- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kıbrıs Rum Kesimi Lideri Nikos Anastasiyadis’ın doğalgaz konusundaki açıklamalarına ilişkin, “Ortakları KKTC olacaktır, ama Türkiye bu projenin en önemli ulaşım yeri ve tüketim noktasıdır” dedi.
Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) üyelerini kabulü sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Yıldız, Güney Kıbrıs Rum Kesimi Lideri Nikos Anastasiyadis’ın doğalgaz konusundaki “Türkiye’yi müşteri kabul ederiz ama ortak olarak görmeyiz” sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Sayın Rum liderinin Türkiye’yi ortak kabul etmeyişini şöyle yorumluyorum. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti onların tabi ki ortağıdır, Türkiye değil. KKTC bağımsız bir devlettir ve beraberce geliştirebilecekleri çözümle beraber biz o projenin olumlu katkısını koymaya devam ederiz. Ama siyaseten bu fizibilite sağlanmadığı takdirde tabi ki çözümsüzlük her zaman olduğu gibi hemen bu işin yanı başındadır. Ortakları KKTC olacaktır ama Türkiye bu projenin en önemli ulaşım yeri ve tüketim noktasıdır” dedi.
“Kemerköy, Yeniköy, Çatalağzı ve Yatağan, bunun arkasından özelleştirmelerde sırada neler var?” sorusu üzerine Bakan Yıldız, “Kemerköy, Yeniköy, Yatağan ve Çatalağzı ile devam edecek bir süreçten bahsediyoruz. Yaklaşık 16 tane bizim yerli kömür ve doğalgaz santrali ile oluşan zincirimizin hemen hemen tamamını özelleştirmeyi düşünüyoruz. Buradan elde edilecek gelirlerin Türkiye’nin gerek enerji sektöründe, gerekse diğer ileriye dönük bütün borçlanmaları ile alakalı kalemlerde kullanılacağını, hazine tarafından da Özelleştirme İradesi Başkanlığı aracılığı ile tasarruf edileceğini hep beraber biliyoruz. Bu süreçte Türkiye’nin özel sektörle beraber kendi kaynaklarını makul olanla paylaşmasını önceden beri hedeflemiştik. Uygun teklifler gelmesi halinde buranın belirli bir karlılığı vardır. O karlılıkları kamu, özel sektör ile birlikte makul oranla paylaşmak istiyor. Türkiye’nin kamu ve özel sektör ile beraber verimli çalışmasını temin edecek bütün projeleri yapmaya devam edeceğiz. Enerji sektörü nasıl doğalgazda, elektrik dağıtımında bütün özelleştirme programlarını tamamlamış bulunuyor. Bundan sonra da üretim tesislerinde de benzer bir şekilde piyasanın serbestleşmesini ve rekabet ortamında daha kaliteli bir hizmet sunmasını hep beraber sağlamış olacağız” diye konuştu.
Projelerin yalnızca bunlar ile bitmeyeceğini ifade eden Bakan Yıldız, politikalarının ciddi bir kararlılıkla devam edeceğini kaydederek şöyle devam etti:
“2015 yılının sonunda Türkiye’de özellikle Dicle Elektrik, Aras gibi Doğu ve Güney Anadolu Bölgemizde bulunan elektrik dağıtım hizmetlerimizin yine makul kayıp kaçak oranları ile beraber Türkiye’ye o manada katkı koyacağını inanıyorum ve hedefimiz 2015 yılının sonuna kadar bunları belli bir rejime oturtturmak.”