Gebze Bilişim Vadisi Eren Bülbül Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ödül töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayarak OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ve THY Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen’in açılış konuşmalarıyla devam etti.
Vali Seddar Yavuz da günün önemine dair yaptığı açıklamalarda ödül töreninin ilimizde yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek: “Öncelikle bilim, sanayi, teknoloji ve aynı zamanda bilişim, inovasyon ve AR-GE merkezi olan şehrimize hepiniz hoş geldiniz. Sayın Bakanım, sizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın desteğiyle son 21 yılda Kocaeli şehrimiz özellikle sanayileşme ve yüksek teknoloji alanında çok büyük değişimlere imza atmıştır. Türkiye’yi dünya ile yarıştıran ilimiz, yüksek teknolojiyi kullanan, inovasyon ve son dönemde de bilişim ve AR-GE merkezi olarak da öne çıkıyor. Öteden bu yana hepinizin bildiği gibi Kocaeli bu konularda öncülük yapıyor. Bir başka bilgiyi de sizinle paylaşmak istiyorum, Kocaelimiz Türkiye’deki 70 ilden daha fazla vergi veriyor. Şu an itibari ile Türkiye’de toplanan vergilerde İstanbul’dan sonra vergi tahsilat miktarında ikinci sırada yer alıyoruz. Dolayısıyla ilimiz, her alanda yarışmaya devam ediyor. Böylesi bir etkinliğin ilimizde yapılması ayrıca bir öneme sahip, bu vesileyle Sayın Bakanımıza, OSBÜK Başkanımıza ve bu başarıda imzası olan tüm sanayicilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” dedi.
“Organize Sanayi Bölgelerimiz Bu Yolculuktaki Büyük Gücümüzdür”
Türkiye’nin son yıllardaki gelişimine ve Dünya rekabetindeki önemli yerine vurgu yapıp, bu başarılarda katkısı bulunan Organize Sanayi Bölgeleri’ne teşekkür ederek davetlilere hitap eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır: “Son yıllarda Dünya, çalkantılı ve zorlu bir dönemden geçiyor. Salgınlarla, savaşlarla, ekonomik ve jeopolitik krizlerle küresel dengeler yeniden şekilleniyor. Geçmişin serbest ticaret savunucuları, korumacı politikalara yöneliyor. Ticarette yaşanan bloklaşma, tedarik zincirlerinde daralmaları ve kopmaları da beraberinde getiriyor. Bu durum küresel ticarette yeni rota arayışlarını hızlandırıyor. Bu noktada ülkemiz, son 21 yılda inşa ettiği güçlü, rekabetçi ve sürdürülebilir sanayi ve üretim altyapısı, Ar-Ge ve inovasyon ekosistemiyle güvenli bir liman oldu. Nitekim birçok ülke ekonomisinin daralma yaşadığı böylesi bir dönemde bile, Türkiye büyüme trendini son 13 çeyrektir kesintisiz sürdürdü.254 Milyar dolar ihracat ile tarihi bir rekora imza attı. Bu gurur tablosu, Türk sanayisinin üretmeye, katma değer ve istihdam oluşturmaya devam etmesiyle mümkün olmuştur. Türkiye artık, sanayisi, üretim kapasitesi, Ar-Ge ve inovasyon altyapısı, nitelikli iş gücü ve üç kıtayı birleştiren stratejik konumu ile küresel bir teknoloji ve üretim üssüdür. Bir dönem en temel savunma sanayi ürünlerini bile ithal ederken bugün İnsansız Hava Aracı üretiminde dünya birincisiyiz. 