Uluslararası 16. Kocaeli Kitap Fuarı, dünya edebiyatından önemli isimleri ağırlamayı sürdürüyor. Etkinlik çerçevesinde kitapseverlerle buluşan Kolombiyalı gazeteci ve yazar Silvana Paternostro, “Romanlarla Tarih Okuması: Yüz Yıllık Yalnızlık” başlıklı özel bir söyleşi gerçekleştirdi. Paternostro, edebiyat ile geçmişin iç içe geçtiğini belirterek iki alanın birbirinden koparılamayacağını savundu.
BÜYÜLÜ GERÇEKÇİLİK VE YAŞAMIN HİKÂYESİ
Tarih ile roman arasındaki ilişkiyi insan deneyimi üzerinden ele alan Paternostro, Gabriel Garcia Marquez’in edebiyata kazandırdığı kavrama atıfta bulundu. Yazar, “Tarih ve kurmaca, yani roman, birbirinden ayrılmaz parçalardır. İnsanların hayatlarında hem gerçek hem de gerçek dışı unsurlar vardır. Gabriel Garcia Marquez’in ‘büyülü gerçekçilik’ dediği bu unsurları bir araya getirerek hayatımızı ve hikâyemizi tamamlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
SİSTEMİN VE SÖMÜRGE DÜZENİNİN MAĞDURLARI
Latin Amerika genelinde ve Kolombiya’da gözlemlediği adaletsizliklere değinen konuk yazar, küresel güç dengelerini eleştirdi. Yeni sömürgecilik yöntemleri ile kara para aklama süreçlerinde ABD’nin etkisine işaret eden Silvana Paternostro, “Bu sistemin en büyük mağduru kadınlar ve onların hayatını çok riske atıyor, istatistikler de bunu doğruluyor. Oraları iyi bilen bir kadınım ve bunları kaleme alıyorum. O bölgeden yazdığım haberlerde bu konulara değiniyorum” ifadelerini kullandı.
GAZETECİLİK VE EDEBİYATIN BAĞI
Nitelikli kurgu eserlerin geçmişi anlamada kritik kaynaklar olduğunu aktaran Paternostro, Tolstoy’un Savaş ve Barış eserinin bir tarih kitabı gibi ele alınabileceğini söyledi. Gazeteciliğin edebiyatın bir uzantısı olarak görülmesi gerektiğini kaydeden yazar, bir basın mensubunun da kurmaca yazarı titizliğiyle kalem oynatması gerektiğini ifade etti. Ayrıca işleri gereği son 6 aydır İstanbul’da ikamet ettiğini paylaşan Paternostro, memleketindeki pek çok ailenin köklerinin Osmanlı’ya dayandığını ve Türk kültürüne çocukluğundan bu yana aşina olduğunu dile getirdi.



5N 1K
Silvana Paternostro Kocaeli Kitap Fuarı'nda hangi başlıklı söyleşiyi gerçekleştirdi?
Yazar, 'Romanlarla Tarih Okuması: Yüz Yıllık Yalnızlık' başlıklı söyleşiyle kitapseverlerin karşısına çıktı.
Paternostro Latin Amerika'daki sistemin en büyük mağduru olarak kimi gösterdi?
Sistemin ve mevcut düzenin en büyük mağdurunun kadınlar olduğunu ve hayatlarının ciddi şekilde riske atıldığını belirtti.
Silvana Paternostro ne kadar süredir Türkiye'de bulunuyor?
İşleri sebebiyle son 6 aydır İstanbul'da yaşadığını ifade etmiştir.
