• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 06:48Güneş 08:21Öğle 13:10İkindi 15:28Akşam 17:49Yatsı 19:15
    • 8°C Kocaeli
    • 9°C İstanbul
    • 3°C Ankara
    • 12°C Rize
  • BIST: 9949.01 0.33
  • Altın: 2962.961 -0.19
  • Dolar: 35.2472 0.10
  • Euro: 36.7735 0.40

Bakanlık’tan ’Şap Hastalığı’ Açıklaması

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yürütülen eylem planı ile Trakya’nın 2018 yılı sonunda şap hastalığından "aşısız ari bölge", Anadolu’nun ise kademeli olarak 2023 yılına kadar şap hastalığından "a...
Bakanlık’tan ’Şap Hastalığı’ Açıklaması

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yürütülen eylem planı ile Trakya’nın 2018 yılı sonunda şap hastalığından "aşısız ari bölge", Anadolu’nun ise kademeli olarak 2023 yılına kadar şap hastalığından "aşılı ari bölge" statüsüne kavuşturulmasının hedeflendiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ülkede görülen önemli hayvan hastalıklarından olan şap hastalığının hayvan ve hayvansal üretimi etkileyen, bunların ihracatını engelleyen ve dolayısı ile ciddi ekonomik kayıplara sebep olan bir hastalık olduğu vurgulanarak, “Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce sürdürülen yoğun aşılama çalışmaları ve hayvan hareketlerinin etkin kontrolü sonrasında şap hastalığından Trakya arı hale getirilmiştir. Bu durum Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı tarafından da 2010 yılında kabul edilmiş ve Trakya’ya şap hastalığından aşılı ari statü verilmiştir” denildi.

2014’TEN BERİ UYGULANIYOR

Trakya’da elde edilen başarıdan hareketle Bakanlığın Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce Anadolu’da da şap hastalığının kontrol ve arı hale getirilmesine yönelik kapsamlı “Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığı Kontrol ve Eradikasyon Eylem Planı”nın 2014 yılından itibaren uygulanmaya başlandığı kaydedilerek, uygulanan eylem planı sonrasında şap hastalığı mihraklarında önemli düşüşler görüldüğü, hastalıkla mücadelede büyük başarı sağlandığı ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi:

“Yürütülen söz konusu eylem planı ile Trakya’nın 2018 yılı sonunda şap hastalığından ‘aşısız ari bölge’, Anadolu’nun ise kademeli olarak 2023 yılına kadar şap hastalığından ‘aşılı ari bölge’ statüsüne kavuşturulması hedeflenmektedir. Anadolu’da şap hastalığından aşılı ariliğin hedeflendiği ilk bölgeler olarak Marmara ve Ege bölgeleri belirlenmiştir. Bu amaçla bu bölgelerde bulunan ve ilk defa aşılanan büyükbaş hayvanlar bir ay sonra yeniden (rapel) aşılanmaktadır. Şap hastalığının ülkemizdeki durumunu ve uygulanan aşılamalar sonrasında oluşan bağışıklığı izlemek amacı ile serosurvey çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Hastalıkla mücadelede 3PD50 değerindeki aşılar yerine içerisindeki antijen oranı daha yüksek 6PD50 değerindeki aşılar kullanılmıştır. Böylece Şap Enstitüsü tarafından yeni üretilen, hem daha kaliteli hem de hayvanlarda daha kuvvetli bağışıklık oranı sağlayan aşı ile hastalıkla mücadelede etkinlik artırılmıştır. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve Şap Enstitüsü Müdürlüğü uzmanlarınca şap hastalığı mihrakları ziyaret edilmekte ve hastalığın bulaşma yolları ile yayılmasının önlenmesi için alınan tedbirler yerinde değerlendirilmektedir. Söz konusu uzmanlar ve İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimiz personellerince hastalık mihraklarından alınan örnekler, Şap Enstitü Müdürlüğümüzde incelenmekte ve hastalık virüsünde değişiklikler görüldüğünde mücadelede kullanılan aşı üretiminde kullanılan aşı suşunda değişikliğe gidilerek, hastalık oluşturan yeni virüse karşı aşı üretilmektedir. Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü bütçe imkânları ile ülkemiz ihtiyacının tümünü karşılayacak miktarda üretilen aşılar, yetiştiricilerimizin hayvanlarına aşı bedeli alınmadan uygulanmaktadır. Şap hastalığı ile mücadele kapsamında uygulanacak 2015 yılı aşılama programı Şubat ayı itibarı ile başlatılmış olup, halen devam etmektedir.”

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim