GTÜ Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen protokol töreninde konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, temel dinamiğimizin bilim ve teknoloji oluğunu belirterek ASELSAN-GTÜ iş birliğinin bu yönde atılan bir adım olduğunu ifade etti.
Törene; Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, ASELSAN ve GTÜ yönetici kadrosu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“Üniversite-Sanayi İş Birliği Kesin Bir İrade ve Takiple Mümkündür”
Törende bir konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir; “Türkiye'de çok konuşulan Üniversite-Sanayi iş birliği kavramının hayata geçirilmesi ancak kesin bir irade ve takiple mümkündür. Savunma sanayii yönetiminde akademisyen sayıları artıyor. Bunun da bu çabaları geliştireceğini düşünüyorum. İş birliği protokolleri imzalanır ve bu imzaların ardından kararlılıkla takip edilmesi çok önemli. Bu çalışmaların belli bir koordinasyon ve sinerji içerisinde yürütülmesi daha verimli olmasını sağlar. Savunma sanayimizin önde gelen kuruluşlarına bu koordinasyon ve sinerjiyi oluşturmalarını öneriyoruz. Bu noktada yapılacak faaliyetlerin savunma sanayi sektörünün tümü ile ilgili olmasını ve bilginin dağıtılmasını, kaynakların etkin kullanılmasını önceliyoruz. Gideceğimiz çok mesafe var bu mesafenin temel dinamiği ve yakıtı bilim, teknoloji ve bunların hayata geçirilmesidir. Üniversitelerimizde akademisyenlerimizce yapılan çalışmalar ülkemize değer katacaktır. Ülkemizin değerlerini de kapsayacak bu tür çalışmaları özlüyoruz, bekliyoruz. Protokolümüzün hayırlı olmasını diliyorum, teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
“ASELSAN’la Güçlü Bağlarımız Bulunmaktadır”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Hacı Ali Mantar şöyle konuştu: “Bildiğiniz gibi ASELSAN ülkemizin en nadide kuruluşlarının başında gelmektedir. Teknolojiyi sadece yurt dışından ithal eden değil, geliştiren, ürüne, katma değere dönüştüren ve hatta ülke sınırları aşıp yurt dışına da ihraç eden bir konumdadır. Bugün 10-20 yıl öncesinden çok daha iyi bir durumdayız ve İnşallah önümüzdeki yıllarda çok daha verimli bir AR-GE ile yurt dışında da etkili olacak şekilde bunun meyvelerini göreceğiz. Gebze Teknik Üniversitesi olarak ASELSAN’la güçlü bağlarımız bulunmaktadır. Sayın genel müdürümüz henüz üniversitemizde rektör iken bu iş birliklerini geliştirmiş ve önemli katkılar sunmuştur. AR-GE iş birliklerimiz somut olarak sonuç vermektedir.” diye konuştu.
“Rekabetçilik, Yenilikçilik ve İnovatif Çözümler Önemlidir”
Etkinlikte bir konuşma yapan ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, şunları kaydetti; “Somut çıktılarla neticesini almaya başladığımız iş birliğimizi yeni bir protokolle geliştirmenin heyecanı içerisindeyim. Burada bulunarak protokol imza törenini daha anlamlı hale getiren Sayın Savunma Başkanımıza ayrıca teşekkür ediyorum. ASELSAN olarak üniversitelerle, enstitülerle, araştırma kurumlarıyla Sayın Başkanımızın da önerileriyle uluslararası rekabet içinde olduğumuz kurumlarla beraber ne yapabiliriz diye düşündüğümüz bir dönemi yaşıyoruz. Çünkü rekabetçilik, yenilikçilik ve inovatif çözümlerle birlikte pazardaki payını kaybetmemek ve arttırmak çok önemlidir. Alışıla gelmişliklerin ötesinde bir şeyler söylemek ve yapmak gerekmektedir.
“ASELSAN Akademi Tohum Projelerini Başlattık”
Bizim 2021 yılında anlaşma yaptığımız ve proje yürüttüğümüz üniversite sayısı 66. Bu 66 üniversite ile 4.3 milyon dolarlık proje fonlayarak geçtiğimiz yılı tamamladık. Bugün projelerin sonuçlarının takibi bizim için çok önemli. Gebze Teknik Üniversitesi ile bu çalıştay öncesinde yaptığımız çalışmalarla devam ettirdiğimiz 6 projemiz var. Bu projelerden kuantum konusunda da artık birlikte çalışacağız. Bu sene ASELSAN Akademi'de bir yenilik yaptık; üniversitelerde olduğu gibi tohum projelerini başlattık. Bu projelerden 6 tanesi başladı. Bu projelerin 3’ü Gebze Teknik Üniversitesi ile yürütülüyor. Gebze Teknik Üniversitesi'nin hem altyapısı hem akademik kadrosunu bilen birisi olarak daha fazla iş birliklerinin yapılacağını, sadece ASELSAN’la değil, savunma sanayinin diğer şirketleriyle de projeler geliştirileceğini düşünüyorum. Her iki kuruma ve ülkemize hayırlı olsun.” ifadesinde bulundu. Tören, protokol imzaları atılarak sona erdi.