60 yıllık hayalimiz, doğuştan elektrikli ve akıllı milli otomobilimiz TOGG yollarda. Güneş panellerinde, ticari araçlarda, beyaz eşyada Avrupa’nın en büyük üreticisiyiz. Tam Bağımsız Türkiye yolunda emin adımlarla ve kararlılıkla yürüyoruz. Ülkemiz üretiminin
lokomotifi Organize Sanayi Bölgelerimiz bu yolculuktaki büyük gücümüzdür.” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak OSB’lere yapılan destek ve hizmetlere değinen Sayın Bakan: “1960’lı yıllarda adımları atılan OSB uygulamalarımız, bugün ülke sathına yaygınlaşmış ve planlı sanayileşme politikalarımızın odak noktasına yerleştirmiştir. Bakanlık olarak üretimde “ben de varım” diyen tüm yatırımcılarımız için OSB’lerimizde altyapısı hazır sanayi parselleri sunuyoruz. Tek durak ofis hizmetleriyle yatırımcılarımızın, ruhsat, izin ve abonelik gibi işlemlerini hızlı ve düşük maliyetle gerçekleştirmelerini sağlıyoruz. Üretim faaliyetlerini daha verimli bir şekilde sürdürmelerine imkân veriyoruz.2023 yılı Yatırım Programında yer alan OSB’lerimizdeki 167 yatırım projesi için bugüne kadar 9,8 Milyar Lira harcama gerçekleştirdik. OSB’lerimizde üretim yapan firmalarımız için yatırım teşvik sistemimizde bir alt bölge desteklerinden yararlanma imkânı sunuyoruz. OSB’lerimizde gerçekleştirilecek 316 milyar TL sabit yatırım tutarına sahip 3 bin 715 proje için bu yıl yatırım teşvik belgesi düzenledik. Bugüne kadar kalkınma ajanslarımız, OSB’lere yönelik yürütülen 496 projeye 2,9 milyar TL destek sağladı. Günümüz ekonomisinin rekabetçi yapısında öne çıkmanın yolu, güçlü üretim altyapısıyla birlikte yetkin Ar-Ge ve inovasyon kabiliyetlerine sahip olmaktan geçiyor. Bu kapsamda OSB’lerimizin yalnızca üretimin değil, yenilikçi teknolojileri geliştirmenin de adresi olması büyük önem taşıyor.” dedi.
Hızlı Sanayileşmenin Önü Açılacak
Ülkemizde sanayi alanlarını daha da büyütmek, sanayicilerimizin yatırım yeri taleplerini en uygun koşullarda cevaplayabilmek en önemli hedeflerimizden biridir diyen Bakan Kacır, hedef ve amaçlarını şu şekilde ifade etti: “Halihazırda ülke yüzölçümümüzün binde 3,5’i düzeyinde olan planlı sanayi alanlarını, ülke yüzölçümümüzün yüzde 1’i düzeyine çıkarmayı amaçlıyoruz. Hazırlamakta olduğumuz Sanayi Alanları Master Planı ile, planlı sanayi alanlarının genişleme ve kurulum çalışmalarını, tren yolu, karayolu ve liman bağlantılarıyla birlikte tasarlayacağız. Hızlı sanayileşmenin önünü açmak adına, kamu-özel iş birliğini de içeren alternatif finansman modellerini harekete geçireceğiz. Bir yandan da sanayimizin nitelikli eleman ihtiyacını karşılayacak adımları atıyoruz.”
