• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 06:23Güneş 07:53Öğle 12:55İkindi 15:25Akşam 17:48Yatsı 19:12
    • 15°C Kocaeli
    • 12°C İstanbul
    • 15°C Ankara
    • 16°C Rize
  • BIST: 9462.79 1.01
  • Altın: 2952.122 0.74
  • Dolar: 34.4839 0.07
  • Euro: 36.1941 -0.24

Dr. Kenan Dibek Lazer İle Dövme Silme Konusunda Bilgilendiriyor

Medical Park Gebze Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr.Kenan Dibek Bilgilendiriyor;
Dr. Kenan Dibek Lazer İle Dövme Silme Konusunda Bilgilendiriyor

Dövme; boyanın iğne ile cildin alt tabakalarına işlenerek kalıcı desen  çizilmesidir. Kullanılan boya partikülleri büyük olduğundan dolayı  vücut tarafından parçalanamadığı için yapılan desenler kalıcıdır.   Ülkemizde özellikle kozmetik amaçla dövme yaptırılmaktadır.  Türkiye’de yaklaşık 1 milyon kişide dövme olduğu her yıl buna 20 bin  yeni kişi eklendiği tahmin edilmektedir. Bu kadar yaygın olmasına  rağmen dövme yapılan yerlerle ilgili yasal düzenlemeler ve denetimler  yetersizdir. Dövme uygulamasında kullanılan boyaların denetlemesi  yapılmamaktadır, boyaların uluslararası FDA kuruluşu tarafından  sağlığa zararsız oldukları onaylanmamıştır. Bu nedenle öncelikle  dövme yaptırmayı düşünen kişilerin bu konuları göz önüne almaları  gerekmektedir.

Dövme yaptırmış fakat çıkartmak isteyen kişiler ne yapmalı?

Dövme  çıkarmanın şu anki teknoloji ile en güvenli ve en etkin yolu nanosaniyede atış yapabilen Q-switched  lazerlerdir.  Boyanın rengine göre değişik dalga boylarında Q-switched lazerler vardır. En kolay çıkanlar siyah ve koyu mavi gibi koyu  renklerdir. Beyaz ve sarı gibi açık renklerin silinmesi ise çok zordur, tam olarak  çıkmayabilirler.

Lazerle Dövme sildirme işlemi zararlı mıdır?

Q-switched  lazerler nanosaniyede atış yaparlar. Bu sayede cilde zarar vermeden derinin içindeki boya partiküllerini hedefler. Lazer ışını boya partikülleri tarafında tutulur, ısıya dönüşür. Isınan boya partikülleri parçalanır. Böylece makrofaj denen vücudun çöpçü hücreleri boya parçalarını ortamdan uzaklaştırarak dövmenin silinmesini sağlarlar. Uygulana lazer işlemi uygun dozda verildiğinde cilde zarar vermez. Uygun dozlarda lazer tedavisi ciltte yanık ve iz oluşturmaz.

Lazerle dövme silme işlemleri kaç seans sürer?

Q-switched  lazerler ile dövme çıkarma işlemi seans seans yapılan bir işlemdir. İki seans arasında ortalam 6 hafta geçmesi gerekir. Bu süre; her seans sonrası parçalanan boyalar partiküllerinin ortamdan uzaklaştırılması için geçmesi gereken zamandır. Lazer işlemi çok ağrılı bir işlem değildir ama hassas kişilerde analjezik kremler, soğuk uygulamaları hasta konforunu artıracaktır. İşlemden sonra bölgeye nemlendirici kremler kullanmak yeterlidir.  İşlem sırasında boya partiküllerinin parçalandığı hemen görülebilir. Lazer atışı yapılan bölge hemen beyazlar.  Lazer atışının yapılacağı alanın bronz olmaması işlemi daha kolay olmasını sağlar. Bu nedenle hastaların lazerle dövme çıkarma işleminden önce ve sonra güneşten korunmaları önerilir. Dövme sildirme işlemleri ne yazıkki, dövme taptırmak kadar kolay değildir. Kaç seans uygulama yapılacağı boyanın rengine, derinliğine, dövmenin yaşına, yapılma yerine göre değişmektedir. Koyu renkli amatör dövmeler daha az seans ister, daha kolay çıkar. Profesyonel dövmeler daha derine işledikleri için çıkarmak daha zordur. Çok renkli dövmeler ve üst üste yapılan dövmeler çok zordur. Bu tip dövmeler çok seans ister, sonunda yalnızca rengi açılıp gölge halinde de kalabilirler. Boyun, gözaltı gibi derinin ince olduğu bölgelerde lazer ile dövme çıkarma işlemi yüksek enerji uygulamadığı için daha zordur. Dövme yapılalı ne kadar çok zaman geçtiyse çıkarmak o kadar kolay olacaktır. Sonuç olarak dövme çıkarma işlemi kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık 4-12 seans arası uygulanması gerekmektedir. Q switched lazerler dövme çıkarmanın en iyi yolu olmasına rağmen çok renkli, derine işlenmiş, üst üste yapılmış dövmeler daha çok senas gerektirir. Cerrahi işlemlerin az veya çok iz bıraktıkları göz önüne alınırsa dövmesini çıkarmak isteyen kişiler için Q-switched lazerler en iyi alternatiftir.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Güncel Haberler
1/20
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim