalar üroloji polikliniğinde uzman hekimler tarafından değerlendirildikten sonra uygun görüldüğü takdirde ESWL işlemine yönlendirilir. ESWL’nin standart seans aralığı 7-10 gün ve seans sayısı 3’tür. Ancak taşın özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Taşların kırılmasında başarı oranı taşın bulunduğu yere, sertliğine, büyüklüğüne göre değişim gösterir. Taş parçalarının düşmesine yardım etmek için günlük 8-10 (2,5-3 litre) bardak sıvı almanız gerekir. ESWL seansı sonrası ortalama 7-10 gün sonra kontrole gelmeniz gerekmektedir. Kontroller taş temizlenene kadar devam etmektedir. Taş tedavisi biten hastaların 6 ayda bir kontrole gelmesi gerekmektedir çünkü taş hastalığı tekrarlamayı sever ve erken dönemde fark edilmesi avantaj sağlar” ifadelerini kullandı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 Milli Hakimiyet