Kocaeli genelinde 15-16 Ekim 2026 tarihlerinde etkili olan sağanak yağışların ardından İzmit Körfezi’ne taşınan tomruk, ağaç parçaları ve bitkisel atıklar ekiplerce temizlendi. Yürütülen hummalı çalışmalarda denizden yaklaşık 10 kamyon dolusu atık çıkarılarak bertaraf tesisine sevk edildi.
DENİZ YÜZEYİNDE VE KIYILARDA YOĞUN MESAİ
Bölgede yaşanan şiddetli yağışlar sonrası Körfez’e bağlanan 12 dereden sürüklenen ağaç gövdeleri, budak ve bitki artıkları, rüzgarın da tesiriyle hem su yüzeyinde hem de kıyı hattında birikti. Bu kirliliğe müdahale etmek üzere Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Deniz ve Kıyı Hizmetleri Şube Müdürlüğü ekipleri sabahın erken saatlerinden itibaren kapsamlı bir temizlik operasyonu başlattı.
KARADAN VE DENİZDEN ORTAK OPERASYON
Mavi vatanda yürütülen faaliyetlerde 50 personel görev alırken sahadaki operasyona 4 deniz yüzeyi temizleme teknesi, 3 amfibi araç ve 2 kontrol botu destek veriyor. Teknelerin yanaşamadığı sığ sahil ve bataklık bölgelerindeki kalıntılar amfibi araçlarla karaya çekilirken, kayalık ve girintili kıyılarda ise Mavi Takım personeli devreye giriyor.
TOPLANAN ATIKLAR İZAYDAŞ’A TAŞINIYOR
Ekiplerin koordinasyon halinde topladığı yaklaşık 10 kamyonluk atık yığını, bertaraf işlemleri için İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme Anonim Şirketi’ne (İZAYDAŞ) nakledildi. Kıyı ve deniz alanlarında temizlik mesaisinin sürdürüldüğü bildirildi.



5N 1K
İzmit Körfezi'nde ne kadar atık toplandı?
Ekiplerin çalışmaları sonucunda denizden yaklaşık 10 kamyon atık çıkarıldı.
Körfezdeki kirliliğe ne sebep oldu?
15-16 Ekim 2026 tarihlerindeki yoğun yağışlar nedeniyle bölgedeki 12 dereden denize tomruk, dal ve bitkisel atıklar sürüklendi.
Temizlik çalışmalarında hangi ekipmanlar kullanıldı?
Operasyonda 4 deniz yüzeyi temizleme teknesi, 3 amfibi araç, 2 kontrol botu ve 50 personel görev aldı.
Toplanan atıklar nereye gönderildi?
Atıklar bertaraf edilmek üzere İZAYDAŞ'a sevk edildi.
