Çarşamba, 9 Eylül 2026 09.09.2026
14°C
USD 48,46
EUR 56,28
Altın 6.839
Benzin 94,21
Dizel 89,27

Körfez tartışması büyüyor

Büyükakın’dan İzmir’e ‘AK Parti’ çağrısı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Körfezi Dip Çamuru temizliği eleştirilerine yanıt verdi. Büyükakın, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin altyapı eksikliklerine dikkat çekerek, İzmir'in de AK Parti belediyeciliğiyle tanışmasını diledi.

Büyükakın’dan İzmir’e ‘AK Parti’ çağrısı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Mayıs Ayı Meclis toplantısının ikinci oturumunda muhalefetin İzmit Körfezi Dip Çamuru temizliği projesine yönelik eleştirilerine sert yanıt verdi. Başkan Büyükakın, tartışmayı İzmir’e taşıyarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı yetersizliklerini gündeme getirdi ve İzmir halkına “sabır” diledi.

İzmir’deki Altyapı Sorunlarına Dikkat Çekti

Başkan Büyükakın, İzmir’deki altyapı sorunlarına değinerek, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının aynı borudan akmasının arıtma tesislerinin çalışmasını engellediğini belirtti. Büyükakın, “Yağmur yağdığı zaman sistem çöker ve yeniden çalışır hale gelmesi 20 gün ile 1 ay arasında sürer. Bu süreçte kanalizasyon doğrudan denize gider. Deniz adeta foseptik gibi kullanılmış olur” ifadelerini kullandı.

Çevre Bakanlığı’nın öncelikli talebinin arıtma tesislerinin çalıştırılması ve hatların ayrılması olduğunu vurgulayan Büyükakın, İzmir’in bu konuda üzerine düşeni yapmadığını savundu. Kocaeli’deki 23 arıtma tesisinin yılda yaklaşık 130 bin ton çamurun denize karışmasını engellediğini örnek gösterdi. Büyükakın, “Eğer biz arıtma tesislerini çalıştırmasaydık ve sonra Çevre Bakanlığı’na ‘Gelin denizdeki çamuru temizleyelim’ deseydik, bize de ‘Önce arıtma tesislerini çalıştırın’ derlerdi” diye ekledi.

Kocaeli’nin Proje Katkısı ve Manipülasyon İddiası

İzmit Körfezi projesinin bütçesinin üçte birini, yaklaşık 50 milyon dolarlık kısmını Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin karşıladığını belirten Büyükakın, İzmir’deki “Gelin siz yapın” yaklaşımını eleştirdi. “İzmir Körfezi bu milletin değil mi?” söyleminin akla ziyan bir yaklaşım olduğunu ifade etti. Büyükakın, “Oradaki belediye başkanının öncelikle yapması gereken şey arıtma tesislerini çalıştırmak ve yağmur suyu hatlarını kanalizasyon hatlarından ayırmaktır. Çünkü yağmur suyu ve kanalizasyon aynı hatta aktığında arıtma tesisi çöker. Böyle bir durumda denizin çamurunu temizlemenin de anlamı olmaz” dedi.

Başkan Büyükakın, İzmir’deki kamuoyunun ciddi şekilde manipüle edildiğini öne sürerek, “Dediğim gibi slogan kısmında başarılı olabilirler ama icraat kısmı maalesef içler acısıdır. Buradan İzmir’e de sabır diliyorum. İnşallah orası da yakın zamanda AK Parti belediyeciliğiyle tanışır ve gerekli çalışmalar yapılır diyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Yorum Bırakın

Milli Hakimiyet sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin