Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ortaklığıyla yürütülen Dip Çamuru Projesi’nde ikinci etap çalışmaları başarıyla sonuçlandı. Deniz ekosistemini korumak ve su altı canlılığını yeniden güçlendirmek amacıyla sürdürülen faaliyetler kapsamında deniz tabanından tonlarca atık arındırıldı.
İKİNCİ ETAPTA BÜYÜK ALAN TEMİZLENDİ
2024 yılında ihalesi gerçekleştirilen projenin ikinci aşamasında, 100 hektarlık deniz sahasında kapsamlı bir çalışma yürütüldü. Bu etap doğrultusunda su altından yaklaşık 1 milyon 300 bin metreküp dip çamuru çıkarılarak deniz ortamından tamamen uzaklaştırıldı.
TOPLAM MİKTAR 2 MİLYON METREKÜPÜ AŞTI
Daha önce 2022’de ihale edilen ilk etapta 125 hektarlık alanda 1 milyon 100 bin metreküp çamur tahliye edilmişti. İkinci etabın da tamamlanmasıyla birlikte temizlenen toplam alan 225 hektara, çıkarılan dip çamuru hacmi ise 2 milyon 400 bin metreküpe ulaştı. Tahliye edilen bu atık miktarı yaklaşık 160 bin kamyon dolusuna ve 315 futbol sahası büyüklüğüne karşılık geliyor.
SIRADA ÜÇÜNCÜ ETAP VAR
Deniz tabanının arındırılmasıyla birlikte su kalitesinin ve biyolojik çeşitliliğin artırılması hedeflenirken, ekipler projenin üçüncü etabı için hazırlıklara başladı. Planlanan takvim doğrultusunda körfezin farklı noktalarında dip tarama ve temizlik adımları sürdürülecek.



5N 1K
Dip Çamuru Projesi kim tarafından yürütülüyor?
Proje, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ortaklığıyla yürütülmektedir.
2. etapta ne kadarlık çamur temizlendi?
2. etap kapsamında 100 hektarlık alandan yaklaşık 1 milyon 300 bin metreküp dip çamuru deniz tabanından temizlendi.
Bugüne kadar toplam ne kadar çamur çıkarıldı?
İki etap sonunda 225 hektarlık alandan toplam 2 milyon 400 bin metreküp (yaklaşık 160 bin kamyon dolusu) çamur çıkarıldı.
Projenin sonraki adımı nedir?
Projenin üçüncü etabına belirlenen çalışma takvimi doğrultusunda başlanacaktır.
