Kandıra ekonomisine 5 yılda 28 milyon lira katkı sağlayacak proje için Kandıra Namazgah Kültür Merkezi’nde Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın katılımıyla imza töreni gerçekleşti. İmza törenine Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP il Başkanı Aydın Ünlü, KOTO Başkanı Necmi Bulut, İl Sağlık Müdürü Şenol Ergüney ve üretici firma temsilcileri katıldı.
87 ÜRETİCİYLE İMZA ATILDI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 1200 hektar alan üzerinde yapacağı “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Teşvik” projesi için toplamda 87 üreticiyle anlaşma sağladı. Namazgah Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi pandemi nedeniyle imza töreninde 9 üreticiyle sembolik imza töreni gerçekleştirildi.
İLK HASAT MAYIS 2021 YAPILACAK
Projede gelinen noktada fideler dikime hazır hale getirildi. Tarla tespitleri tamamlanırken, çitçilerle bayramdan sonraki hafta imza süreçleri tamamlanacak. Dikimleri Eylül ayı içinde başlanacak projede İlk hasat Mayıs 2021 de yapılacak. Ayrıca TÜBİTAK’ta kurulacak ekstraksiyon tesisi ile ilgili olarak, TÜBİTAK ile yer tahsis ve ortak proje çalışması ile ilgili sözleşme imzalandı. Tesis ve alınacak makina ekipman ile ilgili şartname hazırlıkları devam etmekte olup bayramdan sonraki iki hafta içinde tamamlanması planlanıyor.
DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM
Düzenlenen programda ilk olarak konuşan Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan,” Bu projemiz hem Türkiye’ ye hem de Kandıra’mızın ekonomisine büyük bir katkı sağlayacaktır. Bu prjojeye destek veren çiftçilerimize, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a gerçekten çok teşekkür ediyorum” dedi.
İNANILMAZ MUTLUYUM
Törende konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın,” Bu çok özel projenin imza töreninde izlerle olmaktan gurur duyuyorum. Böyle projeler sonuçlandığı zaman günün bütün yorgunluğu unutuluyor. İnanılmaz mutluyum bugün. Bu ve buna benzer projeyle çok daha güçlenerek kırsal bölgelerimizi kalkındıracağız. Tıbbi aromatik bitkileri sonrasında fark ettik ki katma değeri çok daha yüksek. Buğday ektiğinizde elde edilen gelirle, tıbbi aromatik bitki ekildiğinde elde edilen gelir çok fark ediyor. Köylerdeki geliri arttırabilmek, çiftçilerin gelir düzeylerinin artması için tıbbi aromatik bitkiler ekimini desteklemek istedik.
BİZ 3 BİTKİ SEÇTİK
Ekonomik değeri yüksek olan bu bitkilerin ekimini teşvik edersek, gelir düzeyleri yükselir ve köyden kente göçü durdurur belki de geri dönüşü teşvik eder. Büyükşehir belediyeciliği açısından da diğer belediyelere örnek olacak bir proje. Biz 3 bitki seçtik. Mühendis arkadaşlarımız var. Onlar sahayı incelediler. Biberiye, Tıbbi Nane ve oğul otu yetiştirmeyi seçtik. Pilot alan seçmemiz lazımdı. Kandıra’yı seçtik. Burada başlayıp Kocaeli’nin diğer ilçelerine de yayılacağız. Tarımsal değerlendirmelerde orası daha uygun göründü. 1200 dekar alanda başlayacağız.
9 AĞUSTOS’ TA CUMHURBAŞKANI GELİYOR
Bizim ülkenin geneline yayacak bir proje fikri oluşturmamız lazımdı. Kocaeli bu konularda öncü bir şehir. Bu projemizin ana fikrindeki temel, katma değerinin yüksek olmasıdır. Yağını çıkartıp sattığımız ürünün değeri 18 kat artıyor. Bir taraftan ürün üreteceğiz, yağ yapacağız ve ilaç hammaddesi yapacağız. 9 Ağustos’ta Cumhurbaşkanımız gelecek ve TÜBİTAK ile orada ilaç hammaddesi üretmek için protokol imzalayacağız” dedi