Avrupa insan hakları sisteminin devreye girdiği 1959’dan bu yana olan veriler ise Türkiye’nin gerek başvuru gerekse ihlal açısından açık ara şampiyonluğuna işaret ediyor.
Türkiye hakkındaki başvurulardaki düşüş eğilimi insan hakları ihlallerinin azalmasından çok 24 Eylül 2012’den itibaren AİHM’ye gitmeden Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmanın zorunlu kılınmasından kaynaklanıyor. Yıllık istatistikler geçen yıl alınan kararlar bağlamında Türkiye’nin en çok Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) özgürlük ve güvenlik hakkını garanti altına alan 5. maddesini ihlal ettiğine (45 ihlal) işaret etse de en ilginç verilerden birini ifade özgürlüğüyle ilgili olan oluşturuyor.
AİHM 2014’te, Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeyle ilgili ifade özgürlüğünün ihlal edildiği 47 karar açıkladı. Bu 47 ihlalin 24’ü Türkiye aleyhine açılan davalarda çıktı. Bu da Türkiye’nin, 2013’te olduğu gibi 2014’te de, hakkında en fazla ifade özgürlüğü ihlali açıklanan ülke konumunu koruduğunu gösteriyor.
BİLGİ NOTU:
Türkiye, AİHS’nin denetim süreciyle ilgili AİHM’ye bireysel başvuru hakkını 1987’de, AİHM’nin zorunlu yargı yetkisini ise 1990’da kabul etti.