Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Akçapark’a devredilen yol üstü otopark tarifelerinin görüşüldüğü meclis toplantısında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubunun eleştirilerine yanıt verdi. Başkan Büyükakın, uygulamanın asıl amacının gelir elde etmek olmadığını, şehir içi trafik dolaşımına katkı sağlamak olduğunu vurguladı.
Kocaeli Kongre Merkezi’nde Başkan Büyükakın başkanlığında gerçekleşen Mayıs Ayı Meclis Toplantısı’nda, Akçapark’a devredilen yol üstü otopark tarifeleri gündeme geldi. CHP Grubunun maddeye şerh koyması üzerine Büyükakın, konuya ilişkin detaylı açıklamalarda bulundu.
Uzun Süreli Parklanmaya Düzenleme
Cadde üzerindeki uzun süreli araç parklanmalarının şehir içi ulaşımı olumsuz etkilediğini belirten Büyükakın, sistemin temel amacının parklanma düzenini sağlamak olduğunu ifade etti. Başkan Büyükakın, “Bu otoparklarda bir kişi sabah gelip aracını bırakıyor, 10 saat sonra geri alıyor. 10 saatten fazla duran kişi ya rent a car işi yapıyordur ya da başka bir amaçla kullanıyordur. Biz burada araçlar uzun süre kalmasın diye düzenleme yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Esnafın Talebi Önemli
Esnafın dükkanlarının önüne saatlerce araç bırakılmasından şikayetçi olduğunu dile getiren Büyükakın, bu uygulamanın esnafın talebi üzerine yapıldığını aktardı. “Bu uygulamayı bize esnaf yaptırıyor. Cadde üstü parklanmayı düzene sokmak için yapılan bir belediye hizmeti bu. Birçok yerde ilk 15 dakika ücretsiz. Bazı bölgelerde esnaf talep etti diye bu süreyi 20 dakikaya çıkardık. Vatandaş kısa süreli işini görüyor, ücret de ödemiyor” dedi.
Gelir Amacı Yok, Düzenleme Esas
CHP Grubunun eleştirilerine değinen Büyükakın, yol üstü otoparkların yüksek gelir getiren alanlar gibi gösterilmesine karşı çıktı. Başkan Büyükakın, “Belediye olarak işletmek istiyorsanız hemen verelim, siz işletin. Biraz da siz kâr (!) edin oradan. Bu mantıkla bakıyorsanız gerçeği görmüş olursunuz. Ama dışardan göründüğü gibi değil. Buralar aslında zarar eden yerler. Bizim derdimiz para kazanmak değil, şehirdeki parklanma düzenini sağlamak” ifadelerini kullandı.
