2020 yılının mart ayından itibaren dünyanın diğer yerlerinde olduğu gibi ülkemizde de hayatın her alanını alt üst eden Covid-19’in en ağır hasar verdiği alan, ekonomi oldu. Üstelik tüm arz talep dengelerini alt üst ederek. Örneğin pandemi öncesi Gebze’de özellikle çarşı civarlarında kafe tipi işyerlerinin kira bedelleri artış gösterirken pandemi yasakları ile birlikte sinek avlamaya başlayan bu tip işyerlerinin işletmecisinin sürece direnemeyip kapatmasından ötürü kapananları, kiracı bulmakta zorlandı.
DEPOLAR YÜKÜ KALDIRAMAZ OLDU
Pandemi alışveriş alışkanlıklarını da değiştirdi. Yakından temastan kaçınanlar e-ticaret sitelerine yönelirken bu tür ürünlerin muhafaza edildiği depo tipi işyerleri, hacim olarak yetersiz kaldı. Bu tip işyerlerindeki kira artışlarını Endüstriyel Gayrimenkul Uzmanı Hüseyin Sal değerlendirdi. Pandemi ile birlikte talep artışından ötürü depo bulmanın zorlaştığına dikkat çeken Hüseyin Sal şunları kaydetti: Gayrimenkulde depo tipi işyerlerinin gerek satış, gerekse kiralama bedelleri ile depolama fiyatları son birkaç ayda iki katın üzerinde artış gösterdi. Bu süreçte perakendeci firmalar e-ticarete ağırlık verdi. Zincir markaların şirket yöneticileri taktik değiştirdi.
VİRÜSTEN KORUNAYIM DERKEN MARKETLERDEN DE ÇEKİLDİ
Market ve mağazalarını azaltıp e-ticarete daha fazla yatırım yapmak zorunda kaldı. Düne kadar çeşitli tereddütler ile online alışverişe uzak duran tüketici, pandemi sürecinde virüsün kendisine bulaşma olasılığını azaltmak için her tür temastan uzaklaşmaya çalıştı ve alışveriş tercihini bu sefer e-ticaretten yana kullandı. E-ticaretin bu sıçrayışına, lojistik sektörü de ayak uydurmaya çalıştı. Kargo taşımacılığında gerek iş hacmi, gerek ciro iki üç kat arttı.”
GELECEĞİ LOJİSTİĞE BAĞLI
E-ticaretin geleceğinin lojistiğe bağlı olduğunu öne sürüp gerek dünyamız gerekse ülkemizde e-ticaret firmalarının kendi lojistik ağlarını oluşturma yoluna gittiğini kaydeden, beraberinde uluslararası depolama ihtiyacının arttığını da belirten Hüseyin Sal şöyle devam etti:
ULUSLARARASI TİCARETİNAZALMASI DA ARTTIRDI
“Koronavirüs salgını nedeniyle yavaşlayan uluslararası ticaret, depolamaya olan ihtiyacı arttırdı. İthalat ya da ihracat için hazır olan yük, teslim alacak şirketin üretime ara vermesi ya da taşımacılığın bu dönemde yavaşlaması nedeniyle arada kaldı. TİCARET MOBİLDEN DE SÜRDÜ Vatandaş, Sağlık Bakanlığı ve idareciler tarafından yapılan uyarılara da dayanarak evden çıkmadı ancak gerek ev gerekse işyerlerine yönelik e-ticaret, mobil platformlardan yapılmaya devam etti, ediyor. Özellikle sosyal medya mecralarının, video konferans ve mesajlaşma uygulamalarının daha fazla mobilden kullanılması, mobilden alışveriş yapılmasını da sağladı. Bu dönemde mobil cihazlardan gelen trafik yüzde 80 arttı, ciro payı ise yüzde 60 olarak gerçekleşti.”