Bakan Kacır: “Bu Sene Kalkınma Ajanslarımızın Temasını ‘Genç İstihdamı’ Olarak Belirledik”
Bakan Mehmet Fatih Kacır, eğitim alanında yapılan projelere değinerek: “Gençlerimizi sektörlerin gerektirdiği becerilerle donatmak ve istihdama geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla; Millî Eğitim Bakanlığı ile “Mesleki ve Teknik Eğitim İş birliği Protokolü’nü hayata geçirdik. OSB’lerimizde yer alan 91 meslek lisesi ve 19 meslek yüksek okulu nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamakta önemli rol üstleniyor. 81 ilde 258 Sanayi bölgesinde, Organize Sanayi Bölgeleri Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Büroları oluşturduk. OSB’lerimizin tamamı en az bir mesleki ve teknik anadolu lisesi ya da mesleki eğitim merkeziyle eşleşmiş durumda. Söz konusu mesleki eğitim merkezlerinde kayıtlı öğrenci sayısı 190 bine ulaştı. Bu merkezler sayesinde sanayimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bu sene kalkınma ajanslarımızın temasını ‘Genç İstihdamı’ olarak belirledik. OSB’lerdeki insan kaynağı ve ara eleman ihtiyacının karşılanmasına yönelik -ara eleman değil burayı düzelterek “Aranan Eleman” demek istiyorum- projelere ajanslarımız 100 Milyon lira kaynak aktardı. Ben bu vesileyle; sanayicilerimizi üniversite-sanayi iş birliğini güçlendiren Sektör Kampüste programına katılmaya davet ediyorum. 89 Firmamız ve 83 Üniversitemizi eşleştirdiğimiz bu programda 10 binden fazla üniversite öğrencimiz; yapay zekâ, endüstride dijital dönüşüm ve ileri imalat uygulamaları gibi alanlarda en güncel bilgileri sektör profesyonellerinden öğreniyor. Firmalarımız, gelişen teknolojilere yönelik ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinde aktif rol üstleniyor. Model fabrikalarımız ile firmalarımızı verimlilik ve dijitalleşme odaklı geliştirecek öğren-dönüş programları uyguluyoruz.4’ü OSB’lerimiz bünyesinde olmak üzere, 8 model fabrikamızda; 2 bin 500’ün üzerindeki firma, deneyimsel eğitim, proje uygulama ve öğren-dönüş programlarından faydalandı. Yeni kuracağımız 6 yeni model fabrika ile bu sayıları daha da yükselteceğiz.“ dedi.
OSB’ler Yeşil ve Sürdürülebilir Üretim Alanlarına Sahip Olacak
Bakan Kacır’ın, Kocaeli’de bir sonraki programı olan “Türkiye Yeşil Dönüşüm Projesi” nin ana temasına da değindi: “OSB’lerimizi ‘yeşil ve sürdürülebilir üretim alanlarına’ da dönüştürüyoruz. Yakın zamanda Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemini devreye aldık. Mevcut durumda 16 OSB’nin uygunluk değerlendirme süreci TSE tarafından yürütülmekte. Aynı zamanda OSB’lerimizin temel ve yeşil altyapı yatırımlarını desteklemek için Dünya Bankası ile 300 milyon dolar bütçeli “Türkiye Yeşil OSB Projesi” ni başlattık. OSB’lerimizde yeşil ve teknolojik çözümler içeren projeleri, 3 yılı geri ödemesiz 13 yıl vadeli finansman mekanizmalarıyla destekliyoruz. Bugüne kadar 40 OSB’ye toplam 52 yeşil yatırım projesi için finansman desteği sunduk. Yakın dönemde de Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programlarını hayata geçireceğiz. “
“Türkiye, Kalkınma Yolculuğuna Devam Ediyor”
Bugün kamuoyuna önemli projeleri açıklayacağını ifade eden Bakan Kacır: “TÜBİTAK ve sektör temsilcilerinin birlikte hazırladığı; Karbon emisyonu açısından ön plana çıkan ve ekonomimiz için kritik 6 sektöre odaklandığımız ‘Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritasını’ ilan ediyoruz. Yol haritamızda; demir-çelik, alüminyum, çimento, kimyasallar, plastik ve gübre sektörlerinde sanayi kuruluşlarımızın teknolojik ihtiyaçlarını tespit ettik. Bunun yanında, Dünya Bankası ile 450 milyon dolar bütçeli ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni devreye alıyoruz. Bu kaynağın 175 milyon doları TÜBİTAK tarafından sanayinin yeşil dönüşümüne yönelik Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini desteklemek üzere kullandırılacak. 250 milyon doları ise; KOSGEB tarafından, yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği, döngüsel ekonomi ve sanayide makinelerin modernizasyonu yatırımları için tahsis edilecek. Bakanlığımız da yeşil dönüşüm farkındalığının ve yeşil dönüşüm çalışmalarının ulusal görünürlüğünün artırılmasına yönelik faaliyetleri yürütecek.” dedi.
