Açıklamaya Şube Başkanı Suca Omurca, Şube Hukuk Sekreteri Selami Kafkanlı, Örgütlenme Sekreteri Göksal Yılmaz, Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Çağla Aslan, Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Nazlı Ulutepe, Mali Sekreter Metin Temel ve üyeler katıldı. Şube Başkanı Suca Omurca tarafından yapılan açıklamada özetle şöyle denildi:
EĞİTİM MASRAFI YÜKSELDİ
12 yıllık AKP döneminde sorunların çözülmesine yönelik adım atılmamış, mevcut sorunlar artmış, eğitimde uygulanan ticarileştirme uygulamaları hız kazanmıştır. 2002-2003 eğitim öğretim yılında 4. sınıfta okuyan bir öğrenci için anayasada parasız olduğu belirtilmesine rağmen yıllık ortalama eğitim masrafı 720 TL iken, 2013-2014 eğitim öğretim yılında 5 kat artarak 3602 TL ye yükselmiştir.
İMAM HATİP’E DÖNÜŞTÜRDÜLER
4+4+4 nedeniyle birçok okul İmam Hatip'e dönüştürülmüş, dönüştürülmeyen okulların ders programlarında din dersleri sayısı çoğaltılarak eğitim dinselleştirilmiş, bilimsellikten uzaklaştırılmıştır. 4+4+4 nedeniyle okul öncesi eğitimde okullaşma oranı azalmış bu da yetmezmiş gibi okul öncesi eğitim tam gün hizmet vermekte iken en son çıkarılan yönetmelikle yarım gün uygulamaya konulmuştur. Bunun sonucunda Kocaeli'nde de çalışan eşlerin çocukları ortada kalmış, tam gün hizmeti paralı hale getirilmiş ya da öğrenciler özel okullara zorunlu olarak yönlendirilmiştir.
OKULLAR, SORUN YUMAĞI
Okullarda fiziki donanım, alt yapı sorunları, bazı bölgelerde kalabalık sınıflar, zorunlu din dersi dayatmaları sürmektedir. Okullarımızda üvey evlat muamelesi gören hizmetli arkadaşlarımızın görev tanımları olmadığı, angarya çalışmaları yetmiyormuş gibi birçok okulda bu hizmeti verenler asgari ücretle iş güvencesi olmadan kölece çalıştırılmaktadır. Bu arkadaşlarımızın bir an önce iş güvencesine ve insanca yaşam koşullarına kavuşturulmaları gerekir.
MAĞDURİYETLER GİDERİLMEDİ
Ülkemizde ve ilimizde okulların dönüştürülmesiyle birçok veli ve öğrenci mağdur olmuştur. Öğrencilerimiz evlerine yakın okullardan alınıp uzaklaştırılmış, çevresinden koparılmıştır. Bu durum öğrencilerimizde, velilerimizde fazla para harcama ile birlikte psikolojik sorunlar yaratmıştır. Orta öğretime geçiş sınav sonucu öğrenciler istemedikleri okullara zorla yerleştirilmiş, bu mağduriyetler giderilmemiştir.”