Hastanede yapılan anne ve bebek sağlığı odaklı çalışmalar ile anne adayları artık doğum korkusu yaşamadan, bebeklerini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirebilecek.
MODERN İMKANLAR HAZIRLANIYOR
Dilovası Devlet Hastanesi’nde modern standartlarda hazırlanmış 2 adet normal doğum ünitesi olduğunu belirten hastane başhekimi Op. Dr. Ömer Naci Yılmaz “Biz bunlara SDL (Sancı Doğum Lohusa) odaları diyoruz. SDL odalarında, buzdolabı, televizyon, refakatçi yatağı, banyo, tuvalet, bebek yatağı, giysi dolabı, radyan ısıtıcılı açık yatak gibi anne ve bebeklerin tüm ihtiyaçları düşünülmüş durumda. Doğum için hastaneye gelen anne adayı, bu konforlu odaya alınıyor. Doğum ve sonrasında taburcu aşamasına kadar anne ile bebek bu odada kalıyor. Böylece bebeklerin annesinin yanından hiç ayrılmadan tüm takipleri burada yapılıyor, anne sütünü de en kısa sürede alması sağlanıyor” dedi.
SÜREKLİ GELİŞİM İÇİNDEYİZ
Dilovası Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ömer Naci Yılmaz “Sürekli bir gelişim içindeyiz. Anne ve bebek odaklı çalışmalarımızı Sağlık Bakanlığı ve İl Müdürlüğümüzün planları doğrultusunda yürütüyoruz. SDL odaları anne ve bebek sağlığı açısından çok önemli bir gelişme. Biz de bu yeni teknolojiyi anında hastanemize uygulamış olduk. Ebelerimiz Sağlık Müdürlüğümüzle koordineli bir şekilde sürekli özel eğitim alıyorlar. İl Sağlık Müdürlüğüne konuya verdikleri önem ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
DOĞUMA HAZIRLIK SINIFLARI GELİYOR
Diğer yandan çok yakın zamanda özel eğitimli ebeler tarafından, anne adaylarının doğum öncesi özel eğitime tabi tutulacağı “Doğuma Hazırlık Sınıfları” nın da açılacağını belirten başhekim Yılmaz “Doğum hazırlık sınıfları için öğretici ebelerimizin eğitimleri tamamlandı. Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğimize gelen anne adaylarımız, ilk olarak gebe bilgilendirme sınıfına yönlendirilecek. Burada kendilerine gebelik, gebelik sonrası bakım, emzirme ve diğer konular hakkında bilgilendirme yapılacak. Bakanlığımız annelerin bebeklerine ilk 6 ay sadece anne sütü, 2 yaşına kadar ise anne sütü ve ek gıda verilmesini tavsiye ediyor. Bir sonraki aşamada doğumdan sonraki süreçte, gerekirse taburcu olan annelerin evlerine giderek emzirme danışmanlığı hizmeti de verilecek” dedi.
SAĞLIK BAKANLIĞININ YENİ KONSEPTİ “SDL ODALARI”
İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney ise Sağlık Bakanlığının anne ve bebek dostu çalışmalara çok önem verdiğini, genel sekreterlik döneminden beri bu tür çalışmalara çok ağırlık verdiklerini, bu sayede Türkiye’de ilk 10 anne dostu hastane belgesinin 2 tanesinin Kocaeli’de, Gölcük Devlet Hastanesi ve Türkiye’de ilk defa eğitim hastanesi olarak Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesine verildiğini ifade ederek,
"Yapımı devam eden Kocaeli Şehir Hastanesinde 26 adet SDL odası olacağını söyleyen Ergüney; “Sağlık Bakanlığımızın yeni konsepti olan SDL odaları ile annelerin doğum korkularını yenerek doğal doğumun teşvik edilmesi amaçlanıyor. Yeni yapılan hastanelerimizin tamamında artık bu konsept uygulanmakta. Tabii burada en önemli bileşenlerimizin başında özel eğitimli ebelerimiz geliyor. Ebelik, yıldızı giderek parlayan çok önemli bir meslek haline gelmekte. Bizler de çalışmalarımızı ebe odaklı ve doğal doğuma yönelik yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu çalışmalarımızın meyvelerini alacağımıza inanıyorum. Normal doğum oranının artması toplumda sık görülen başta otoimmun ve alerjik olmak üzere birçok hastalıklar ve anne ölümlerinde azalmaya yol açacak. Dilovası Devlet Hastanemiz bölgesinde adeta parlayan bir yıldız konumunda. Burada yapılan çalışmaları takdirle takip ediyoruz. Hastanemize yeni uzman hekimlerin ve yeni bölümlerin kazandırılması ve yatak kapasitesinin 50’ye çıkarılması için hastane idaresi ile hummalı bir çalışma içerisindeyiz. Amacımız Dilovası’nda verdiğimiz sağlık hizmetlerinde çıtayı daha da yükseltmek.” dedi.
Dilovası Devlet Hastanesi son zamanlarda yapmış olduğu çalışmalarla göz doldurmaya devam ediyor.