Ülkemizin kalkınması yolunda emek veren tüm sanayicilerimize ve paydaşlara teşekkür ve tebriklerini ileten Sayın Bakan konuşmasına şu sözlerle devam ederek: “Türkiye yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında büyümeye, kalkınma yolculuğuna devam ediyor. Cumhuriyetimizin ilk asrını geride bıraktığımız bu yıl, yeni bir geleceğin kapısını sizlerle birlikte aralıyoruz. Katma değerli üretimle kalkınan Türkiye yüzyılını sizlerle beraber inşa ediyoruz. Teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanan, yıllık 100 milyar lira olmak üzere üç yılda 300 milyar lira limit tahsis edilmesi planlanan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programı da sanayicilerimize hayırlı olsun. Program; yatırımcılarımızın uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisine erişimini kolaylaştıracak. Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü artıracak ve milli ekonomimizin yükselişini destekleyecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, teknoloji ve strateji değerlendirmesi yapacağımız, 1 milyar TL ve üzeri düzeyde yatırım projeleri için 284 üründen oluşan Stratejik Öncelikli Ürün Listesini ve 261 başlıktan oluşan Teknoloji Alanları Listesini yayımladık. Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğumuzu güçlendirecek bu programa; 20 Aralık'tan itibaren yatirimkredisi.sanayi.gov.tr adresi üzerinden başvurularınızı bekliyoruz.” diyerek emeği ve katkısı olan herkese teşekkür etti.
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır’a hediye takdimi sonrası ödüller sahiplerine verilmek üzere plaket törenine geçildi.
11 farklı kategoride ilk 10’a giren OSB’lerdeki 116 firma ve kuruma plaketleri ve hediyeleri Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü tarafından verildi. Ödüllerin takdim edilmesi akabinde protokol ve ödül alan firmaların hatıra fotoğrafı çekiminin ardından tören sona erdi.
Ödül Töreni sponsoru Turkish Kargo’ya özellikle teşekkür eden Bakan Kacır: “Trabzon Silah Sanayi’ne Turkish Kargo’nun vermiş olduğu ödül çok hoşuma gitti. 120’den fazla ülkede 380 havalimanına sahip Turkish Kargo, Türkiye’nin ihracat ürünlerini büyük bir gururla taşıyor. Trabzon Silah Sanayine de güzel bir ödül takdim ettiler. Özel bir anlaşma ile bir yıl boyunca orayı destekleyecekler. Turan Bey’le anlaşarak 11 kategorinin tümünün birincilerine de bu ödülü verecekleri sözünü aldık inşallah. Biz de kendilerine bu ödülle teşekkür edeceğiz.” dedi.
Ödül törenine Bakan Mehmet Fatih Kacır ve Vali Seddar Yavuz'un yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Oruç Baba İnan ve Zekeriya Coştu, Kocaeli Milletvekili Veysal Tipioğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Abdullah Başar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü İlker Murat Ar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Abdurrahman Aydın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan V. Mustafa Soydabaş, TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, THY Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSBÜK Başkan Yardımcısı Cengiz Şimşek, OSBÜK Genel Sekreteri Fatih Soysal, OSBÜK Yüksek Koordinasyon Kurulu Başkan Yardımcısı Adem Ceylan, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyeleri; Mustafa Türker, Erdim Noyan, Necip Filiz, Selçuk İskender, Cem Gün, Murat Çökmez, Mustafa Narlı, Sabri Ünlütürk, Cem Hısımcıl, Ömer Ünsal, Sabri Tekli, Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioglu, TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dudaroglu, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, çok sayıda davetli, iş insanları ve basın mensupları katıldı.