- Adıyaman’da açılan kronik yara bakım merkeziyle, kronik yarası olan ve yatağa bağlı hastalar Adıyaman’da artık doktor doktor dolaşmıyor. Konsey oluşturan doktorlar tek merkezden hastanın tedavi sürecini yürütüyor.
Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geçtiğimiz haftalarda açılan Kronik Yara Bakım Merkezi Türkiye’ye model oldu. Önceden poliklinikleri ayrı ayrı dolaşan hastaların takibini doktorlar farklı zamanlarda yapıyordu. Doktor doktor dolaşan hastalar açılan merkez ile bu sıkıntıdan kurtuldu. Doktorlar hastaların ayağına getirildi.
Yara bakım merkezinde haftalık toplantı yapan Doktorlar Konseyi, burada ekran üzerinden hastaların durumunu tartışıyor. Hastalara uygulanacak tedavi yöntemlerinin konuşulduğu toplantıda hastanın durumu masaya yatırılıyor. Doktor daha sonra hastaları odalarında ziyaret ederek, yüz yüze görüşmeler gerçekleştiriyor.
Plastik cerrahi, enfeksiyon hastalıkları, genel cerrahi, endokrin, dahiliye, ortopedi, fizik tedavi, kalp damar cerrahisi ve psikiyatri uzmanları hastaların tedavi süreçlerine katılıyor.
Kronik yara bakım merkezinde şeker hastalığına bağlı yaralar, prefabrik damar hastalığına bağlı yarlar, bası yaraları, radyasyon ve ekstravazasyon yaraları, lenfödem, malnütrüsyon yaraları, enfekte yaralar ve ateşli silah yaralanmaları olan yatağa bağlı hastalar takip ediliyor.
Kronik yara bakım merkezinde 8 adet tek kişilik oda, yara yoğun bakım ünitesi, kendi bünyesinde ameliyathane var. Türkiye’ye model olan bu merkeze başka illerden ve Suriye’den hastalar da geliyor.
Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Servet Kölgelier, komplike bir ünitenin Türkiye’de ilk ve model olduğunu belirterek, “Bizim yara bakım ünitemizin diğerlerinden farkı var. Diğer birçok hastanede de yara bakım hastaları yatırılır, tedavileri yapılır. Fakat sadece tek klinik tarafından takibi yapılır. Bizim buradaki en önemli farkımız poliklinikleri de bir araya topladık. Yara bakımla ilgili bütün poliklinikleri bir araya topladık. Birlikte değerlendiriliyor, yatışı veriliyor. Haftalık Doktorlar Konseyi toplanarak hastaların durumunu konuşuyor” dedi.
Kölgelier konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Burada ameliyattan fizik tedavisine, psikolojik desteğinden enfeksiyonuna kadar her şey yapılıyor. Bu şekilde komplike bir araya gelmiş, hastanın dolaşmasına gerek kalmaksızın bütün hizmeti biz ayağına getirmiş olduk. Bu hastalar kronik hastalar olduğu için hastada da tükenmişlik oluyor; yakınlarında da tükenmişlik oluyor. Bir nevi hastalar içerisinde ötekileştirilmiş hastalar bunlar. Bu yüzden bunların psikolojilerine de destek vermek amacıyla beş yıldızlı otel şeklinde burayı dizayn ettik. Normal tedavilerinin yanında sosyal ve psikolojik destekler de veriyoruz. Bunlarla hastanın hakikaten iyileşmesinin hızlandırdığını görüyoruz. Hastalarımız il dışından ve Suriye’den de gelmeye başladı. Açıldığından bu yana yaklaşık olarak 10 tane ağır hastamız tedavileri yapılarak taburcu edildi.”
Hastalar ise verilen hizmetlerden çok memnun olduklarını ifade ettiler.