- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nca yürütülen Türk ve Yabancı Yükseköğretim Kurumları arasında öğretim elemanı ve öğrenci değişiminin sağlandığı Farabi ve Mevlana Değişim Programları’nın konuşulduğu “8. Akademik Değişim Programları Semineri” üniversite koordinatörlerinin katılımı ile Gaziantep Üniversitesi’nde yapıldı.
Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminere Vali Yardımcı Cemalettin Özdemir, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun, rektör yardımcıları ve çeşitli üniversitelerden 350’ye yakın davetli katıldı.
Programın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun yaptı. Prof. Dr. Coşkun, konuşmasında katılımcılara Gaziantep’i, Gaziantep Üniversitesi’ni ve yapılan faaliyetleri anlattı. Üniversitelerin sıradan kuruluşlar olmadığını aktaran Prof. Dr. Coşkun, “Üniversite dediğimiz zaman yüksek rakamlara dayanmış sayılardan bahsediyoruz. Üniversiteler toplumun sıradan bir kamu kuruluşu değillerdir. Sıradan kuruluşlar değillerdir. Hep söylediğim gibi akıl ve etiğin en üst düzeyde kurumsallaştığı yer olmak durumdadır üniversiteler. Bir yandan geleceğe yatırım yapacak ama bu geleceğe yatırım yaparken kaliteli insan yetiştirecek. Bu insan yetiştirmek sadece bir yüksek lise müfredatını alıp da bir müfredat uygulamaktan asla ibaret değildir. Bunun dışında o genç insanı bütün yönleri ile öğreten, eğiten ve geleceğe hazırlayan bir kurumdur üniversite” dedi.
Üniversitelerin gençleri her yönden donanımlı hale getirmek için eğitim verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Coşkun, “Eğitimin son basamağı olarak zaten ondan önceki dönemde ilk, orta ve lise öğretimi döneminde yeterince bu görevlerin de yeterince ifa edilmediğini düşünürsek son derece önemli bir görevi ifa etmek görevindedir üniversiteler. O genç insanı geleceğe hazırlamak sosyal, estetik, sanat alanında donanımlı kılmak, o atmosferin tesisi ile görevlidir üniversiteler” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Coşkun, Gaziantep Üniversitesi olarak değişik kurumlarla işbirliği içerisinde önemli projelere imza attıklarını kaydederek, şöyle devam etti:
“Biz bu ülkeyi biz bu coğrafyayı geçmişten aldığımız medeniyet değerleri ile bugünün bilgileri ışığında bugünün çağın getirdiği yenilikler ışığında geleceğe taşımakla yükümlü atfettiğimiz bir yerdir üniversiteler. O itibarla biz Gaziantep Üniversitesi’nde son 3-5 yıl içerisinde bu anlayışı hakim kılmaya ve bu anlayış çerçevesinde toplumla iletişim kurmaya toplumun değişik katmanları ile iletişim içerisinde olmaya özen gösterdik. Projeler yapmaya özen gösterdik. Üniversite sanayi işbirliği içerisinde klişeleşmiş cümlelerin altını dolduracak önemli projeler ve önemli strateji belgeleri geliştirdik. Bu anlamda da Gaziantep çok önemli bir laboratuar.”
Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, konuşmasının son bölümünde ise Gaziantep tarihine ve Gaziantep Üniversitesi’nde yapılan faaliyetlere değindi. Rektör Coşkun, Gaziantep Üniversitesi’ndeki bazı çalışmaları ve istatistiki bilgileri slayt halinde katılımcılara sundu.
Birçok üniversiteden 350’ye yakın davetlinin katıldığı ve Gaziantep Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘8. Akademik Değişim Programları Semineri’nin iki gün süreceği bildirildi.