EVDE EKMEK YAPIMININEL ALETLERİNE ETKİSİ
Evde ekmek yapma tercihinin yüzde 80 arttığı bu dönemde elektrikli küçük el aletleri ve züccaciye kategorilerindeki satışın ikiye katlandığını kaydeden Hüseyin Sal, “Yine evde yaşamın bir parçası olarak sağlık ve hijyen ile spor malzemeleri ve kitap kategorileri en hızlı büyüyenler arasında yer edindi” dedi.
BULMAKTA ZORLANIYORUZ
Bütün bu etkenlerin gayrimenkulde depolama talebini arttırdığını kaydeden Sal, “Emlakçılar olarak biz de talep halinde dahi depo bulmakta zorluk yaşıyoruz. Bulduğumuz bir depo için ise hemen bir talepli buluyor ve boş depoyu işletme haline çevrilmesinde aracı olabiliyoruz” diye konuştu.
METREKARESİ 25 LİRADAN BAŞLIYOR
2021’e de pandemi sürecinde girildiğine dikkat çeken Hüseyin Sal sözlerine ilaveten şunları söyledi: “Depolamaya olan ihtiyaç devam edecektir. Bu yoğun talebin karşısında kira bedelleri de artışını sürdürecek. Günümüz itibariyle ortalama bir deponun kiralama bedeli metrekare bazında 25 TL’den başlıyor. Satılıkta da durum aynı yoğunlukta. Depolama talebinin 2021’in yanı sıra akabindeki yıllarda da yükselişini sürdüreceğini öngörüyor ve inanıyoruz.”
Depolarda fiyat artışı 2021 ve sonrasında da sürecek.
- Büyükşehir’den gönülleri ısıtan hizmetGebze’de Tarihi Koruma Projelerine 3 Ödül Birden!Gıda ve Biyomühendislikte Yapay Zekâ Uygulamaları KonuşulduBüyükşehir’den üst geçitlere buzlanma müdahalesiÇayırova 5. Kitap Günleri dolu dolu geçtiDilovası’nda 24 Kasım Öğretmenler Günü büyük bir coşkuyla kutlandıÖğretmenler Günü’nde sanatsal yönlerini keşfettilerGebze son saniyede güldüKaragöz ve Balcı Ailesinin Düğün HeyecanıBİM, FAS’TAKİ 4. LOJİSTİK MERKEZİNİ AÇTI
- Bir Ayet
- Bir Hadis
- Namaz Vakitleri
- Hava Durumu
- BIST: 9659.96 1.15
- Altın: 3002.717 -0.11
- Dolar: 34.5123 -0.08
- Euro: 36.1711 0.46
Depolarda fiyat artışı 2021 ve sonrasında da sürecek
Endüstriyel Gayrimenkul Uzmanı Hüseyin Sal pandemi sürecinde e-ticaretteki artış ile uluslararası ticaretteki azalmadan ötürü depolara talebi ve değeri arttırdığını belirtip, “Bu artış 2021’in yanı sıra sonraki yıllarda da devam edecektir" dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Büyükşehir’den gönülleri ısıtan hizmetBüyükşehir, soğuk havaların kendini hissettirmesiyle birlikte ihtiyaç sahiplerinin ısınma ihtiyacına yönelik yakacak yardımında bulunuyor
Gıda ve Biyomühendislikte Yapay Zekâ Uygulamaları KonuşulduGebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayda, yapay zekânın gıda ve biyomühendislikteki yenilikçi uygulamaları kapsamlı bir şekilde ele alındı.
Büyükşehir’den üst geçitlere buzlanma müdahalesiBüyükşehir, kar yağışı nedeniyle yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmek için özverili bir çalışma yürütüyor.
Çayırova 5. Kitap Günleri dolu dolu geçtiÇayırova Belediyesi’nin bu yıl beşincisini düzenlediği Çayırova Kitap Günleri, bir hafta boyunca süren etkinliklerin ardından dün sona erdi. On binlerce kitapsever Çayırovalıları ağırlayan, Çayırova 5. Kitap Günleri’ne ilgi yoğun oldu.
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim
Haber Scripti: CM Bilişim